Mindmegette vol. 2. - Szűz és karaj
Két fantáziadús étel sertéshússal
Az egész versenyzés-dolog nálam egy egyszerű kiírással indult áprilisban. Sokszor olvasgattam a Mindmegette.hu-t ötletek után kutatva, most tavasszal láttam egy receptverseny-kiírást. Már akkor is rosszul aludtam, így az egyik hajnalban kitaláltam egy receptet, amivel legnagyobb meglepetésemre fődíjat nyertem. Ezen felbuzdulva azóta is sokszor megméretem magam, nagyon jól esik, mikor elismernek.
Most ismét versenyt hirdettek az előbb említett oldalon, küldtem is két ételleírást. Szerintem folytatom még a feltöltést oda, de azért megosztom ezeket veletek itt is, várom a véleményeket!
És persze bluesun néven itt és itt megtalálhatóak a receptek!
Szűzérmék rózsaborssal, zsályás sajtmártással és karfiolpuffanccsal
Hozzávalók 4 főre:
60 dkg sertésszűz
1 tk rózsabors
1 mk só
0,5 l tej
A mártáshoz:
3 dkg vaj
2 ek liszt
4 dl tej
10 levél zsálya
10 dkg ementáli sajt
Só, bors
A puffancshoz:
20 dkg karfiol
1 ek vaj
1 dl tejszín
5 ek liszt
1 tk pirospaprika
1 gerezd fokhagyma
5 ek zsemlemorzsa
Só, bors
Olívaolaj a sütéshez
A húst előző este beáztatjuk a tejbe.
A mártáshoz a vajat megolvasztjuk egy lábasban, rászórjuk a lisztet. Kevergetve zsemleszínűre pirítjuk. A zsályaleveleket durvára vágjuk, a liszthez adjuk, majd a forró tejet is belecsorgatjuk, simára keverjük habverővel, besűrítjük. Belereszeljük a sajtot, egy csipet szerecsendiót, sózzuk, borsozzuk. Kevergetve megvárjuk, míg elolvad a sajt, kész is.
A rózsaborsot és a sót mozsárba tesszük, összetörjük (nem kell túl apróra). Papírtörlővel leitatjuk a húsról a tejet, rászórjuk a borsot, belemasszírozzuk. Egy serpenyőbe fél cm-nyi olívaolajat öntünk, mikor forró, beletesszük a szűzérmét. Pár perc alatt minden oldalát megpirítjuk, majd 180 fokos sütőbe toljuk 10 percre. Kivéve még pár percet pihentetjük.
A karfiolt lobogó, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, áttörjük. Hozzákeverjük a vajat, tejszínt, pirospaprikát, belereszeljük a fokhagymát, megsózzuk, borsozzuk. A lisztet evőkanalanként hozzákeverjük villával, addig folytatjuk, míg kanállal könnyen formázható masszát kapunk. A hús sütése után visszamaradt olívaolajhoz hozzáöntünk annyit, hogy 1,5 cm-nyi legyen, ismét felforrósítjuk. Két ek segítségével a masszából galuskákat formázunk. Óvatosan megforgatjuk zsemlemorzsában, majd az olajban barnára sütjük.
Tálaláskor a szűzérmét 1,5-2 cm-es korongokra vágjuk, fejenként 4-5 db-ot tányérra teszünk, mellé a karfiolpuffancsokat, majd ráöntjük a mártást.
Gombás, pórés karaj burgonyagratin-nel
Hozzávalók 4 főre:
60 dkg csont nélküli karaj
1 szál póréhagyma
3 gerezd fokhagyma
30 dkg gomba
2 tk vaj
6 dl tejszín
1 tk étkezési keményítő
1 csokor petrezselyem
50 dkg krumpli
1 tojás
Só, bors, szerecsendió
Olaj
A karajt egycentis szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd kevés olajon elősütjük mindkét oldalát. Kivesszük, melegen tartjuk. Ha sok olaj marad, kiöntjük, beledobjuk a helyére a vajat. Felolvasztjuk, majd beletesszük a felszeletelt pórét, pár perc kevergetés után hozzáadjuk a reszelt fokhagymát és a szintén szeletekre vágott gombát. Sózzuk, borsozzuk. Mikor megpuhultak a zöldségek, ráöntünk 3 dl tejszínt, felforrósítjuk, de ne forraljuk. Az étkezési keményítőt elkeverjük 2 ek hideg vízzel, belekeverjük a raguba. Beletesszük a húsokat is, kicsit összemelegítjük és kész.
A krumplit megpucoljuk, uborkagyalun legyaluljuk. Egy serpenyőben olajat melegítünk. A maradék tejszínbe belekeverjük a tojást, megborsozzuk, reszelünk bele kis szerecsendiót, jól megsózzuk. Ráöntjük a krumplira, összeforgatjuk, beleöntjük a serpenyőbe, majd alacsony lángon megsütjük az egyik oldalát. Mikor megpirult, rácsúsztatjuk egy tányérra, majd megfordítva visszatesszük a serpenyőbe, ezt az oldalát is megsütjük. Mikor kész, kicsit állni hagyjuk, hogy könnyebben vágható legyen.
Tálaláskor a gratin-t cikkekre vágjuk, egy-két szelet karajjal és a zöldséges raguval körítjük
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!