Albóndigas leves Mexikóból
Húsgombócleves kedvenc filmemből
Az egyik kedvenc filmem volt régen a Bolond szél fúj (Fools rush in) Matthew Perryvel és Salma Hayekkel. Volt benne egy jelenet, arról beszélgettek, kinek mi a kedvenc étele. Salma Hayeknek az albóndigas volt, ez egy mexikói húsgombócleves. Már akkor elkezdte piszkálni a fantáziámat, különböző receptek szerint el is készítettem párszor. Tegnap felmentem egy amerikai receptoldalra, és megtaláltam a tökéletes verziót, ez az:
Salazar nagyi albóndigas levese
Hozzávalók 4 főre:
4 dl víz
¼ csésze (1 csésze=2,5 dl) kerekszemű rizs
Olaj
2 hagyma
3 ek zsemlemorzsa
Fél csésze korianderzöld
1 csapott kk római kömény
2 csapott kk só
1 kk szárított oregano
30 dkg darált hús (sertés-marha keverék)
1 nagy tojásfehérje
2 közepes répa felkockázva
1 fokhagymagerezd
1 nagy paradicsom felkockázva
1,5 l csirke alaplé
2 ek menta
20 dkg felkockázott cukkini
Frissen őrölt bors
A vizet egy csipet sóval felforraljuk. Beleszórjuk a rizst, 5 percig főzzük, majd elzárjuk a gázt. Fedő alatt állni hagyjuk, amíg megpuhul. Ekkor lecsepegtetjük. Egy fej hagymát apróra vágunk, egy ek olajon üvegesre pároljuk.
Egy tálban összekeverjük a rizst a darált hússal, hagymával, zsemlemorzsával, a felaprított korianderzölddel, a mozsárban összetört római köménnyel, a sóval és az oreganóval. 20 percet állni hagyjuk. Ha nem elég tömör, adhatunk még hozzá zsemlemorzsát.
Ezután 4 cm átmérőjű gombócokat formálunk belőle, egy serpenyőben forró olajon minden oldalukat megpirítjuk. Papírtörlőre szedjük, a serpenyőt kitöröljük.
Ismét egy ek olajat öntünk bele, felaprítjuk a másik hagymát. Felhevítjük az olajat, beletesszük a hagymát, répát. Pár percig kevergetjük, végül beletesszük a felaprított fokhagymát is. 2 percig együtt pirítjuk, majd beleöntjük a levesbe.
Az egészet felforraljuk, mikor lobog, beletesszük a húsgombócokat, és 30 percig alacsony lángon, fedő alatt főzzük. Ekkor hozzáadjuk a felaprított mentát és a cukkinit. Megkóstoljuk, ha kell, megsózzuk, és megborsozzuk. További 5 percig főzzük, és kész. Tálaláskor megszórhatjuk apróra vágott korianderrel.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!