Egytálételek csicseriborsóval
Vörös lencsés indiai módra és gombás Bakonyi módra
A csicseriborsó az egyik legjobb alapanyag ahhoz, hogy egy könnyen összeállítható ételbe érdekes ízt és állagot csempésszünk. Én nem vagyok hajlandó áztatni meg főzni, konzervet használok. (Felhasználás előtt ajánlatos vízzel leöblíteni). A most következő egytálételek elkészítéséhez elég fél óra, a fotelben falatozva tökéletes befejezése lehet egy nehéz napnak.
Bakonyi gombás
Hozzávalók 4 főre:
50 dkg gomba
1 dl-nyi gersli
1 konzerv csicseriborsó
1 csokor petrezselyem
Só, bors
1 fej hagyma
1 ek pirospaprika
2 dl tejföl
1 ek étkezési keményítő
2 ek olaj
A gombát felszeleteljük, a hagymát apróra vágjuk. Az olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, megszórjuk pirospaprikával, megkeverjük, jöhet rá a gomba. Párszor megkeverjük, míg elkezd levet ereszteni, öntünk még hozzá 2 dl vizet, ebbe beleszórjuk a gerslit. Sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt 20 percig főzzük, míg a gersli megpuhul. A csicseriborsóról leöntjük a lét, leöblítjük. Hozzáadjuk a gombához, még 5 percig főzzük. Ha kevés a lé, még öntünk hozzá. A tejfölben elkeverjük az étkezési keményítőt, majd egy merőkanállal a gomba levéből, végül belekeverjük az ételbe. Addig kevergetjük, míg besűrűsödik. Mikor kész, elzárjuk a lángot, és belekeverjük a durvára vágott petrezselymet. 5 perc fedő alatt pihentetés után tálaljuk.
Vöröslencsés-babos
Hozzávalók 4 főre:
20 dkg vörös lencse
1 konzerv vörös bab
1 konzerv csicseriborsó
1 konzerv kókusztej
1 ek curry
1 púpozott ek étkezési keményítő
Só
Fejenként egy db csapati vagy más, indiai típusú lepénykenyér
A lencsét feltesszük főni 2 ujjnyival több vízben, mint ami ellepi. Mikor puha, belekeverjük a lecsepegtetett babot és csicseriborsót, beleszórjuk a curryt, hozzáöntjük a kókusztejet, sózzuk. Pár perc főzés után az étkezési keményítőt 1 dl vízben feloldjuk, majd az ételbe öntjük. Addig keverjük, míg besűrűsödik. Fejenként egy lepénykenyérrel tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!