2012. aug 20.

Vegetáriánus főzőverseny, az első két nyertes vega receptem

írta: Hajós Ágnes
Vegetáriánus főzőverseny, az első két  nyertes vega receptem

Padlizsános, gombás főétel polentával és barackos-fehércsokis pite

A  XVI. Vegetáriánus Fesztiválra főzőversenyt hirdettek Ki a legjobb vega szakács? címmel. Őszintén szólva csak nagyjából tudtam, mit jelent a laktovegetarianizmus, ők azok, akik tejet ugyan esznek, de más állati származású ételt (pl. tojást) nem. Mivel a sütibe viszont sikerült egy tojássárgáját beletenni, megkértek, hogy írjam át a receptet. Így is finom lett :)

Szerencsére sikerült elnyernem a harmadik helyezést, nagyon boldog voltam! A rendező Egészség-vár Alapítvány oldalán itt megtalálhatóak a receptek.

 

Padlizsánrózsák marinált paprikával, kakukkfüves gombával és zsályás polentával

 dtzk

Hozzávalók 4 főre:
 
A padlizsánvirágokhoz:
1 nagy padlizsán
2 golyó mozzarella
4 ek olívaolaj
6 nagy levél bazsalikom
1 db 10 cm-es ág rozmaring
Só, bors
 
A kakukkfüves gombához:
40 dkg gomba
4 kakukkfűág
4 gerezd fokhagyma
1 kk pirospaprika
8 dkg vaj
3 dl zöldségleves
Só, bors
2 kk citromlé
2 ek olívaolaj
 
A polentához:
7 dl víz
3 dl tej
20 dkg kukoricadara
10 db zsályalevél
2 ek olívaolaj
Só, bors
 

Fél adag marinált paprika

Durvára aprítjuk a bazsalikom- és rozmaringleveleket, belekeverjük 4 ek olívaolajba. A mozzarellagolyókat először 2 félbe, majd kis hasábokra szeleteljük, beleforgatjuk őket a fűszeres olajba, szintén egy napot érleljük hűtőben.

A polentához 2 ek olívaolajon megfuttatjuk a durvára szeletelt zsályát, félretesszük. A vizet felforrósítjuk a tejjel, hozzáöntjük a kukoricadarát. Kevergetve megvárjuk, míg besűrűsödik, belekeverjük a zsályát. Egy kiolajozott tepsibe simítjuk, megvárjuk, míg megdermed.

A padlizsánnak levágjuk a 2 végét, hosszában félcentisre szeleteljük (összesen 8 szeletnek kell lennie). Besózzuk, 10 percre félretesszük. A megpuhult padlizsánszeleteket megtekerjük, hogy tölcsér formája legyen, fogpiszkálóval megtűzzük. A paprikákat hosszában 2-3 darabba tépjük. Ezekbe göngyölünk 2-3 sajthasábot, az így kapott tekercseket a padlizsánok közepébe helyezzük. Egymás mellé sorakoztatjuk őket egy magas falú jénaiban, 195 fokos sütőben fél óra alatt megsütjük.

O

A gombák tönkjét apróra, a fejeket 2 cm-es darabokba vágjuk. 4 dkg vajat olvasztunk, rádobjuk a tönkdarabokat, pár perc kevergetés után mehetnek utánuk a kalapkockák. Belenyomjuk a fokhagymákat, hozzátesszük a kakukkfűágakat, alaposan megborsozzuk. Párszor megkeverjük, majd hozzáöntjük a levest. Fedő alatt időnként megkeverve 10 percig főzzük, majd a fedőt levéve elforraljuk a levet. Ekkor hozzátesszük a vajat, elolvasztjuk, végül picit savanyítjuk a citromlével. Megkóstoljuk, ha kell, megsózzuk.

Tálalás előtt a polentát deszkára borítjuk, rombuszokat vágunk belőle, forró olívaolajban picit megpirítjuk mindkét oldalukat. Fejenként 2 darabot tányérra teszünk, az általuk bezárt háromszögbe kanalazzuk a gombaragut, ezekre helyezünk 2-2 padlizsánrózsát. Friss zöldfűszerekkel díszítjük.

O

O

 

Barackos pite fehércsokoládés krémmel és karamellel

  P1010169s

Hozzávalók:
A tésztához:
22,5 dkg tönkölyfehérliszt
1 dl víz
1 ek tej
10 dkg barnacukor
15 dkg vaj
 
A fehércsokoládés krémhez:
100 g fehércsokoládé
200 ml habtejszín
Fél vaníliarúd
1 kis csomag habfixáló
 
A karamellszószhoz:
125 g cukor
2 ek víz
75 ml habtejszín
2,5 dkg vaj
Csipet só
 
4 nagy őszibarack

A tésztához késes robotgépbe tesszük a hozzávalókat, összekeverjük, míg morzsalékos lesz. 40 cm hosszú folpackra szórjuk, széleit összefogjuk, összenyomkodjuk, egy órára hűtőbe tesszük.

Egy lábasban vizet melegítünk. A fehér csokit összetördeljük, 0,3 dl tejszínnel a vízgőz felett felolvasztjuk. Félretesszük hűlni.
A karamellszószhoz a cukrot a vízzel összekeverjük egy edényben, a kívánt színűre pirítjuk, vigyázva, nehogy megégjen. Ekkor lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a tejszínt, vajat, sót. A tűzre visszatéve sűrítjük még pár percig, végül ezt is félretesszük hűlni.

Egy 28 cm-es piteformába nyomkodjuk a tésztát, 160 fokos sütőben fél órát sütjük. Közben a csokis tejszínt elkeverjük a többi tejszínnel, a habfixálóval, krémes habbá verjük. A kész, kihűlt tésztára kenjük. A barackokat 3-4 mm-es karikákra vágjuk, kirakjuk vele a torta tetejét. Erre öntjük a karamellkrémet, végül megszórjuk a cukorgyönggyel, fogyasztásig hűtve tároljuk.

P1010175s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

gomba sajt vanília padlizsán zsálya bazsalikom barack rozmaring polenta őszibarack mozzarella kukoricadara fehércsokoládé barna cukor