2012. máj 22.

Albóndigas leves Mexikóból

írta: Hajós Ágnes
Albóndigas leves Mexikóból

Húsgombócleves kedvenc filmemből

Az egyik kedvenc filmem volt régen a Bolond szél fúj (Fools rush in) Matthew Perryvel és Salma Hayekkel. Volt benne egy jelenet, arról beszélgettek, kinek mi a kedvenc étele. Salma Hayeknek az albóndigas volt, ez egy mexikói húsgombócleves. Már akkor elkezdte piszkálni a fantáziámat, különböző receptek szerint el is készítettem párszor. Tegnap felmentem egy amerikai receptoldalra, és megtaláltam a tökéletes verziót, ez az:

Salazar nagyi albóndigas levese

 DSC_0637s

 Hozzávalók 4 főre:

4 dl víz

¼ csésze (1 csésze=2,5 dl) kerekszemű rizs

Olaj

2 hagyma

3 ek zsemlemorzsa

Fél csésze korianderzöld

1 csapott kk római kömény

2 csapott kk só

1 kk szárított oregano

30 dkg darált hús (sertés-marha keverék)

1 nagy tojásfehérje

2 közepes répa felkockázva

1 fokhagymagerezd

1 nagy paradicsom felkockázva

1,5 l csirke alaplé

2 ek menta

20 dkg felkockázott cukkini

Frissen őrölt bors

A vizet egy csipet sóval felforraljuk. Beleszórjuk a rizst, 5 percig főzzük, majd elzárjuk a gázt. Fedő alatt állni hagyjuk, amíg megpuhul. Ekkor lecsepegtetjük. Egy fej hagymát apróra vágunk, egy ek olajon üvegesre pároljuk.

Egy tálban összekeverjük a rizst a darált hússal, hagymával, zsemlemorzsával, a felaprított korianderzölddel, a mozsárban összetört római köménnyel, a sóval és az oreganóval. 20 percet állni hagyjuk. Ha nem elég tömör, adhatunk még hozzá zsemlemorzsát.

Ezután 4 cm átmérőjű gombócokat formálunk belőle, egy serpenyőben forró olajon minden oldalukat megpirítjuk. Papírtörlőre szedjük, a serpenyőt kitöröljük.

Ismét egy ek olajat öntünk bele, felaprítjuk a másik hagymát. Felhevítjük az olajat, beletesszük a hagymát, répát. Pár percig kevergetjük, végül beletesszük a felaprított fokhagymát is. 2 percig együtt pirítjuk, majd beleöntjük a levesbe.

Az egészet felforraljuk, mikor lobog, beletesszük a húsgombócokat, és 30 percig alacsony lángon, fedő alatt főzzük. Ekkor hozzáadjuk a felaprított mentát és a cukkinit. Megkóstoljuk, ha kell, megsózzuk, és megborsozzuk. További 5 percig főzzük, és kész. Tálaláskor megszórhatjuk apróra vágott korianderrel.

DSC_0638s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

répa rizs római kömény cukkini húsgombóc korianderzöld