Tükörtojás mindíííg, minden körülmények között!
Tojás reggelire, íme néhány kedvencem
Egy régebbi valóságshow nyertesének volt a kedvenc szólása "Mindig, minden körülmények között". Gondolom néhányan sejtitek, Alekoszról (VV4) van szó. Igazán nem rajongtam az emberért, de ez a mondása belémivódott.
Nos, tükörtojás tekintetében tökéletesen ez igaz rám. Ez az az étel, ami bármikor jöhet. Mikor még állítólag semmi elhivatottságot nem mutattam a szakácsművészet iránt (úgy 12 évesen), a tükörtojás-készítésben már akkor is király voltam, apukám szerint. A mai napig ez a kedvenc reggelim, persze mindig megbolondítom valamivel. Íme két verzió, a pirítósos az egyik kedvencem, a tofusat csak most próbáltam ki, de könnyen kedvencemmé válhat :)
Tükörtojásos sajtos pirítós
Hozzávalók 2 főre:
4 szelet kenyér (ízlés szerint lehet barna, magos vagy egyszerű toast-kenyér)
4 tojás
8 dkg könnyen olvadó sajt (pl. gouda)
2 dkg vaj
só, bors
Egy nagy serpenyőt felforrósítunk. A kenyerek mindkét felét megvajazzuk, kettőt beleteszünk a serpenyőbe. Mikor megpirult az aljuk, megfordítjuk, mindegyikre ráteszünk annyi sajtot, hogy befedje, ezzel egyidőben teljesen levesszük a lángot. Egy perc múlva beleütünk az üres helyekre egy-egy tojást, meghintjük egyenként sóval, borssal (én vegetát szoktam rá tenni, de sokan nem szeretik). Ismét egy perc múlva a sajtos pirítósokat nagyon óvatosan ráfordítjuk a tojásokra. Néhány perc után, mikor a fehérje megszilárdult, de a sárgája még lágy maradt, lapáttal alányúlva tányérra fordítjuk. Ugyanígy járunk el a maradék kenyerekkel és tojásokkal.
A sajt ízlés szerint lehet más is, a fűszer mellett esetleg erős paprikát is szeletelhetünk rá.
Tükörtojás tofuval
Hozzávalók 2 főre:
20 dkg füstölt tofu
6 tojás
5 dkg sajt
3 ek olaj
Ízlés szerint pirítós (nem fontos, de a sárgáját kár lenne otthagyni)
A tofut centis kockákra vágjuk, kicsit megpirítjuk az olajon. Mérsékeljük a lángot, vigyázva egyenként ráütjük a tojásokat. a fehérjére fektetjük a vékonyra szeletelt sajtot. Ekkor betesszük pirulni a kenyeret, zsemlét vagy bármilyen péksütit. Mire kész a pirítós, a tojás fehérje is megdermed, ekkor már fogyaszthatjuk is.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!