2012. jún 22.

Könnyű nyári ebéd - joghurtos csirke és leves

írta: Hajós Ágnes
Könnyű nyári ebéd - joghurtos csirke és leves

Barack-ribizlileves és sült csirkecomb káposztagombóccal, zöldborsmártással

Ebben a nagy hőségben senkinek nem hiányzik nehéz étel. Sem olyan, ami mellett órákat kell tölteni a konyhában. Mégis van, hogy meglátogat minket egy-két régen látott barát, akit szeretnénk elkápráztatni. A most következő teljes ebéd egy része előző nap elkészíthető, a fogyasztás napján csak elő kell venni az előkészített dolgokat és egy órácskát a konyhában lenni. Közben persze időnként benézhetünk a vendégekhez beszélgetni:)

Fogyasztás után pedig várhatjuk az elégedett sóhajokat az asztal minden oldaláról...

Joghurtos gyümölcsleves

DSC_0950s

Hozzávalók 4 főre:

Fél kg őszibarack

15 dkg ribizli + 10 dkg a díszítéshez

2 dl joghurt

2 dl tejszín

2 kk vaníliaaroma

Folyékony édesítő vagy méz

Előző nap is elkészíthető. Az őszibarackot és a ribizlit összeturmixoljuk, majd a többi hozzávalóval elkeverjük. Ha nem elég híg, tejszínnel, esetleg tejjel javíthatunk az állagán. Ízlés szerint édesítjük, tálaláskor pár szem ribizlivel és egy kanál joghurttal díszítjük.

 

Joghurtban sült csirke zöldborsszósszal és káposztagombóccal

 DSC_0968s

Hozzávalók 4 személyre:

4 egész csirkecomb (farrésszel)

Fél l joghurt

3 gerezd fokhagyma

A gombóchoz:

40 dkg fehér káposzta

2 tojás

1 zsemle

40 dkg liszt

2 dl forró tej

5 ek olaj

1 tk kristálycukor

1 ek petrezselyem

1 púpozott tk só

Frissen őrölt bors

A zöldborsszószhoz:

5 dkg vaj

2 ek liszt

0,5 l húsleves

1 nagy fej csiperke

3 tk zöldbors

2 dl tejföl

 

A fokhagymát belenyomjuk a joghurtba, majd egy jénaiban beleforgatjuk a csirkecombokat. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.

A gombóchoz a káposztát lereszeljük, besózzuk, 10 percig állni hagyjuk. Közben a zsemlét kockákra vágjuk, 1 ek olajon megpirítjuk. 3 ek olajat teszünk egy serpenyőbe, fedő alatt megpároljuk a káposztát. Ekkor levesszük a fedőt, rászórjuk a cukrot és a borsot, világosbarnára pirítjuk, kihűtjük. A tejet felforrósítjuk, ráöntjük a kenyérkockákra. A tojásokat 1 dl vízzel elkeverjük, majd a liszttel, az apróra vágott petrezselyemmel és a káposztával együtt a kenyérkockákhoz adjuk. Összekeverjük. Ha túl lágy, adhatunk még lisztet hozzá. Vizes kézzel nagy gombócokat formálunk, majd lobogó vízbe tesszük. 2 perc után mérsékeljük a lángot és további 15 percig főzzük. A végén egyet vágjunk ketté, hogy megfőtt-e a belseje. Lefedve másnapig hűtőben tárolható.

A szószhoz megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, zsemleszínűre pirítjuk. Állandóan kevergetve hozzáöntjük a húslevest. Apróra vágjuk a gombát, beletesszük a mártásba, majd lassú tűzön, állandóan kevergetve fél órát főzzük. Ekkor botmixerrel simára keverjük. A zöldborsot mozsárban megőröljük, majd hozzákeverjük a mártáshoz a tejföllel együtt. Kicsit összemelegítjük, de nem forraljuk. Hűtőben ez is eláll fogyasztásig

A sütőt 180 fokra előmelegítjük, majd 50 percig sütjük a bepácolt combokat. 5-10 percenként locsolgatjuk a joghurtos pecsenyelével.

Tálaláskor fejenként egy combot és három gombócot tálra teszünk, meglocsoljuk a zöldborsmártással.

DSC_0966s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

méz káposzta csirkecomb ribizli őszibarack zöldbors petrezselyem