Gyerekmenü, amit biztosan megesznek
Zöldborsó és csirke két változatban
Hiába próbálok minél különlegesebb ételt készíteni hétvégén, van, aki erre nem vevő. Ők a gyerekeim, akik, ha kicsit is eltérek az átlagostól, már nem hajlandóak megenni az ebédet. Viszont van pár nagyon egyszerűen elkészíthető fogás, amit bármikor bevethetek, még csak nagyon meg se kell erőltetnem magam, tuti a siker.
Ha ezeket készíted, a legfinnyásabb gyerek sem marad éhen.
Zöldborsós húsleves
Hozzávalók 2 felnőtt és 2 gyerek részére:
3 db csirke felsőcomb
10 dkg zöldborsó
1 kis fej hagyma
1 paprika
1 paradicsom
1 csokor petrezselyemzöld
3 gerezd fokhagyma
1 kk egész bors
2 marék cérnatészta
Só, bors
A combokat felteszem 1,5 l vízben főni. Mikor felforrt, beleteszem az egész hagymát, paprikát, paradicsomot és kicsire veszem a lángot. Leszedem az összes képződő habot. Hozzáadom a petrezselymet, borsot, fokhagymát, megsózom. Fedő alatt alacsony lángon hagyom főni, kb. 2 óráig elfeledkezhetünk róla. Ekkor kiszedem belőle a zöldségeket, ha elfőtt a víz, pótolom. A húst kiszedem, darabokra tépkedem (persze, ha kicsit langyosra hűlt).
Nagyon apró lyukú szűrőn átszűröm a levest egy másik lábasba, leszedek a tetejéről annyi zsírt, amennyit csak tudok. Visszateszem a tűzre, felforralom ismét, beleszórom a borsót, meg a húst, a tésztát is beleteszem. Ennek kell még 10 perc, majd megkóstoljuk, ha kell utánasózzuk.
Rántott csirkecomb zöldborsópürével
Hozzávalók 2 felnőtt és 2 gyerek részére:
7 csirke alsó comb
2 tojás
Liszt
(Ha van, friss) zsemlemorzsa
Só, bors
35 dkg zöldborsó
2,5 dkg vaj
2 dl tejszín
Fél csokor petrezselyem
8 dkg füstölt sajt
Bors, szerecsendió, só
A csirkecombokat a csont mentén bevágjuk, szétnyitjuk, sózzuk, borsozzuk, 5 percig szobahőmérsékleten állni hagyjuk. Utána szokásos módon bepanírozzuk.
Egy széles serpenyőben 1 cm-nyi olajat hevítünk, majd beletesszük a combokat. Rögtön utána mérsékeljük a lángot, időnként megforgatva minden oldalukat aranybarnára sütjük. Akkor van rendesen megsülve, ha kést beleszúrva nem bugyog fel piros lé belőle.
A borsópüréhez egy másik serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rátesszük a borsót. 5 percig alacsony lángon pároljuk, míg kicsit beráncosodik. Egy turmixgépbe tesszük a tejszínt, petrezselymet, a lereszelt sajtot, megborsozzuk, teszünk bele egy csipet szerecsendiót és egy mk sót. Erre ráöntjük a borsót és alaposan összeturmixoljuk. Megkóstoljuk, ha kell, még sózzuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!