2012. okt 02.

Egytálételek csicseriborsóval

írta: Hajós Ágnes
Egytálételek csicseriborsóval

Vörös lencsés indiai módra és gombás Bakonyi módra

A csicseriborsó az egyik legjobb alapanyag ahhoz, hogy egy könnyen összeállítható ételbe érdekes ízt és állagot csempésszünk. Én nem vagyok hajlandó áztatni meg főzni, konzervet használok. (Felhasználás előtt ajánlatos vízzel leöblíteni). A most következő egytálételek elkészítéséhez elég fél óra, a fotelben falatozva tökéletes befejezése lehet egy nehéz napnak.

 

Bakonyi gombás

 DSC_0773s

Hozzávalók 4 főre:

50 dkg gomba

1 dl-nyi gersli

1 konzerv csicseriborsó

1 csokor petrezselyem

Só, bors

1 fej hagyma

1 ek pirospaprika

2 dl tejföl

1 ek étkezési keményítő

2 ek olaj  

A gombát felszeleteljük, a hagymát apróra vágjuk. Az olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, megszórjuk pirospaprikával, megkeverjük, jöhet rá a gomba. Párszor megkeverjük, míg elkezd levet ereszteni, öntünk még hozzá 2 dl vizet, ebbe beleszórjuk a gerslit. Sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt 20 percig főzzük, míg a gersli megpuhul. A csicseriborsóról leöntjük a lét, leöblítjük. Hozzáadjuk a gombához, még 5 percig főzzük. Ha kevés a lé, még öntünk hozzá. A tejfölben elkeverjük az étkezési keményítőt, majd egy merőkanállal a gomba levéből, végül belekeverjük az ételbe. Addig kevergetjük, míg besűrűsödik. Mikor kész, elzárjuk a lángot, és belekeverjük a durvára vágott petrezselymet. 5 perc fedő alatt pihentetés után tálaljuk.

DSC_0776s

 

Vöröslencsés-babos

DSC_2509s

 

Hozzávalók 4 főre:

20 dkg vörös lencse

1 konzerv vörös bab

1 konzerv csicseriborsó

1 konzerv kókusztej

1 ek curry

1 púpozott ek étkezési keményítő

Fejenként egy db csapati vagy más, indiai típusú lepénykenyér  

A lencsét feltesszük főni 2 ujjnyival több vízben, mint ami ellepi. Mikor puha, belekeverjük a lecsepegtetett babot és csicseriborsót, beleszórjuk a curryt, hozzáöntjük a kókusztejet, sózzuk. Pár perc főzés után az étkezési keményítőt 1 dl vízben feloldjuk, majd az ételbe öntjük. Addig keverjük, míg besűrűsödik. Fejenként egy lepénykenyérrel tálaljuk.

DSC_2505s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

gomba vörös lencse tejföl bab curry csicseriborsó kókusztej gersli petrezselyem