2012. sze 16.

Lasagne kétféleképpen

írta: Hajós Ágnes
Lasagne kétféleképpen

Gazdag bolognai és spenótos-ricottás

A tésztaételek közül ezt készítem a legritkábban. Nem azért, mert nem szeretem, hanem mert mindig félek, hogy a tészta kemény marad. Ezt úgy oldom meg, hogy nem teszem egymásra a lapokat és sok szószt használok.

Most itt két változatot láthattok, elsőként bolognai raguval. Azért ez mégsem az az egyszerű szósz, amit a spagettin megszokhattunk, néhány plusz összetevővel és a besamel mártással együtt valami isteni végeredményt kapunk.

A második változat már egy kicsit megosztó lehet. Sokan nem szeretik a spenótot, pedig ha túllépünk a gyerekkori válogatósságon, igazán különleges ételeket keríthetünk az asztalra. Itt most ricottával, azaz savótúróval és fenyőmaggal párosítottam. Ha ezeket éppen nem tudjuk beszerezni, zsírszegény túróval és hántolt, sótlan napraforgómaggal helyettesíthetjük. Jó étvágyat hozzá mindenkinek!

Lasagne bolognese gazdagon

 DSC_3786s

Hozzávalók 4 főre:

5 dkg füstölt szalonna

2 dkg vaj

2 ek liszt

4 dl tej

Szerecsendió

15 dkg cukkini

3 dl passzírozott paradicsom

20 dkg sajt

Bazsalikom

Oregano

1 hagyma

2 gerezd fokhagyma

10 dkg gomba

20 dkg darált hús

Só, bors

2 csepp édesítő

15 dkg száraz lasagne tészta

Olaj

 

A felkockázott füstölt szalonnát 1 ek olajon kiolvasztjuk, hozzátesszük a felaprított hagymát. Mikor üveges, belenyomjuk a fokhagymát, mikor megérezzük az illatát, beletesszük a darált húst. 5 perc kevergetés után beleszórjuk a felkockázott cukkinit és a felszeletelt gombát. Megkeverjük, mehet hozzá a paradicsomlé, 2-2 kk oregano és bazsalikom, só, bors és az édesítő. Fedőt teszünk rá, 30 percig közepes lángon főzzük. Ha elfő a leve, öntünk hozzá vizet.

A besamelhez a vajat felolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, zsemleszínűre pirítjuk. A tejet felmelegítjük, habverővel fokozatosan a liszthez öntjük, csomómentesre keverjük. Sózzuk, borsozzuk, kevés szerecsendióval ízesítjük. Kevergetjük, míg besűrűsödik. A sajtot lereszeljük.

Egy magas falú tűzálló tál aljára vékonyan kenünk a besamelből, egymás mellé ráteszünk pár lasagne lapot, mindenhova jusson. Rákanalazzuk a paradicsomos szósz harmadát, megszórjuk a sajt harmadával, ismét teszünk rá besamelt. Jön rá a tészta, és így még 2 réteg, a tetején a kétféle szósz egymáson legyen, rá a sajt.

P1010076ss

180-200 fokos sütőben 3/4 órát sütjük, míg a tészta a folyadékot beszívva megpuhul, a sajt pedig megpirul a tetején.

O

Akinek sikerül szép négyzetekre vágva tálalja. (Segítek, csak hidegen lehet :) )

DSC_3785s

 

Spenótos-ricottás lasagne

 DSC_0317s

Hozzávalók 4 főre:

30 dkg spenót

40 dkg ricotta

3 ek fenyőmag

6 dkg vaj

3 púpozott ek liszt

6 dl tej

8 dkg parmezán

Só, bors, szerecsendió

10 lap lasagne tészta

 

A spenótot egy lábasba tesszük, pár percig pároljuk, míg összeesik. Ekkor szűrőbe tesszük, kinyomkodjuk a levét. Egy deszkán késsel durván összevágjuk, összekeverjük a ricottával. A fenyőmagot száraz serpenyőben kicsit körbepirítjuk, a spenótos kencéhez adjuk. Sózzuk, borsozzuk.

A besamelhez a vajat egy lábasban felolvasztjuk, rászórjuk a lisztet. Zsemleszínűre pirítjuk, majd fokozatosan hozzáöntjük a felforrósított tejet. Sózzuk, borsozzuk, kevés szerecsendiót reszelünk bele. Addig kevergetjük, míg besűrűsödik.

Egy magas peremű tál alján elterítünk egycentis réteg besamelt, jöhet rá pár lap tészta (ne érjenek egymásra). Rákanalazunk a ricottás-spenótos szószból, majd ráreszeljük a sajt negyedét. Ezt folytatjuk még háromszor. A tetején a tésztára egy réteg besamel kerüljön, rá egy réteg sajt.

DSC_0310ss

180 fokos sütőben 45 percig sütjük.

DSC_0315ss

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

spenót gomba sajt ricotta parmezán fenyőmag bazsalikom cukkini szalonna oregano darált hús lasagne