Vegetáriánus főzőverseny, az első két nyertes vega receptem
Padlizsános, gombás főétel polentával és barackos-fehércsokis pite
A XVI. Vegetáriánus Fesztiválra főzőversenyt hirdettek Ki a legjobb vega szakács? címmel. Őszintén szólva csak nagyjából tudtam, mit jelent a laktovegetarianizmus, ők azok, akik tejet ugyan esznek, de más állati származású ételt (pl. tojást) nem. Mivel a sütibe viszont sikerült egy tojássárgáját beletenni, megkértek, hogy írjam át a receptet. Így is finom lett :)
Szerencsére sikerült elnyernem a harmadik helyezést, nagyon boldog voltam! A rendező Egészség-vár Alapítvány oldalán itt megtalálhatóak a receptek.
Padlizsánrózsák marinált paprikával, kakukkfüves gombával és zsályás polentával
Fél adag marinált paprika
Durvára aprítjuk a bazsalikom- és rozmaringleveleket, belekeverjük 4 ek olívaolajba. A mozzarellagolyókat először 2 félbe, majd kis hasábokra szeleteljük, beleforgatjuk őket a fűszeres olajba, szintén egy napot érleljük hűtőben.
A padlizsánnak levágjuk a 2 végét, hosszában félcentisre szeleteljük (összesen 8 szeletnek kell lennie). Besózzuk, 10 percre félretesszük. A megpuhult padlizsánszeleteket megtekerjük, hogy tölcsér formája legyen, fogpiszkálóval megtűzzük. A paprikákat hosszában 2-3 darabba tépjük. Ezekbe göngyölünk 2-3 sajthasábot, az így kapott tekercseket a padlizsánok közepébe helyezzük. Egymás mellé sorakoztatjuk őket egy magas falú jénaiban, 195 fokos sütőben fél óra alatt megsütjük.
A gombák tönkjét apróra, a fejeket 2 cm-es darabokba vágjuk. 4 dkg vajat olvasztunk, rádobjuk a tönkdarabokat, pár perc kevergetés után mehetnek utánuk a kalapkockák. Belenyomjuk a fokhagymákat, hozzátesszük a kakukkfűágakat, alaposan megborsozzuk. Párszor megkeverjük, majd hozzáöntjük a levest. Fedő alatt időnként megkeverve 10 percig főzzük, majd a fedőt levéve elforraljuk a levet. Ekkor hozzátesszük a vajat, elolvasztjuk, végül picit savanyítjuk a citromlével. Megkóstoljuk, ha kell, megsózzuk.
Tálalás előtt a polentát deszkára borítjuk, rombuszokat vágunk belőle, forró olívaolajban picit megpirítjuk mindkét oldalukat. Fejenként 2 darabot tányérra teszünk, az általuk bezárt háromszögbe kanalazzuk a gombaragut, ezekre helyezünk 2-2 padlizsánrózsát. Friss zöldfűszerekkel díszítjük.
A tésztához késes robotgépbe tesszük a hozzávalókat, összekeverjük, míg morzsalékos lesz. 40 cm hosszú folpackra szórjuk, széleit összefogjuk, összenyomkodjuk, egy órára hűtőbe tesszük.
Egy 28 cm-es piteformába nyomkodjuk a tésztát, 160 fokos sütőben fél órát sütjük. Közben a csokis tejszínt elkeverjük a többi tejszínnel, a habfixálóval, krémes habbá verjük. A kész, kihűlt tésztára kenjük. A barackokat 3-4 mm-es karikákra vágjuk, kirakjuk vele a torta tetejét. Erre öntjük a karamellkrémet, végül megszórjuk a cukorgyönggyel, fogyasztásig hűtve tároljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!