2012. aug 14.

Három versenyfogás az elsők közül

írta: Hajós Ágnes
Három versenyfogás az elsők közül

Pazar ízek, színes receptek - az egyikkel nyertem is!

Nemrég zárult le a Femina-n az egyik Receptolimpia. Az itt következő recepteket neveztem, hideg étel kategóriában nyertem is a kacsarilette-tel! Köszönöm a zsűrinek, de főleg azoknak, akik rám szavaztak!

ui '16: az első receptet újrafotóztam, nemsokára a többi is sorra kerül :)

 

Magyaros kacsarilette négymagvas pirítóssal és lila csalamádéval

DSC_3193s 

Hozzávalók:

A rilette-hez:

2 kacsacomb

6 ek kacsazsír

1 nagy fej hagyma

1 gerezd fokhagyma

1 ek pirospaprika

Csipet só, bors

 

A négymagvas cipókhoz:

12,5 dkg liszt

12,5 dkg Graham-liszt

1,5 dkg élesztő

2 dl meleg víz

1 kk cukor

1,5 kk só

1 tk szezámmag

1 tk hántolt tökmag

1 tk sótlan napraforgóbél

1 tk lenmag

2 ek napraforgóolaj

 

A lila csalamádéhoz a recept itt.

 

A rilette-hez a combok bőrét lehúzzuk, darabokra vágjuk. Kisütjük belőle a zsírt, hozzáöntjük a többihez. 1 ek zsíron üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát. Belenyomjuk a fokhagymát, mikor megérezzük az illatát, lehúzzuk a tűzről, rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük. Rátesszük a combokat, felöntjük kevés vízzel, fedő alatt puhára pároljuk a húst. Ha elfő a leve, pótoljuk. Picit sózzuk, borsozzuk. Mikor kész a „pörkölt”, kivesszük a húst, lefejtjük a csontokról, visszatesszük a szaftba. Elfőzzük a levet, beleöntjük a zsírt. Addig sütjük-pároljuk benne a húst nagyon alacsony lángon, fakanállal megnyomkodjuk, míg szálaira szétesik.  Langyosra hűtjük a pépet, fóliázott formákba öntjük. Éjszakára hűtőbe tesszük.

A cipókhoz a vízben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. Egy tálba öntjük a többi hozzávalóval együtt, simára gyúrjuk. 2 darabba szedjük, vékony cipóformára alakítjuk, lisztezett tepsiben nedves konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük. Késsel bevágjuk a tetejüket, 200 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.

Tálaláskor a cipókat 2 cm-es szeletekre vágjuk, enyhén megpirítjuk. Egy kínálótál egyik felére borítjuk a formából a rilette-et, középre tornyozunk pár szelet pirítóst, a másik felére kanalazunk egy kupac csalamádét. Azonnal tálaljuk.

 DSC_3198s

Vörösboros rizottóleves

P1010088s

Hozzávalók 4 főre:

10 dkg rizottó (arborio) rizs

1,5 l húsleves

1,5 dl vörösbor

7 dkg füstölt szalonna

1 közepes fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

10 dkg kelbimbó

1 kisebb sárgarépa

1 ág rozmaring

10 dkg füstölt sajt

5 dkg parmezán

Fél csokor metélőhagyma

5 dkg vaj

 

A hagymát apróra vágjuk, a szalonnát felkockázzuk. A vajat felolvasztjuk, rádobjuk a szalonnát. Pár perc kevergetés után mehet hozzá a hagyma. Mikor üveges, rászórjuk a rizst, ezt is párszor megkeverjük, majd ráöntjük a bort. Megvárjuk, míg az alkohol elpárolog, beleszórjuk a durvára vágott rozmaringleveleket, majd egy merőkanálnyi levest adunk hozzá. Fedőt teszünk rá, megvárjuk, míg a rizs beszívja, hozzáöntünk még egy kanállal és így folytatjuk tovább. Mikor a rizs félig megpuhult, hozzátesszük a kelbimbót és a kockákra vágott sárgarépát. Tovább kanalazgatjuk a levest. Mikor a rizs puha, 5 dkg füstölt sajtot és 5 dkg parmezánt keverünk bele, megvárjuk, míg teljesen elolvad. Ekkor felöntjük a többi levessel, összekeverjük. Lassan, kevergetve felforraljuk, aztán el is zárjuk a gázt.

Reszelt füstölt sajttal és nagy adag friss, aprított metélőhagymával tálaljuk.

 

Camembert-es, datolyás kacsacomb gyümölcsös piláffal

 P1010094s

Hozzávalók 4 főre:

6 db kacsacomb

20 dkg camembert

20 dkg aszalt datolya

2 dl rozé

Kakukkfű

Só, bors

 

A piláfhoz:

10 dkg rizs

1 marék aszalt sárgabarack

3 ek cérnametélt

2 ek aszalt cseresznye

2 ek aszalt áfonya

Fél konzerv főtt csicseriborsó

6 db aszalt szilva

Fél l húsleves

1 csokor petrezselyem

 

Egy teflonserpenyőt felhevítünk. A kacsacombokat sózzuk, borsozzuk, egyenként bőrrel lefelé belefektetjük, addig pirítjuk, míg kisül belőlük a zsír. Ezt szétkenjük egy akkora tepsi alján, amelyben kényelmesen elférnek a combok, bőrrel felfelé belefektetjük őket. Mindegyikre helyezünk egy-egy ág kakukkfüvet és elosztjuk rajtuk a felszeletelt camembert-t. A datolyát kimagozzuk, a combok mellé szórjuk. Alájuk öntjük a rozét, majd még annyi vizet, hogy összesen egy ujjnyi legyen. Lefedve 2 órára 150 fokos sütőbe toljuk, majd a fóliát levéve, időnként a pecsenyelével meglocsolva pirosra sütjük.

P1010090s

A piláfhoz a cérnametéltet száraz, magas falú serpenyőben világosbarnára pirítjuk, rádobjuk az aszalt gyümölcsöket, majd a rizst, együtt kevergetjük. Felöntjük a húslével, beletesszük a lecsepegtetett, leöblített csicseriborsót, majd alacsony lángon főzzük, míg majdnem teljesen megpuhul a rizs. Ekkor hozzátesszük a durvára vágott petrezselymet és mentát, 10 percre lefedjük.

P1010092v

Tálaláskor a piláf mellé szedjük a kacsacombokat, pár szem datolyát, meglocsoljuk a pecsenyelével.

P1010095s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

rozé kelbimbó sajt rizottó parmezán vörösbor csicseriborsó szalonna csalamádé füstölt sajt datolya camembert petrezselyem szezámmag napraforgómag tökmag rilette kacsacomb