Könnyű nyári ebéd - joghurtos csirke és leves
Barack-ribizlileves és sült csirkecomb káposztagombóccal, zöldborsmártással
Ebben a nagy hőségben senkinek nem hiányzik nehéz étel. Sem olyan, ami mellett órákat kell tölteni a konyhában. Mégis van, hogy meglátogat minket egy-két régen látott barát, akit szeretnénk elkápráztatni. A most következő teljes ebéd egy része előző nap elkészíthető, a fogyasztás napján csak elő kell venni az előkészített dolgokat és egy órácskát a konyhában lenni. Közben persze időnként benézhetünk a vendégekhez beszélgetni:)
Fogyasztás után pedig várhatjuk az elégedett sóhajokat az asztal minden oldaláról...
Joghurtos gyümölcsleves
Hozzávalók 4 főre:
Fél kg őszibarack
15 dkg ribizli + 10 dkg a díszítéshez
2 dl joghurt
2 dl tejszín
2 kk vaníliaaroma
Folyékony édesítő vagy méz
Előző nap is elkészíthető. Az őszibarackot és a ribizlit összeturmixoljuk, majd a többi hozzávalóval elkeverjük. Ha nem elég híg, tejszínnel, esetleg tejjel javíthatunk az állagán. Ízlés szerint édesítjük, tálaláskor pár szem ribizlivel és egy kanál joghurttal díszítjük.
Joghurtban sült csirke zöldborsszósszal és káposztagombóccal
Hozzávalók 4 személyre:
4 egész csirkecomb (farrésszel)
Fél l joghurt
3 gerezd fokhagyma
Só
A gombóchoz:
40 dkg fehér káposzta
2 tojás
1 zsemle
40 dkg liszt
2 dl forró tej
5 ek olaj
1 tk kristálycukor
1 ek petrezselyem
1 púpozott tk só
Frissen őrölt bors
A zöldborsszószhoz:
5 dkg vaj
2 ek liszt
0,5 l húsleves
1 nagy fej csiperke
3 tk zöldbors
2 dl tejföl
A fokhagymát belenyomjuk a joghurtba, majd egy jénaiban beleforgatjuk a csirkecombokat. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
A gombóchoz a káposztát lereszeljük, besózzuk, 10 percig állni hagyjuk. Közben a zsemlét kockákra vágjuk, 1 ek olajon megpirítjuk. 3 ek olajat teszünk egy serpenyőbe, fedő alatt megpároljuk a káposztát. Ekkor levesszük a fedőt, rászórjuk a cukrot és a borsot, világosbarnára pirítjuk, kihűtjük. A tejet felforrósítjuk, ráöntjük a kenyérkockákra. A tojásokat 1 dl vízzel elkeverjük, majd a liszttel, az apróra vágott petrezselyemmel és a káposztával együtt a kenyérkockákhoz adjuk. Összekeverjük. Ha túl lágy, adhatunk még lisztet hozzá. Vizes kézzel nagy gombócokat formálunk, majd lobogó vízbe tesszük. 2 perc után mérsékeljük a lángot és további 15 percig főzzük. A végén egyet vágjunk ketté, hogy megfőtt-e a belseje. Lefedve másnapig hűtőben tárolható.
A szószhoz megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, zsemleszínűre pirítjuk. Állandóan kevergetve hozzáöntjük a húslevest. Apróra vágjuk a gombát, beletesszük a mártásba, majd lassú tűzön, állandóan kevergetve fél órát főzzük. Ekkor botmixerrel simára keverjük. A zöldborsot mozsárban megőröljük, majd hozzákeverjük a mártáshoz a tejföllel együtt. Kicsit összemelegítjük, de nem forraljuk. Hűtőben ez is eláll fogyasztásig
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, majd 50 percig sütjük a bepácolt combokat. 5-10 percenként locsolgatjuk a joghurtos pecsenyelével.
Tálaláskor fejenként egy combot és három gombócot tálra teszünk, meglocsoljuk a zöldborsmártással.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!