2012. júl 08.

Tükörtojás mindíííg, minden körülmények között!

írta: Hajós Ágnes
Tükörtojás mindíííg, minden körülmények között!

Tojás reggelire, íme néhány kedvencem

Egy régebbi valóságshow nyertesének volt a kedvenc szólása "Mindig, minden körülmények között". Gondolom néhányan sejtitek, Alekoszról (VV4) van szó. Igazán nem rajongtam az emberért, de ez a mondása belémivódott.

Nos, tükörtojás tekintetében tökéletesen ez igaz rám. Ez az az étel, ami bármikor jöhet. Mikor még állítólag semmi elhivatottságot nem mutattam a szakácsművészet iránt (úgy 12 évesen), a tükörtojás-készítésben már akkor is király voltam, apukám szerint. A mai napig ez a kedvenc reggelim, persze mindig megbolondítom valamivel. Íme két verzió, a pirítósos az egyik kedvencem, a tofusat csak most próbáltam ki, de könnyen kedvencemmé válhat :)

 

Tükörtojásos sajtos pirítós

DSC_5108s

Hozzávalók 2 főre:

4 szelet kenyér (ízlés szerint lehet barna, magos vagy egyszerű toast-kenyér)

4 tojás

8 dkg könnyen olvadó sajt (pl. gouda)

2 dkg vaj

só, bors

Egy nagy serpenyőt felforrósítunk. A kenyerek mindkét felét megvajazzuk, kettőt beleteszünk a serpenyőbe. Mikor megpirult az aljuk, megfordítjuk, mindegyikre ráteszünk annyi sajtot, hogy befedje, ezzel egyidőben teljesen levesszük a lángot. Egy perc múlva beleütünk az üres helyekre egy-egy tojást, meghintjük egyenként sóval, borssal (én vegetát szoktam rá tenni, de sokan nem szeretik). Ismét egy perc múlva a sajtos pirítósokat nagyon óvatosan ráfordítjuk a tojásokra. Néhány perc után, mikor a fehérje megszilárdult, de a sárgája még lágy maradt, lapáttal alányúlva tányérra fordítjuk. Ugyanígy járunk el a maradék kenyerekkel és tojásokkal.

A sajt ízlés szerint lehet más is, a fűszer mellett esetleg erős paprikát is szeletelhetünk rá.

 

Tükörtojás tofuval

 O

Hozzávalók 2 főre:

20 dkg füstölt tofu

6 tojás

5 dkg sajt

3 ek olaj

Ízlés szerint pirítós (nem fontos, de a sárgáját kár lenne otthagyni)

A tofut centis kockákra vágjuk, kicsit megpirítjuk az olajon. Mérsékeljük a lángot, vigyázva egyenként ráütjük a tojásokat. a fehérjére fektetjük a vékonyra szeletelt sajtot. Ekkor betesszük pirulni a kenyeret, zsemlét vagy bármilyen péksütit. Mire kész a pirítós, a tojás fehérje is megdermed, ekkor már fogyaszthatjuk is.

 Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

sajt tofu tükörtojás