Pálinka szerelmem... III. - Birkacomb, zöldségek, szalvétagombóc
Lassan készülő finomság, (nem csak) férfiak kedvence
Elérkeztünk a fináléhoz pálinka-ügyben. Itt a harmadik rész, azt gondolom, méltó befejezése ennek a sorozatnak. Ezt a receptet elsősorban családom férfitagjainak ajánlom, ismerem az ízlésüket, mindegyiknek kedvére való lenne. Ha röviden kellene jellemeznem, azt mondanám, nem diétás fogásról van szó, viszont az íze bármit megér. Nem is szeretném tovább ragozni a dolgokat, íme a mű:
Merlot törköllyel és zöldségekkel sült birkacomb rozmaringos szalvétagombóccal
Hozzávalók 4 főre:
1,2 kg csontos birkacomb szelet (4 db)
40 dkg sütőtök
1 db sonkahagyma
1 db újhagyma
6 gerezd fokhagyma
0,3 l húsleves
1 dl Brill Merlot törköly
2 db babérlevél
Egész kömény
Só, bors
Olívaolaj
A szalvétagombóchoz:
30 dkg aszalt paradicsomos-rozmaringos kenyér
3 db tojás
2 dl tej
6 ek liszt
Só
A combszeleteket bekenjük olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kevés köménnyel, belemasszírozzuk. Száraz serpenyőt felhevítünk, a combok mindkét oldalára kérget sütünk. Kivesszük, melegen tartjuk. Ebbe a serpenyőbe tesszük a 3-4 centis szeletekre vágott sütőtököt, a karikákra vágott hagymát és újhagymát, és az egészben hagyott fokhagymagerezdeket. Pár percig kevergetjük, hozzáöntjük a törkölyt. Megvárjuk, míg az alkohol nagy része elpárolog, majd egy akkora tűzálló tálba borítjuk, amiben kényelmesen elfér a hússal együtt. Ráfektetjük a hússzeleteket, és felöntjük a húslével. Letakarjuk, 160 fokos sütőbe toljuk. 1,5 órát sütjük, majd levesszük a fóliát és visszatoljuk a sütőbe további egy órára. 5-10 percenként megforgatjuk a húsokat, majd ha letelt az egy óra, egy serpenyőbe szedjük. A visszamaradt zöldséges lét összeturmixoljuk, a combokra öntjük és felforraljuk, miközben párszor megforgatjuk benne.
A hús sütése közben elkészítjük a szalvétagombócot. A kenyeret 1,5-2 cm-es kockákra vágjuk, száraz serpenyőben megpirítjuk. Langyosra hűtjük. Közben a tojásokat a tejjel, a liszttel és egy csipet sóval simára keverjük. Híg galuskatésztát kell kapnunk. Beleforgatjuk a kenyérkockákat, állni hagyjuk, míg beszívják a folyadékot. Egy alufóliát megkenünk vékonyan olívaolajjal, ráhalmozzuk a masszát. A fólia segítségével 8 cm átmérőjű hengert formálunk belőle, majd még egy adag alufóliába tekerjük, nehogy főzés közben kifolyjon. Annyi vizet forralunk, hogy bőven ellepje a tekercset. Ekkor beletesszük, alacsony lángon 30-35 percig főzzük, majd kivesszük, mikor kicsit kihűlt, levesszük róla a fóliát, és 2 cm-es szeletekre vágjuk.
Tálaláskor 4-5 szeletet egy tányérra teszünk, közepére egy szelet húst ültetünk, rá és köré szedünk a szószból.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!