Az első nyertes receptem
A kacsacomb nálam mindig nyerő - de ez a recept mindenkinél az lesz!
Először 2012 áprilisában nyertem meg a Mindmegette.hu internetes receptversenyét. Az egyik nyeremény egy főzőkurzus volt, erről felvétel is készült. Anyukámmal vettem részt a Chefparade rendezvényén, ahol megkaptam a Philips fődíját, egy szuper konyhagépet.
Ez pedig a recept, amiért kaptam:
Rozmaringos kacsacomb füstölt sajtos-gombás csirkemájraguval és zöldfűszeres gnocchival
Hozzávalók 2 főre:
A sült kacsához:
4 kisebb kacsacomb
2 rozmaringágacska
Só, bors
A gombás raguhoz:
20 dkg (barna) csiperke
15 dkg csirkemáj
2 dl tejszín
1 tömlős füstölt sajt (Karaván)
5 dkg vaj
Só, bors, kakukkfű, fehér bors
A gnocchihoz:
40 dkg krumpli
20 dkg liszt
1 tojás
Só
A medvehagymás olajhoz (ennek hiányában bazsalikom vagy rukkola):
5 dkg medvehagyma
1,5 dl olívaolaj
Csipet só
Először is előmelegítjük a sütőt 150 fokra. A kacsacombok mindkét oldalát bedörzsöljük sóval és frissen őrölt borssal. Felforrósítunk egy serpenyőt, és a bőrös felüket 3-4 percig belefektetjük (nagyon fog sisteregni !), míg enyhén barnás színt kap a bőr, és kisül belőle rengeteg zsír. Ekkor immár bőrös felével felfelé egy tepsibe fektetjük őket, beledobjuk a rozmaring-ágacskákat, aláöntünk kb. 1 cm-nyi vizet, lefedjük alufóliával.
Mehet a sütőbe kb. 2 órára, míg megpuhul a hús. Mikor már majdnem kész, levesszük a fóliát és pirosabbra sütjük a tetejét.
Ekkor gyorsan elkészítjük a zöldfűszeres olajat: egy mixerbe tesszük a hozzávalókat, összeturmixoljuk, hogy azért látsszanak a darabok, kis üvegbe tesszük.
A gombákat felszeleteljük, külön a tönkjét és a kalapját. A vajat serpenyőben felolvasztjuk, először a tönkdarabkákat dobjuk rá, majd 3 perc múlva a többit is. Sózzuk, borsozzuk. Fűszerezzük fél kk. kakukkfűvel és fél mk fehér borssal. Zsírjára sütjük, majd beleöntjük a tejszínt és belenyomjuk az ömlesztett sajtot. Alacsony lángon picit besűrítjük. Addig a májat falatnyi darabokra vágjuk, egy másik serpenyőbe kanalazunk a kacsa zsírjából 2 ek-lal. Megsütjük rajta a májat, hogy a belseje még szép rózsaszín legyen. Ekkor átmerjük a darabkákat a szószba, csak összekeverjük és elzárjuk a gázt. Megkóstoljuk, ha kell, utánasózunk.
A gnocchihoz megfőzzük a krumplit, összetörjük, kihűtjük. Hozzáöntjük a lisztet, a tojást, sót, összegyúrjuk. Ha nagyon ragacsos maradna, még adjunk hozzá lisztet. Vizet forralunk. Lisztezett deszkán 1,5 cm vastag hengereket sodrunk, késsel 1 cm – es darabokra vágjuk. Lisztezett villával benyomjuk az oldalukat, majd a forrásban levő vízbe szórjuk őket. Mikor feljöttek, egy perc és ki lehet szedni szűrőkanállal, hideg vízzel átöblítjük. Egy üvegtálba 2 ek zöldfűszeres olajat teszünk, és a kihalászott gnocchikat ebbe forgatjuk.
Tálaláskor a kacsacomb mellé merjük a ragut, mellé a gnocchit, petrezselyemmel és a medvehagymás olajjal díszítjük a tányért.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!