2012. júl 11.

Távol-keleti levesek, magyarul

írta: Hajós Ágnes
Távol-keleti levesek, magyarul

Kínai és vietnámi némi hazai beütéssel :D

Időnként én is eszek kínai kaját. Egyik kedvencem a csípős-savanyú leves. Első látásra ezer összetevő kell hozzá, de akkor is el akartam itthon készíteni. Találtam többféle receptet, érdekes hozzávalókkal. Sajnos kedves városunkban elég ritkán kapni fafül gombát, bambuszrügyet és hasonlóakat, meg igazából nem is volt kedvem utánajárni, leegyszerűsítettem az egészet, persze az ízt és a jelleget nem.

A nagy keresgélésben beleakadtam egy hasonlóan finom vietnámi levesbe, ami szintén egyszerűbb formában került az asztalomra. Annyira megtetszett, hogy kétszer szedtem és inkább kihagytam a másodikat:)

A hasonlóság a kettő között a csípős és savanyú íz, valamint hogy bármelyik boltban hozzájuthatunk a belevalókhoz.

Kínai csípős-savanyú leves

 P1010093s

Hozzávalók 4 főre:

1 sárgarépa

10 dkg (füstölt) tofu

4 db közepes csiperke

1 kk erős paprikakrém

1 ek étkezési keményítő

2 tojás

1 ek 20 %-os ecet

2 gerezd fokhagyma

1 ek olaj

1 l húsleves

10 dkg füstölt-főtt tarja

A sárgarépát, a tofut, a húst és a gombát 3-5 mm-es kockákra vágjuk. Felverjük a tojást, az étkezési keményítőt háromszor annyi hideg vízben elkeverjük. Egy kis lábasban egy ek olajat melegítünk, beletesszük a paprikakrémet és belenyomjuk a fokhagymát. Addig kevergetjük, míg megérezzük a fokhagyma illatát, félretesszük. A levest felforraljuk, beletesszük a répát, tofut, gombát és húst. 5 percet főzzük, majd egy kis levessel felhígítjuk a paprikakrémet és a leveshez keverjük. Ezután vékony sugárban belecsorgatjuk a tojást, 2 perc után mehet bele a keményítős víz is. picit hagyjuk forrni, míg jól besűrűsödik. Végül megsózzuk-borsozzuk, és az egy ek ecettel savanyítjuk. Akkor jó, ha a csípős és a savanyú íz dominál, a répa kicsit roppanós marad és a leves állaga olyan lesz, mintha kissé aszpikos lenne.

Vietnámi leves

 P1010060s

Hozzávalók 4 főre:

50 dkg sertéscomb

1 l húsleves

2 csokor petrezselyem

10 dkg spagetti

Bors

3 ek olaj

1 kk csípős piros arany

2 közepes fej hagyma

2 ek 20%-os ecet

A húst egycentis kockákra vágjuk, alaposan megborsozzuk és összeforgatjuk a felaprított petrezselyemmel. Pár órára, akár egy éjszakára is hűtőbe tesszük. Az ecetet összekeverjük 2 dl vízzel, frissen őrölt borssal és a piros arannyal. A hagymát vékonyra szeleteljük, beletesszük az ecetes vízbe, mehet szintén állni a hűtőbe a hús mellé.

Elkészítéskor a húst 3 ek olajon megsütjük. A spagettit a csomagoláson feltüntetett módon megfőzzük, a húslevest felmelegítjük.

Tálaláskor mindent külön edényben az asztalra teszünk. Mindenki ízlés szerint szed először húst, majd hagymát és spagettit, végül rá lehet merni a levest.

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

spagetti répa kínai gomba tofu sertéscomb petrezselyem vietnámi