Három versenyfogás az elsők közül
Pazar ízek, színes receptek - az egyikkel nyertem is!
Nemrég zárult le a Femina-n az egyik Receptolimpia. Az itt következő recepteket neveztem, hideg étel kategóriában nyertem is a kacsarilette-tel! Köszönöm a zsűrinek, de főleg azoknak, akik rám szavaztak!
ui '16: az első receptet újrafotóztam, nemsokára a többi is sorra kerül :)
Magyaros kacsarilette négymagvas pirítóssal és lila csalamádéval
Hozzávalók:
A rilette-hez:
2 kacsacomb
6 ek kacsazsír
1 nagy fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 ek pirospaprika
Csipet só, bors
A négymagvas cipókhoz:
12,5 dkg liszt
12,5 dkg Graham-liszt
1,5 dkg élesztő
2 dl meleg víz
1 kk cukor
1,5 kk só
1 tk szezámmag
1 tk hántolt tökmag
1 tk sótlan napraforgóbél
1 tk lenmag
2 ek napraforgóolaj
A lila csalamádéhoz a recept itt.
A rilette-hez a combok bőrét lehúzzuk, darabokra vágjuk. Kisütjük belőle a zsírt, hozzáöntjük a többihez. 1 ek zsíron üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát. Belenyomjuk a fokhagymát, mikor megérezzük az illatát, lehúzzuk a tűzről, rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük. Rátesszük a combokat, felöntjük kevés vízzel, fedő alatt puhára pároljuk a húst. Ha elfő a leve, pótoljuk. Picit sózzuk, borsozzuk. Mikor kész a „pörkölt”, kivesszük a húst, lefejtjük a csontokról, visszatesszük a szaftba. Elfőzzük a levet, beleöntjük a zsírt. Addig sütjük-pároljuk benne a húst nagyon alacsony lángon, fakanállal megnyomkodjuk, míg szálaira szétesik. Langyosra hűtjük a pépet, fóliázott formákba öntjük. Éjszakára hűtőbe tesszük.
A cipókhoz a vízben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. Egy tálba öntjük a többi hozzávalóval együtt, simára gyúrjuk. 2 darabba szedjük, vékony cipóformára alakítjuk, lisztezett tepsiben nedves konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük. Késsel bevágjuk a tetejüket, 200 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.
Tálaláskor a cipókat 2 cm-es szeletekre vágjuk, enyhén megpirítjuk. Egy kínálótál egyik felére borítjuk a formából a rilette-et, középre tornyozunk pár szelet pirítóst, a másik felére kanalazunk egy kupac csalamádét. Azonnal tálaljuk.
Vörösboros rizottóleves
Hozzávalók 4 főre:
10 dkg rizottó (arborio) rizs
1,5 l húsleves
1,5 dl vörösbor
7 dkg füstölt szalonna
1 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg kelbimbó
1 kisebb sárgarépa
1 ág rozmaring
10 dkg füstölt sajt
5 dkg parmezán
Fél csokor metélőhagyma
5 dkg vaj
A hagymát apróra vágjuk, a szalonnát felkockázzuk. A vajat felolvasztjuk, rádobjuk a szalonnát. Pár perc kevergetés után mehet hozzá a hagyma. Mikor üveges, rászórjuk a rizst, ezt is párszor megkeverjük, majd ráöntjük a bort. Megvárjuk, míg az alkohol elpárolog, beleszórjuk a durvára vágott rozmaringleveleket, majd egy merőkanálnyi levest adunk hozzá. Fedőt teszünk rá, megvárjuk, míg a rizs beszívja, hozzáöntünk még egy kanállal és így folytatjuk tovább. Mikor a rizs félig megpuhult, hozzátesszük a kelbimbót és a kockákra vágott sárgarépát. Tovább kanalazgatjuk a levest. Mikor a rizs puha, 5 dkg füstölt sajtot és 5 dkg parmezánt keverünk bele, megvárjuk, míg teljesen elolvad. Ekkor felöntjük a többi levessel, összekeverjük. Lassan, kevergetve felforraljuk, aztán el is zárjuk a gázt.
Reszelt füstölt sajttal és nagy adag friss, aprított metélőhagymával tálaljuk.
Camembert-es, datolyás kacsacomb gyümölcsös piláffal
Hozzávalók 4 főre:
6 db kacsacomb
20 dkg camembert
20 dkg aszalt datolya
2 dl rozé
Kakukkfű
Só, bors
A piláfhoz:
10 dkg rizs
1 marék aszalt sárgabarack
3 ek cérnametélt
2 ek aszalt cseresznye
2 ek aszalt áfonya
Fél konzerv főtt csicseriborsó
6 db aszalt szilva
Fél l húsleves
1 csokor petrezselyem
Egy teflonserpenyőt felhevítünk. A kacsacombokat sózzuk, borsozzuk, egyenként bőrrel lefelé belefektetjük, addig pirítjuk, míg kisül belőlük a zsír. Ezt szétkenjük egy akkora tepsi alján, amelyben kényelmesen elférnek a combok, bőrrel felfelé belefektetjük őket. Mindegyikre helyezünk egy-egy ág kakukkfüvet és elosztjuk rajtuk a felszeletelt camembert-t. A datolyát kimagozzuk, a combok mellé szórjuk. Alájuk öntjük a rozét, majd még annyi vizet, hogy összesen egy ujjnyi legyen. Lefedve 2 órára 150 fokos sütőbe toljuk, majd a fóliát levéve, időnként a pecsenyelével meglocsolva pirosra sütjük.
A piláfhoz a cérnametéltet száraz, magas falú serpenyőben világosbarnára pirítjuk, rádobjuk az aszalt gyümölcsöket, majd a rizst, együtt kevergetjük. Felöntjük a húslével, beletesszük a lecsepegtetett, leöblített csicseriborsót, majd alacsony lángon főzzük, míg majdnem teljesen megpuhul a rizs. Ekkor hozzátesszük a durvára vágott petrezselymet és mentát, 10 percre lefedjük.
Tálaláskor a piláf mellé szedjük a kacsacombokat, pár szem datolyát, meglocsoljuk a pecsenyelével.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!