Zöldbab verseny
Tudom, tudom, néha unalmas, hogy mindig a versenyekről tudósítok, amiken részt veszek. De nekem ez a hobbim. Szeretem, ha elismernek, gondolom, nem vagyok ezzel egyedül. Így múltkor beneveztem egy olyan versenyre is, ahol tényleg valami újat szerettem volna létrehozni. Az eletforma.hu-n minden héten új alapanyag kerül előtérbe. Eddig két étellel neveztem, az egyikkel nyertem is, a másik még válaszra vár (veletek már megosztottam itt).
A nyertes receptem szerintük egy nem kezdőknek való fogás (cikk itt), de szerintem a tésztagyúrásban nálam inkább csak tehetségesebbek léteznek... Szóval bárki kipróbálhatja, még az is, aki nem túl gyakorlott és nincs nagyon kibékülve ezzel a növénnyel. Például a párom is kétszer szedett belőle, pedig ő kifejezetten nem szereti...
Zöldbabos csirkemájjal töltött derelye sültpaprika-mártással
Hozzávalók 4 főre:
A derelyéhez:
10 dkg zöldbab
15 dkg csirkemáj
1 kk majoranna
1 gerezd fokhagyma
2 dkg vaj
½ csokor petrezselyem
10 dkg füstölt sajt
Só, bors
20 dkg liszt+a gyúráshoz
1 tojás+a kenéshez
A mártáshoz:
1 adag marinált paprika (recept itt)
0,5 l főzőtejszín
3 ek snidling
Só, bors
A mártáshoz nagyjából lecsepegtetjük a paprikákat, 1x1 cm-esre vágjuk. Egy lábasban feltesszük főni, apróra vágjuk a snidlinget, majd ráöntjük a tejszínt. Addig forraljuk, míg a paprika szinte teljesen szétfő, ekkor botmixerrel hármat-négyet keverünk benne, megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk, fogyasztásig félretesszük.
A töltelékhez a vajat felolvasztjuk, kevés vizet aláöntve puhára pároljuk a zöldbabot. Ha elforr a víz, pótoljuk. Mikor majdnem puha, belenyomjuk a fokhagymát, párat keverünk rajta. A májat falatnyi darabokra vágjuk, a babhoz adjuk. Meghintjük majorannával, megsózzuk, alaposan megborsozzuk. Kevergetjük, míg a máj megsül, majd megszórjuk a durvára vágott petrezselyemmel. Elzárjuk a gázt, egyszer megkeverjük a ragut, félretesszük hűlni. A sajtot lereszeljük, majd a kihűlt májraguval késes robotgépben durvára aprítjuk.
A lisztet egy tojással, csipet sóval és 2 ek vízzel bedagasztjuk, tetejét vékonyan leolajozzuk, 20 percig hagyjuk állni. Lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtjuk. Az egyik felére kiskanálnyi halmokat teszünk. Közöttük tojással megkenjük, ráhajtjuk a tészta másik felét, összenyomogatjuk a széleket. Derelyevágóval levágjuk a tésztadarabokat, a széleiket villával alaposan összenyomogatjuk. Lobogó vízben kb. 7 perc alatt megfőzzük. Leszűrés után kevés olvasztott vajban megforgatjuk.
Tálaláskor a derelyékre szedjük a mártást, megszórjuk reszelt sajttal, meghintjük petrezselyemmel.