2012. okt 22.

Szedres előételek - előkelő finomságok

írta: Hajós Ágnes
Szedres előételek - előkelő finomságok

Sajtos, kacsamájas kínálnivalók akár az ünnepi asztalra is

A szederrel sokan nincsenek kibékülve, sőt, szerintem nem is nagyon ismerik. Ha nincs teljesen megérve, meglehetősen fanyar lehet, de a teljesen érett gyönyörű kékesfekete szemek már sokkal több édes ízt hordoznak. Én most szederzselét készítettem, ezt kombináltam egyszer kacsamájjal, egyszer sajttal. Nem mindennapi variációk, viszont annál finomabbak, sőt, látványnak sem utolsóak.

Szedres kacsamájpástétom

 DSC_0684ss

Hozzávalók:

15 dkg szeder

1 kk zselatin

2 ek méz

20 dkg kacsamáj

8 dkg vaj

1 ág kakukkfű

1 közepes fej lilahagyma

1 dl félédes fehérbor (pl. Hárslevelű)

Só, bors

 

5 dkg szedret egy kis lábasban felfőzünk 1,5 dl vízzel, belecsorgatjuk a mézet. Mikor már szétesett a szeder, langyosra hűtjük. A zselatint 2 ek hideg vízben feloldjuk, hozzákeverjük a szedres sziruphoz. Egy kb. 20 cm-es pástétomformát folpack-kal kibélelünk, beleöntjük a szedres lét. Hűtőbe tesszük szilárdulásig.

DSC_0664ss

2 dkg vajat felolvasztunk, megpirítjuk rajta az apróra vágott lilahagymát. Beletesszük a falatnyi darabokra vágott májat, a maradék szedret, a kakukkfüvet, beleöntjük a bort. Alaposan megborsozzuk, közepes lángon addig kevergetjük, míg a máj megsül, a szeder szétesik (ezt nyomkodással lehet segíteni) és a folyadék szintet teljesen elpárolog.

DSC_0665ss

Kicsit hagyjuk hűlni, majd a botmixer poharába tesszük, megsózzuk és a maradék 6 dkg vajjal simára turmixoljuk. Megkóstoljuk, ha kell utánaízesítjük. Rásimítjuk a szederzselére, ráhajtogatjuk a folpackot, majd ráteszünk valami nehezéket és legalább egy napig hűtőben tartjuk.

DSC_0680s

 

Camembert fügével és szederzselével

DSC_0722s

Hozzávalók 2 adaghoz:

5 dkg szeder

1 kk zselatin

2 ek méz

6 db füge

1 nagy kerek camembert

Citromfűlevél a díszítéshez

 

5 dkg szedret egy kis lábasban felfőzünk 1,5 dl vízzel, belecsorgatjuk a mézet. Mikor már szétesett a szeder, langyosra hűtjük. A zselatint 2 ek hideg vízben feloldjuk, hozzákeverjük a szedres sziruphoz. Egy kb. 20 cm-es pástétomformát folpack-kal kibélelünk, beleöntjük a szedres lét. Hűtőbe tesszük szilárdulásig.

A fügéket kettő kivételével négybe, a camembert 12 cikkbe vágjuk. A maradék 2 db fügét felül kereszt alakban bevágjuk, alul összenyomjuk, hogy virágszerűen kinyíljon.

Tálaláskor ezeket a tányérok közepére helyezzük. Köré helyezzük a füge- és camembert-szeleteket. A szederzselét csíkokra vágjuk, a tányér szélére tesszük. A középső fügébe is teszünk néhány csíkot, citromfűlevéllel díszítjük.

DSC_0720s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

füge szeder méz sajt fehérbor kakukkfű kacsamáj lilahagyma camembert