2012. máj 29.

Gyerekmenü, amit biztosan megesznek

írta: Hajós Ágnes
Gyerekmenü, amit biztosan megesznek

Zöldborsó és csirke két változatban

Hiába próbálok minél különlegesebb ételt készíteni hétvégén, van, aki erre nem vevő. Ők a gyerekeim, akik, ha kicsit is eltérek az átlagostól, már nem hajlandóak megenni az ebédet. Viszont van pár nagyon egyszerűen elkészíthető fogás, amit bármikor bevethetek, még csak nagyon meg se kell erőltetnem magam, tuti a siker.

Ha ezeket készíted, a legfinnyásabb gyerek sem marad éhen.

Zöldborsós húsleves

DSC_2473s

 Hozzávalók 2 felnőtt és 2 gyerek részére:

3 db csirke felsőcomb

10 dkg zöldborsó

1 kis fej hagyma

1 paprika

1 paradicsom

1 csokor petrezselyemzöld

3 gerezd fokhagyma

1 kk egész bors

2 marék cérnatészta

Só, bors

A combokat felteszem 1,5 l vízben főni. Mikor felforrt, beleteszem az egész hagymát, paprikát, paradicsomot és kicsire veszem a lángot. Leszedem az összes képződő habot. Hozzáadom a petrezselymet, borsot, fokhagymát, megsózom. Fedő alatt alacsony lángon hagyom főni, kb. 2 óráig elfeledkezhetünk róla. Ekkor kiszedem belőle a zöldségeket, ha elfőtt a víz, pótolom. A húst kiszedem, darabokra tépkedem (persze, ha kicsit langyosra hűlt).

Nagyon apró lyukú szűrőn átszűröm a levest egy másik lábasba, leszedek a tetejéről annyi zsírt, amennyit csak tudok. Visszateszem a tűzre, felforralom ismét, beleszórom a borsót, meg a húst, a tésztát is beleteszem. Ennek kell még 10 perc, majd megkóstoljuk, ha kell utánasózzuk.

DSC_2475s

Rántott csirkecomb zöldborsópürével

 DSC_2613

Hozzávalók 2 felnőtt és 2 gyerek részére:

7 csirke alsó comb

2 tojás

Liszt

(Ha van, friss) zsemlemorzsa

Só, bors

35 dkg zöldborsó

2,5 dkg vaj

2 dl tejszín

Fél csokor petrezselyem

8 dkg füstölt sajt

Bors, szerecsendió, só

A csirkecombokat a csont mentén bevágjuk, szétnyitjuk, sózzuk, borsozzuk, 5 percig szobahőmérsékleten állni hagyjuk. Utána szokásos módon bepanírozzuk.

Egy széles serpenyőben 1 cm-nyi olajat hevítünk, majd beletesszük a combokat. Rögtön utána mérsékeljük a lángot, időnként megforgatva minden oldalukat aranybarnára sütjük. Akkor van rendesen megsülve, ha kést beleszúrva nem bugyog fel piros lé belőle.

A borsópüréhez egy másik serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rátesszük a borsót. 5 percig alacsony lángon pároljuk, míg kicsit beráncosodik. Egy turmixgépbe tesszük a tejszínt, petrezselymet, a lereszelt sajtot, megborsozzuk, teszünk bele egy csipet szerecsendiót és egy mk sót. Erre ráöntjük a borsót és alaposan összeturmixoljuk. Megkóstoljuk, ha kell, még sózzuk.

DSC_2611

DSC_2618

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

csirkecomb zöldborsó füstölt sajt petrezselyem