2012. jún 03.

Sajtőrület II. - Sajtok és ízek

írta: Hajós Ágnes
Sajtőrület II. - Sajtok és ízek

Soksajtos szószok, paradicsomsaláta és pármai sonkás húsgombóccal

Mivel a Szega Foods meghosszabbította receptversenyét, szereztek nekem egy félig álmatlan éjszakát. Még maradt a múltkori sajtokból, sőt, vettem néhány más fajtát is. A fűszerek közül választottam néhány igazán különlegeset, találtam otthon néhány citromot, és már meg is indultak a gondolataim. Sajnos ez hajnal négykor kezdődött. Reggel nyolcra megszülettek az alapötletek, délben pedig tálaltam a következőt:

 

Pármai sonkás húsgombócok paradicsomsalátával és háromféle mártogatóssal

  P1010070s

 

 Hozzávalók 4 főre:

 A húsgombócokhoz:

 50 dkg darált sertéshús

 10 dkg pármai sonka

 1 kk római kömény

 1 kk koriandermag

 2 kk só

Őrölt bors

6 ek zsemlemorzsa

 

A paradicsomsalátához:

 7 paradicsom

 1 citrom

 2 ek extra szűz olívaolaj

 2 kk szárított oregano

 2 kk szárított bazsalikom

 2 kk ételízesítő (vegeta)

 

A citromos mártogatóshoz:

 1 tojássárgája

 1,2 dl mogyoróolaj

 10 dkg cheddar colour

 1 mk só

 1 citrom

 Az uborkás mártogatóshoz:

 3 dkg ecetes uborka

 2 ek majonéz

 3 ek tejföl

 0,5 dl rozé

 Fél citrom

 2 csepp édesítő

 Negyed csokor snidling

 

A diós mártogatóshoz:

 1 ek dió

 10 dkg Le Rustique Camembert

 10 dkg Roquefort Papillon

 8 dkg tejszínes krémsajt

 3 ek natúr joghurt

 1 mk só

 Őrölt bors

  A salátához a paradicsomokat nagyobb kockákra vágjuk, egy tálba tesszük. Egy kisebb tálban összekeverjük a többi hozzávalót, végül összeforgatjuk a salátával. Egy-két órára hűtőbe tesszük, időnként megkeverjük.

P1010065s

 A húsgombócokhoz a pármai sonkát nagyon apróra vágjuk, összekeverjük a darált hússal, sóval, borssal. A római köményt és a koriandermagot egy mozsárban megőröljük, hozzáadjuk a masszához. Végül a 6 ek zsemlemorzsával elkeverjük, hogy jól formázható masszát kapjunk. Fél órára ezt is félretesszük, addig elkészítjük a mártásokat.

 A citromoshoz egy rúdmixer poharába tesszük a tojássárgáját, az olajat, a reszelt sajtot, a citrom levét és a sót. A mixerrel addig keverjük, míg besűrűsödik, halványsárga és homogén lesz. Fogyasztásig hűtőbe tesszük.

 Az uborkás mártogatóshoz egy tálban összekeverjük a tejfölt, majonézt, a fél citrom levét, a rosé-t és az ételízesítőt. A metélőhagymát és az uborkát apróra vágjuk, ezt is hozzákeverjük. Mehet a hűtőbe.

 A diós szószhoz ismét egy rúdmixer poharába tesszük a kockára vágott sajtokat, a krémsajtot, a joghurtot, a sót és három tekerésnyi őrölt borsot. A diót száraz serpenyőben megpirítjuk kicsit, csak míg intenzív lesz az illata. Ez is mehet a sajtokhoz. Nagyjából simára mixeljük, nem lesz teljesen homogén, tálalásig mehet a többi mártás mellé.

 Végül kisütjük a gombócokat. Vizes kézzel a masszából diónyi gombócokat formálunk, és olaj nélkül, teflonserpenyőben megsütjük. Magas lángon, állandóan rázogatva-keverve max. 8 perc.

 Fogyasztáskor a mártogatósokat, a salátát és a gombóccal teli tálat az asztal közepére helyezzük, egy pohár bor és beszélgetés közben elfogyasztjuk

P1010068

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

rozé bor dió sajt pármai sonka római kömény snidling camembert darált hús cheddar roquefort koriandermag földimogyoró-olaj paaradicsom