Sajtőrület II. - Sajtok és ízek
Soksajtos szószok, paradicsomsaláta és pármai sonkás húsgombóccal
Mivel a Szega Foods meghosszabbította receptversenyét, szereztek nekem egy félig álmatlan éjszakát. Még maradt a múltkori sajtokból, sőt, vettem néhány más fajtát is. A fűszerek közül választottam néhány igazán különlegeset, találtam otthon néhány citromot, és már meg is indultak a gondolataim. Sajnos ez hajnal négykor kezdődött. Reggel nyolcra megszülettek az alapötletek, délben pedig tálaltam a következőt:
Pármai sonkás húsgombócok paradicsomsalátával és háromféle mártogatóssal
Hozzávalók 4 főre:
A húsgombócokhoz:
50 dkg darált sertéshús
10 dkg pármai sonka
1 kk római kömény
1 kk koriandermag
2 kk só
Őrölt bors
6 ek zsemlemorzsa
A paradicsomsalátához:
7 paradicsom
1 citrom
2 ek extra szűz olívaolaj
2 kk szárított oregano
2 kk szárított bazsalikom
2 kk ételízesítő (vegeta)
A citromos mártogatóshoz:
1 tojássárgája
1,2 dl mogyoróolaj
10 dkg cheddar colour
1 mk só
1 citrom
Az uborkás mártogatóshoz:
3 dkg ecetes uborka
2 ek majonéz
3 ek tejföl
0,5 dl rozé
Fél citrom
2 csepp édesítő
Negyed csokor snidling
A diós mártogatóshoz:
1 ek dió
10 dkg Le Rustique Camembert
10 dkg Roquefort Papillon
8 dkg tejszínes krémsajt
3 ek natúr joghurt
1 mk só
Őrölt bors
A salátához a paradicsomokat nagyobb kockákra vágjuk, egy tálba tesszük. Egy kisebb tálban összekeverjük a többi hozzávalót, végül összeforgatjuk a salátával. Egy-két órára hűtőbe tesszük, időnként megkeverjük.
A húsgombócokhoz a pármai sonkát nagyon apróra vágjuk, összekeverjük a darált hússal, sóval, borssal. A római köményt és a koriandermagot egy mozsárban megőröljük, hozzáadjuk a masszához. Végül a 6 ek zsemlemorzsával elkeverjük, hogy jól formázható masszát kapjunk. Fél órára ezt is félretesszük, addig elkészítjük a mártásokat.
A citromoshoz egy rúdmixer poharába tesszük a tojássárgáját, az olajat, a reszelt sajtot, a citrom levét és a sót. A mixerrel addig keverjük, míg besűrűsödik, halványsárga és homogén lesz. Fogyasztásig hűtőbe tesszük.
Az uborkás mártogatóshoz egy tálban összekeverjük a tejfölt, majonézt, a fél citrom levét, a rosé-t és az ételízesítőt. A metélőhagymát és az uborkát apróra vágjuk, ezt is hozzákeverjük. Mehet a hűtőbe.
A diós szószhoz ismét egy rúdmixer poharába tesszük a kockára vágott sajtokat, a krémsajtot, a joghurtot, a sót és három tekerésnyi őrölt borsot. A diót száraz serpenyőben megpirítjuk kicsit, csak míg intenzív lesz az illata. Ez is mehet a sajtokhoz. Nagyjából simára mixeljük, nem lesz teljesen homogén, tálalásig mehet a többi mártás mellé.
Végül kisütjük a gombócokat. Vizes kézzel a masszából diónyi gombócokat formálunk, és olaj nélkül, teflonserpenyőben megsütjük. Magas lángon, állandóan rázogatva-keverve max. 8 perc.
Fogyasztáskor a mártogatósokat, a salátát és a gombóccal teli tálat az asztal közepére helyezzük, egy pohár bor és beszélgetés közben elfogyasztjuk
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!