2012. máj 16.

Az első nyertes receptem

írta: Hajós Ágnes
Az első nyertes receptem

A kacsacomb nálam mindig nyerő - de ez a recept mindenkinél az lesz!

Először 2012 áprilisában nyertem meg a Mindmegette.hu internetes receptversenyét. Az egyik nyeremény egy főzőkurzus volt, erről felvétel is készült. Anyukámmal vettem részt a Chefparade rendezvényén, ahol megkaptam a Philips fődíját, egy szuper konyhagépet.

Ez pedig a recept, amiért kaptam:

Rozmaringos kacsacomb füstölt sajtos-gombás csirkemájraguval és zöldfűszeres gnocchival

  P1010023s1

Hozzávalók 2 főre:

A sült kacsához:

4 kisebb kacsacomb

2 rozmaringágacska

Só, bors

A gombás raguhoz:

20 dkg (barna) csiperke

15 dkg csirkemáj

2 dl tejszín

1 tömlős füstölt sajt (Karaván)

5 dkg vaj

Só, bors, kakukkfű, fehér bors

A gnocchihoz:

40 dkg krumpli

20 dkg liszt

1 tojás

A medvehagymás olajhoz (ennek hiányában bazsalikom vagy rukkola):

5 dkg medvehagyma

1,5 dl olívaolaj

Csipet só

Először is előmelegítjük a sütőt 150 fokra. A kacsacombok mindkét oldalát bedörzsöljük sóval és frissen őrölt borssal. Felforrósítunk egy serpenyőt, és a bőrös felüket 3-4 percig belefektetjük (nagyon fog sisteregni !), míg enyhén barnás színt kap a bőr, és kisül belőle rengeteg zsír. Ekkor immár bőrös felével felfelé egy tepsibe fektetjük őket, beledobjuk a rozmaring-ágacskákat, aláöntünk kb. 1 cm-nyi vizet, lefedjük alufóliával.

P1010013s

Mehet a sütőbe kb. 2 órára, míg megpuhul a hús. Mikor már majdnem kész, levesszük a fóliát és pirosabbra sütjük a tetejét.

Ekkor gyorsan elkészítjük a zöldfűszeres olajat: egy mixerbe tesszük a hozzávalókat, összeturmixoljuk, hogy azért látsszanak a darabok, kis üvegbe tesszük.

O

A gombákat felszeleteljük, külön a tönkjét és a kalapját. A vajat serpenyőben felolvasztjuk, először a tönkdarabkákat dobjuk rá, majd 3 perc múlva a többit is. Sózzuk, borsozzuk. Fűszerezzük fél kk. kakukkfűvel és fél mk fehér borssal. Zsírjára sütjük, majd beleöntjük a tejszínt és belenyomjuk az ömlesztett sajtot. Alacsony lángon picit besűrítjük. Addig a májat falatnyi darabokra vágjuk, egy másik serpenyőbe kanalazunk a kacsa zsírjából 2 ek-lal. Megsütjük rajta a májat, hogy a belseje még szép rózsaszín legyen. Ekkor átmerjük a darabkákat a szószba, csak összekeverjük és elzárjuk a gázt. Megkóstoljuk, ha kell, utánasózunk.

P1010017s

A gnocchihoz megfőzzük a krumplit, összetörjük, kihűtjük. Hozzáöntjük a lisztet, a tojást, sót, összegyúrjuk. Ha nagyon ragacsos maradna, még adjunk hozzá lisztet. Vizet forralunk. Lisztezett deszkán 1,5 cm vastag hengereket sodrunk, késsel 1 cm – es darabokra vágjuk. Lisztezett villával benyomjuk az oldalukat, majd a forrásban levő vízbe szórjuk őket. Mikor feljöttek, egy perc és ki lehet szedni szűrőkanállal, hideg vízzel átöblítjük. Egy üvegtálba 2 ek zöldfűszeres olajat teszünk, és a kihalászott gnocchikat ebbe forgatjuk.

P1010020s1

Tálaláskor a kacsacomb mellé merjük a ragut, mellé a gnocchit, petrezselyemmel és a medvehagymás olajjal díszítjük a tányért.

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

kacsa gomba sajt medvehagyma bazsalikom csirkemáj kakukkfű rozmaring nyertes füstölt sajt gnocchi kacsacomb