2012. júl 24.

Vasárnapi grillebéd karajjal, csirkecombbal

írta: Hajós Ágnes
Vasárnapi grillebéd karajjal, csirkecombbal

Két ötlet grillpáchoz és a kedvenc fűszervajam

Pár hete hétvégén eszembe ötlött, hogy idén még nem is grilleztünk. Ez úgy ugrott be, hogy láttam egy receptpályázatot, amire grillpác-ötleteket kell beküldeni - el is kapott a harci szellem.

Szerencsére a család sem ellenkezett, ezért kétféle husit kétféleképpen bepácoltam, a zöldségeket bekentem olívaolajjal (a krumplit 5 percre forró vízbe dobtam, hogy ne kelljen neki annyi idő a grillen). Nem írtam receptet a köretre, bármilyen zöldséget lehet grillezni, én most krumplit, cukkinit és fokhagymát készítettem. De nagyon finom például a paradicsom, padlizsán, sőt, akár a sárgarépa is, de ezt sem árt előfőzni. A sütést természetesen a páromra hagytam - ez ugye a férfiak dolga :)

Szokásom, hogy fűszervajat is készítek, szerintem a húsok és a zöldségek ízét is nagyon jól feldobja.

Mindenkinek jó étvágyat a vasárnapi grillebédemhez!

Arab pácban érlelt karaj

 DSC_1009s

Hozzávalók 4 főre:

2 dl extra szűz olívaolaj

2 lime

1 mk római kömény

1 mk koriander

3 cm-nyi gyömbér

Bors

0,6 kg karaj

A karajt centis szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk.

A páchoz az olajat tálba öntjük. Az egyik lime-ot kettévágjuk, belenyomjuk a levét az olajba, majd a gyümölcsöt is beledobjuk. A másik lime-ot fél centisre szeleteljük, szintén beletesszük. A gyömbért meghámozzuk, belereszeljük. A koriandert és a római köményt mozsárban durvára törjük, szintén az olajhoz adjuk, majd megborsozzuk. Alaposan összekeverjük. Beleforgatjuk a hússzeleteket, műanyag dobozban hűtőbe tesszük legalább egy napra. Úgy kell rétegezni, hogy lime-szelet is kerüljön a húsok közé.

O

Zöldfűszeres joghurtban pácolt csirkecomb

 DSC_1022s

Hozzávalók 4 főre:

6 csirke felsőcomb

1 dl tökmagolaj

1 1 marék rukkola

1 marék bazsalikom

1 marék korianderzöld

1 marék medvehagyma (szezonon kívül 1 gerezd fokhagyma reszelve)

0,5 l natúr joghurt

Egy késes robotgépbe tesszük a rukkolát, a bazsalikomot, medvehagymát és korianderzöldet. Ráöntünk a tökmagolajat. Addig aprítjuk-keverjük, míg csak nagyon kicsi darabokban látszanak a fűszerek.

Ezt az elegyet összekeverjük a joghurttal. A csirkecombokat kicsontozzuk, bőrüket lehúzzuk, majd beleforgatjuk a fűszeres joghurtba. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.

 

Fűszervaj

 DSC_1466s

Hozzávalók:

10 dkg vaj

Kakukkfű

Rozmaring

Petrezselyem

Snidling

1 gerezd fokhagyma

Só, bors

 A vajat hagyjuk szobahőmérsékleten puhára olvadni. Mindegyik friss fűszerből egy maréknyit összeaprítunk, a fokhagymát lereszeljük. Összekeverjük a vajjal, sózzuk, borsozzuk. 20 cm-nyi folpackot kiterítünk, a fűszervajat rákanalazzuk, feltekerjük, a végét, mint a szaloncukrot megtekerjük. Fogyasztás előtt pár órára hűtőbe tesszük.

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!  

Szólj hozzá

joghurt medvehagyma bazsalikom csirkecomb karaj gyömbér koriander római kömény vaj kakukkfű rozmaring lime rukkola tökmagolaj korianderzöld