Vasárnapi grillebéd karajjal, csirkecombbal
Két ötlet grillpáchoz és a kedvenc fűszervajam
Pár hete hétvégén eszembe ötlött, hogy idén még nem is grilleztünk. Ez úgy ugrott be, hogy láttam egy receptpályázatot, amire grillpác-ötleteket kell beküldeni - el is kapott a harci szellem.
Szerencsére a család sem ellenkezett, ezért kétféle husit kétféleképpen bepácoltam, a zöldségeket bekentem olívaolajjal (a krumplit 5 percre forró vízbe dobtam, hogy ne kelljen neki annyi idő a grillen). Nem írtam receptet a köretre, bármilyen zöldséget lehet grillezni, én most krumplit, cukkinit és fokhagymát készítettem. De nagyon finom például a paradicsom, padlizsán, sőt, akár a sárgarépa is, de ezt sem árt előfőzni. A sütést természetesen a páromra hagytam - ez ugye a férfiak dolga :)
Szokásom, hogy fűszervajat is készítek, szerintem a húsok és a zöldségek ízét is nagyon jól feldobja.
Mindenkinek jó étvágyat a vasárnapi grillebédemhez!
Arab pácban érlelt karaj
Hozzávalók 4 főre:
2 dl extra szűz olívaolaj
2 lime
1 mk római kömény
1 mk koriander
3 cm-nyi gyömbér
Bors
0,6 kg karaj
A karajt centis szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk.
A páchoz az olajat tálba öntjük. Az egyik lime-ot kettévágjuk, belenyomjuk a levét az olajba, majd a gyümölcsöt is beledobjuk. A másik lime-ot fél centisre szeleteljük, szintén beletesszük. A gyömbért meghámozzuk, belereszeljük. A koriandert és a római köményt mozsárban durvára törjük, szintén az olajhoz adjuk, majd megborsozzuk. Alaposan összekeverjük. Beleforgatjuk a hússzeleteket, műanyag dobozban hűtőbe tesszük legalább egy napra. Úgy kell rétegezni, hogy lime-szelet is kerüljön a húsok közé.
Zöldfűszeres joghurtban pácolt csirkecomb
Hozzávalók 4 főre:
6 csirke felsőcomb
1 dl tökmagolaj
1 1 marék rukkola
1 marék bazsalikom
1 marék korianderzöld
1 marék medvehagyma (szezonon kívül 1 gerezd fokhagyma reszelve)
0,5 l natúr joghurt
Egy késes robotgépbe tesszük a rukkolát, a bazsalikomot, medvehagymát és korianderzöldet. Ráöntünk a tökmagolajat. Addig aprítjuk-keverjük, míg csak nagyon kicsi darabokban látszanak a fűszerek.
Ezt az elegyet összekeverjük a joghurttal. A csirkecombokat kicsontozzuk, bőrüket lehúzzuk, majd beleforgatjuk a fűszeres joghurtba. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Fűszervaj
Hozzávalók:
10 dkg vaj
Kakukkfű
Rozmaring
Petrezselyem
Snidling
1 gerezd fokhagyma
Só, bors
A vajat hagyjuk szobahőmérsékleten puhára olvadni. Mindegyik friss fűszerből egy maréknyit összeaprítunk, a fokhagymát lereszeljük. Összekeverjük a vajjal, sózzuk, borsozzuk. 20 cm-nyi folpackot kiterítünk, a fűszervajat rákanalazzuk, feltekerjük, a végét, mint a szaloncukrot megtekerjük. Fogyasztás előtt pár órára hűtőbe tesszük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!