2012. okt 12.

Mindmegette vol. 2. - Szűz és karaj

írta: Hajós Ágnes
Mindmegette vol. 2. - Szűz és karaj

Két fantáziadús étel sertéshússal

Az egész versenyzés-dolog nálam egy egyszerű kiírással indult áprilisban. Sokszor olvasgattam a Mindmegette.hu-t ötletek után kutatva, most tavasszal láttam egy receptverseny-kiírást. Már akkor is rosszul aludtam, így az egyik hajnalban kitaláltam egy receptet, amivel legnagyobb meglepetésemre fődíjat nyertem. Ezen felbuzdulva azóta is sokszor megméretem magam, nagyon jól esik, mikor elismernek.

Most ismét versenyt hirdettek az előbb említett oldalon, küldtem is két ételleírást. Szerintem folytatom még a feltöltést oda, de azért megosztom ezeket veletek itt is, várom a véleményeket!

És persze bluesun néven itt és itt megtalálhatóak a receptek!

Szűzérmék rózsaborssal, zsályás sajtmártással és karfiolpuffanccsal

DSC_0544s

Hozzávalók 4 főre:

60 dkg sertésszűz

1 tk rózsabors

1 mk só

0,5 l tej  

A mártáshoz:

3 dkg vaj

2 ek liszt

4 dl tej

10 levél zsálya

10 dkg ementáli sajt

Só, bors  

A puffancshoz:

20 dkg karfiol

1 ek vaj

1 dl tejszín

5 ek liszt

1 tk pirospaprika

1 gerezd fokhagyma

5 ek zsemlemorzsa

Só, bors  

Olívaolaj a sütéshez  

A húst előző este beáztatjuk a tejbe.

A mártáshoz a vajat megolvasztjuk egy lábasban, rászórjuk a lisztet. Kevergetve zsemleszínűre pirítjuk. A zsályaleveleket durvára vágjuk, a liszthez adjuk, majd a forró tejet is belecsorgatjuk, simára keverjük habverővel, besűrítjük. Belereszeljük a sajtot, egy csipet szerecsendiót, sózzuk, borsozzuk. Kevergetve megvárjuk, míg elolvad a sajt, kész is.

A rózsaborsot és a sót mozsárba tesszük, összetörjük (nem kell túl apróra). Papírtörlővel leitatjuk a húsról a tejet, rászórjuk a borsot, belemasszírozzuk. Egy serpenyőbe fél cm-nyi olívaolajat öntünk, mikor forró, beletesszük a szűzérmét. Pár perc alatt minden oldalát megpirítjuk, majd 180 fokos sütőbe toljuk 10 percre. Kivéve még pár percet pihentetjük.

A karfiolt lobogó, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, áttörjük. Hozzákeverjük a vajat, tejszínt, pirospaprikát, belereszeljük a fokhagymát, megsózzuk, borsozzuk. A lisztet evőkanalanként hozzákeverjük villával, addig folytatjuk, míg kanállal könnyen formázható masszát kapunk. A hús sütése után visszamaradt olívaolajhoz hozzáöntünk annyit, hogy 1,5 cm-nyi legyen, ismét felforrósítjuk. Két ek segítségével a masszából galuskákat formázunk. Óvatosan megforgatjuk zsemlemorzsában, majd az olajban barnára sütjük.

DSC_0538s

Tálaláskor a szűzérmét 1,5-2 cm-es korongokra vágjuk, fejenként 4-5 db-ot tányérra teszünk, mellé a karfiolpuffancsokat, majd ráöntjük a mártást.

DSC_0543s

 

Gombás, pórés karaj burgonyagratin-nel

 DSC_0416s

Hozzávalók 4 főre:

60 dkg csont nélküli karaj

1 szál póréhagyma

3 gerezd fokhagyma

30 dkg gomba

2 tk vaj

6 dl tejszín

1 tk étkezési keményítő

1 csokor petrezselyem

50 dkg krumpli

1 tojás

Só, bors, szerecsendió

Olaj  

A karajt egycentis szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd kevés olajon elősütjük mindkét oldalát. Kivesszük, melegen tartjuk. Ha sok olaj marad, kiöntjük, beledobjuk a helyére a vajat. Felolvasztjuk, majd beletesszük a felszeletelt pórét, pár perc kevergetés után hozzáadjuk a reszelt fokhagymát és a szintén szeletekre vágott gombát. Sózzuk, borsozzuk. Mikor megpuhultak a zöldségek, ráöntünk 3 dl tejszínt, felforrósítjuk, de ne forraljuk. Az étkezési keményítőt elkeverjük 2 ek hideg vízzel, belekeverjük a raguba. Beletesszük a húsokat is, kicsit összemelegítjük és kész.

DSC_0418s

A krumplit megpucoljuk, uborkagyalun legyaluljuk. Egy serpenyőben olajat melegítünk. A maradék tejszínbe belekeverjük a tojást, megborsozzuk, reszelünk bele kis szerecsendiót, jól megsózzuk. Ráöntjük a krumplira, összeforgatjuk, beleöntjük a serpenyőbe, majd alacsony lángon megsütjük az egyik oldalát. Mikor megpirult, rácsúsztatjuk egy tányérra, majd megfordítva visszatesszük a serpenyőbe, ezt az oldalát is megsütjük. Mikor kész, kicsit állni hagyjuk, hogy könnyebben vágható legyen.

Tálaláskor a gratin-t cikkekre vágjuk, egy-két szelet karajjal és a zöldséges raguval körítjük

 Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

gomba sajt tejszín zsálya karaj karfiol petrezselyem szerecsendió ementáli rózsabors póré sertéssszűz