2012. júl 07.

Bede Robi ötleteiből

írta: Hajós Ágnes
Bede Robi ötleteiből

Cukkinis lecsó és gnocchi paradicsommártással

Gondolom, nem kell részleteznem, miért nézem sokat a TvPaprikát. Egyik kedvenc szakácsom Bede Róbert, néhány napja sikerült személyesen is találkoznom vele. Siófokon, az Art Rock Cafe udvarában léptek fel Szőke Andrással. Elképzelhetitek, milyen műsort csináltak :) A tulajdonos jó ismerősöm, együtt lepődtünk meg azon, mennyire kevesen voltunk. Pedig az összes ismerősöm szereti őket, csak valahogy nem jutott el hozzájuk ennek a Gasztro-Stand up-nak a híre.

Én azért kihasználtam a helyzetet, beszélgettem pár szót a fellépőkkel, főleg Robival és begyűjtöttem pár tippet receptekkel kapcsolatban. Az egyik itt megjelenő ételt simán lekoppintottam arról, amit ő főzött (annyira jó lett), a másikhoz pedig jó kiindulási pontot adott. Próbáljátok ki, egyik finomabb, mint a másik!

Cukkinis lecsó csirkemájjal

 DSC_0521s

Hozzávalók 4 főre:

20 dkg cukkini

20 dkg paprika

40 dkg paradicsom

25 dkg csirkemáj

1 nagy fej hagyma

5 dkg húsos szalonna

2 gerezd fokhagyma

1 nagy csokor petrezselyem

1 ek pirospaprika

1 ek olaj

Bors, só

 A szalonna zsírját kiolvasztjuk, a hagymát kockákra vágjuk (nem kell nagyon finomra), a zsíron megfonnyasztjuk. Hozzátesszük a durvára vágott fokhagymát, addig kevergetjük, míg megérezzük az illatát. Rászórjuk a pirospaprikát, kettőt keverünk rajta. A cukkinit félcentisre szeleteljük, rádobjuk a hagymára. A paprikát félbevágjuk, szintén félcentisre vágjuk, hozzáadjuk a cukkinihez. Pároljuk együtt kb. 10 percig, vigyázva, nehogy leégjen, ezalatt felvágjuk a paradicsomot. Félbe, majd 4-5 darabra szeleteljük. Mikor a paprika kicsit megpuhult, mehet bele a paradicsom és a falatnyi darabokra vágott csirkemáj. Addig kevergetjük, míg a paprika szinte teljesen megpuhul, de a paradicsom nem esik teljesen szét, a máj pedig megsül (belül maradjon azért rózsaszín). Megsózzuk, borsozzuk. Levesszük a tűzről, és a durván felaprított petrezselymet belekeverjük. Azonnal fogyasztva a legjobb!

DSC_0517s

Spenótos gnocchi paradicsomos parmezánmártással

 O

Hozzávalók 2 főre:

 10 dkg spenót

0,5 kg krumpli

20 dkg liszt

2 gerezd fokhagyma

6 ek olívaolaj

10 dkg aszalt paradicsom

8 dkg parmezán

2 dl tejszín

0,5 dl húslé

1 fej hagyma

Először a szószt készítjük el. A hagymát apróra vágjuk, a húslében puhára főzzük. Leszűrjük, a hagymát kidobjuk. Ebbe a lébe öntjük a tejszínt, belereszeljük a parmezánt, majd hozzáadjuk az apró kockára vágott szárított paradicsomot. 10 percig forraljuk, aztán összeturmixoljuk.

2 ek olívaolajat hevítünk, ráreszeljük a fokhagymát. Hozzáadjuk a spenótot, pár percig alacsony lángon kevergetjük, amíg a spenót összeesik. Vigyázni kell, nehogy a fokhagyma lekapjon. Mikor kész, botmixerrel pürésítjük. A krumplit apróra kockázzuk, sós vízben puhára főzzük. Krumplinyomóval áttörjük, hozzáadjuk a spenótot, megkóstoljuk, ha kell, sózzuk. Ekkor hozzáadjuk a lisztet, formázható masszává keverjük. Ha túl lágy, még adhatunk lisztet hozzá. Maroknyi adagot veszünk belőle, lisztezett deszkán 1,5 cm vastag rudat sodrunk belőle. Szintén másfél cm-enként vágunk belőle, majd lisztezett villával sodrunk egyet rajta, hogy a bevágások látsszanak. Ezt addig ismételjük, míg az összes tészta elfogy. Lobogó vízbe szaggatjuk őket, és amint feljöttek, rögtön kiszedjük egy tálba, amibe előzőleg 4 el olívaolajat öntöttünk. Jól megforgatjuk benne a gnocchikat.

Tálaláskor a tetejükre szedjük a szószt, bazsalikomlevéllel díszítjük.

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

paradicsom paprika csirkemáj szalonna lecsó gnocchi petrezselyem aszalt paradicsom cukkin