Fenséges ízek - de nem nyertes...
Mascarponetorta balzsamos krémmel
Van olyan verseny, amin nem nyertem. A Zila tortaformára kiírt verseny az volt, ahol nem teljesítettem jól. A következő tortát küldtem be, bejutottam a döntősök közé. El kellett vinni a kész darabot is, hogy megkóstolják, viszont sikerült elrontanom egy részét, így a zsűri nem értékelte. A recept különben jó, csak nekem sikerült a szószt túlforralnom, így nem lett élvezhető. Remélem, aki többet süt nálam, ilyen hibát nem követ el. Az íze különben fenséges, sok szerencsét hozzá!
Nos, az előző pár mondatot aznap délután írtam, hogy hazaérkeztünk a versenyről. Akkor nagyon elkeseredett voltam, egy pár elismerő szót vártam volna a cégtől, hogy bejutottam a döntőbe. Két hétre rá viszont kaptam egy elismerő levelet és egy 5000 Ft-os vásárlási utalványt. Máris jobb kedvem lett!
Balzsamos mascarponetorta
Hozzávalók a 12 szeletes formához:
A krémhez:
1 kg mascarpone
3 dl habtejszín
8 ek akácszirup (recept lejjebb)
3 ek cukor
1 csapott kk kardamom
Fél narancs reszelt héja
4 kk zselatin
2 dkg vaj
A sziruphoz:
15 dkg cukor
2,5 dl száraz vörösbor
1 dl balzsamecet
A piskótához:
4 tojás
4 ek cukor
4 ek liszt
2 kk sütőpor
Fél citrom héja
Fél vaníliarúd
1 ek rum
Díszíteni:
6 ek cukor, díszítő cukorgyöngy
Akácszirup elkészítése:
4 dl-nyi akácvirág
2 dl akácméz
4 dl cukor
A cukorból 1,5 dl vízzel szirupot főzünk, mikor kicsit kihűlt, összeforgatjuk a mézzel és a virágokkal. 4-5 napig hűtőben érleljük, többször megrázogatjuk.
Torta elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a cukorral, sütőporral, a reszelt citromhéjjal, a vaníliarúd kikapart belsejével és a rummal kikeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, ezzel is simára kerüljük. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, óvatosan összekeverjük a sárgájával. A sütőt 200 fokra melegítjük. A Zila tortaformánál 1 cm-rel kisebb kerek tortaformába alulra sütőpapírt teszünk, ráöntjük a masszát. A forró sütőben aranysárgára sütjük. Rácsra borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, kihűtjük.
A krémhez a mascarponét a tejszínnel, az akácsziruppal, a cukorral, az őrölt kardamommal és a narancs lereszelt héjával elkeverjük. Kis lábasban 1,5 dl-nyi vízben melegítés közben feloldjuk a zselatint, hozzákeverjük a krémhez. A Zila tortaformát olvasztott vajjal kikenjük, beleöntjük a krémet. Erre jön a piskóta, az oldalt keletkezett 1 cm-s rést is kitöltjük krémmel. Mélyhűtőbe tesszük, míg keményre fagy. Ekkor megfordítjuk és levesszük róla a tortaformát, betesszük a sima hűtőbe.
A sziruphoz felolvasztjuk a cukrot, majd ráöntjük a bort és a balzsamecetet. Addig forraljuk, míg besűrűsödik, állaga szirupos lesz. Kihűtjük.
A díszítéshez 6 ek cukrot karamellizálunk, alufóliára folyatjuk, beleszórjuk a gyöngyöket.
Végső fázisban a résekbe öntjük a szirupot, beleállítgatjuk a díszeket.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!