Vkf 52. - Tésztafaló erdőlakó
Vargányás pirog és szilvás szarvasragu tésztakísérettel
Nemrég olvastam az egyik oldalon, hogy létezik egy játék kifejezetten gasztrobloggereknek. Gondoltam, mivel már lassan fél éves lesz a blogom, benevezek én is. Ez nem verseny, a lényeg az, hogy az éppen aktuális házigazda kitalál egy témát, ebben kell a többieknek valami maradandót alkotni. Ami a házigazdának legjobban tetszik, arra száll a staféta, vagyis ő lesz a következő játék házigazdája. Éppen az 52. forduló folyik, ennek házigazdája a Tisztatészta c. blog szerzője, témája pedig:
TÉSZTAFALÓ ERDŐLAKÓ
avagy a tészta házassága az őszi erdő "gyümölcseivel"
Nagyon tetszett az ötlet, bevallom. Rögtön kétfelé is megindult a fantáziám, az erdő gombái mindkettőben helyet kaptak. Az egyik fogás vegetáriánusra sikeredett, de biztos vagyok benne, hogy a húsevőknek is tetszene. A második viszont igazi ünnepi étel lett, szarvashússal, konyakkal. De nem is szaporítom tovább a szót, íme a receptek:
Vargányás pirog gyümölcsös camembert-szósszal és diós sütőtök salátával
Hozzávalók:
A piroghoz:
40 dkg vargánya
2 ek olívaolaj
5 ág kakukkfű
4 gerezd fokhagyma
Só, bors, pirospaprika, esetleg cayenne-bors
5 dkg vaj
30 dkg tönköly fehérliszt
1 dl olívaolaj
2 tojás
1,5 dkg élesztő
1,5 dl tej
1 mk cukor
A szószhoz:
4,5 dl 20%-os tejszín
20 dkg camembert
Só, bors
3 ek aszalt áfonya
1 érett, de kemény őszibarack
A salátához:
5 ek dió
1 közepes sütőtök
4 ek tökmagolaj
Só, bors
A tésztához a tejet langyosra melegítjük, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, megvárjuk, míg felfut. A lisztet megsózzuk, borsozzuk, hozzáadunk egy tojást, majd az élesztős tejet. Simára gyúrjuk, majd mehet bele az olívaolaj, ezzel is összegyúrjuk. Langyos helyen duplájára kelesztjük.
A vargányát megmossuk, vékonyra szeleteljük. 2 ek olívaolajat hevítünk, rádobjuk a gombát. Belenyomjuk a fokhagymát, belecsipkedjük a kakukkfűleveleket. Hozzáöntünk 1,5 dl vizet. Sózzuk, borsozzuk, egy csipet pirospaprikával ízesítjük. Bátrabbak tehetnek bele cayenne-borsot is. Mikor elfőtte a levét, hozzátesszük a vajat, kevergetve megvárjuk, míg felolvad. Mikor kész, langyosra hűtjük.
Mikor a tészta megkelt, 8 részre osztjuk, 15 cm széles lappá nyújtjuk. Egyik felére halmozzuk a gombás töltelék 1/8-át, ráhajtjuk a másik felét. A szélét összecsipkedjük, hogy ne nyíljon ki, majd a tetejüket megkenjük felvert tojással. 160 fokos sütőbe toljuk, kb. fél óra alatt készre sütjük. Félidőben kivesszük a sütőből, még egyszer megkenjük őket tojással.
A sütőtököt 4 cm-es kockákra vágjuk, tepsibe tesszük, 180 fokos sütőben puhára sütjük (kb. fél óra). Közben a diót száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, mozsárban durvára törjük. Rászórjuk a sütőtök-kockákra, meglocsoljuk a tökmagolajjal, megsózzuk, és óvatosan összeforgatjuk.
A szószhoz felmelegítjük a tejszínt, belekockázzuk a camembert-et. Beleszórjuk az áfonyát, alacsony lángon addig rotyogtatjuk, míg felolvad benne a sajt. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a meghámozott, fél centis kockákra vágott őszibarackot. Kicsit besűrítjük, és tálalhatjuk is.
Konyakos-szilvás szarvasragu birsalmás galuskával
Hozzávalók 4 főre:
60 dkg szarvashús
20 dkg erdei szegfűgomba (csibegomba)
15 dkg szilva
1 kápia paprika (ízlés szerint chilivel helyettesíthető)
1 dl konyak
10 dkg gyöngyhagyma
1 ág rozmaring
3 birsalma
1 dl tej
1 tojás
Kb. 10 ek liszt
Só, bors
Kacsazsír vagy olívaolaj
A gyöngyhagymákat megpucoljuk, a kicsiket félbe, a nagyokat negyedbe vágjuk. A kápiát apró, a húst 4 cm-es kockákra vágjuk. 2 ek zsíron vagy olajon megfuttatjuk a hagymát a paprikával. Rádobjuk a húst, kevergetjük, míg kérget kap. Ekkor ráöntjük a konyakot, elpárologtatjuk az alkoholt. Felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen hogy ellepi, beletesszük a rozmaringágat, sózzuk, borsozzuk, majd alacsony lángon egy órát főzzük. Ha elfő a víz, pótoljuk, de mindig csak kevéssel, többször zsírjára pirítjuk. Ekkor a csibegombát mérettől függően 2-4-be vágjuk, a húshoz adjuk.
Ismét egy órát főzzük. Ekkor hozzáadjuk a négybe vágott szilvát, majd a hús puhulásától függően még fél-egy órát főzzük. A végére a szaftnak jó sűrűnek kell lenni, megkóstoljuk, utánasózzuk és alaposan megborsozzuk.
A galuskához a birsalmákat meghámozzuk, puhára főzzük. Leszűrjük, összenyomkodjuk, kicsit kihűtjük. Hozzáadjuk a tojást, tejet, sót, jó sok frissen őrölt borsot. Hozzákeverünk annyi lisztet, hogy nokedlitésztánál jóval sűrűbbet kapjunk, ez kb. 10 ek. Lobogó, sós vízbe szaggatjuk kiskanállal, megvárjuk, míg feljön, utána 2 perccel szűrőkanállal kiszedjük. Érdemes először csak egyet beleszaggatni a vízbe, ha szétfő, kell még hozzá liszt.