2012. okt 30.

Grapefruit egy halas ételben

írta: Hajós Ágnes
Grapefruit egy halas ételben

Ropogós tonhal, grapefruit mártásban, csicsókasalátával

A celsus.hu-n levő grapefruit-os receptversenyre két pályaművet küldtem. Ez volt az egyik, melyet a párom szülinapjára főztem, de nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy még egy kísérletet tegyek. Ezúttal tonhalat választottam. Az utóbbi időben eléggé elhanyagoltam a halfogyasztást, pedig mindannyian tudjuk, mennyire egészséges és nem utolsó sorban finom. Most pótolom ezt a hiányosságomat és ígérem, a jövőben sűrűbben készítek halas ételeket. Tehát itt a legújabb pályaművem:

Ropogós, négymagvas bundában sült tonhal grapefruit-mártással és langyos csicsókasalátával

 DSC_1026s

Hozzávalók 4 főre:

8 tenyérnyi szelet fagyasztott tonhal

2 szikkadt zsemle

1-1 ek tökmag, napraforgómag, szezámmag és lenmag

Só, fehérbors

2 tojás

Olívaolaj

60 dkg csicsóka

4 ek görög joghurt

2 ek frissen reszelt torma

1 citrom héja és leve

2 piros grapefruit

3 dl fehérbor

4 ek méz

3 dl tejszín

A szószhoz a bort egy kis edénybe öntjük, belefacsarjuk a grapefruit levét, és belevágunk 4 szeletet a héjából, de a fehér rész ne legyen benne. A mézet is belecsorgatjuk. Addig forraljuk, míg a folyadék negyedére fogy, ekkor hozzáadjuk tejszínt, összeforraljuk, melegen tartjuk.

A sütőt előmelegítjük 18 fokra. A csicsókát megmossuk, ha vastag a héja, vagy a formája engedi, meghámozzuk. 2 cm-es kockákra vágjuk, egy tálba tesszük, meglocsoljuk olívaolajjal, megsózzuk, borsozzuk. Beleöntjük egy tepsibe, a sütőben 30-40 perc alatt puhára sütjük. Közben elkészítjük az öntetet. A görög joghurtot összekeverjük a citrom lereszelt héjával és a levével, a friss tormával és egy csipet sóval. 10 percre hűtőbe tesszük. Mikor a csicsóka puha, belekeverjük a joghurtba, ezt is állni hagyjuk pár percig (nem hűtőben). Akkor jó, ha az öntet nagy részét beszívja a meleg csicsóka.

A zsemléket lereszeljük, vagy késes robotgépben apró morzsára őröljük. Hozzá keverjük a magokat, a tojásokat egy edényben felverjük. Egy széles serpenyőben 1 cm-nyi olívaolajat hevítünk. Miután a halszeletek felolvadtak, papírtörlővel leitatjuk róla a nedvességet, sózzuk, megszórjuk fehér borssal. Belemártjuk a tojásba, majd megforgatjuk őket a magos morzsában, jól rányomkodjuk. Rögtön a forró olívaolajba tesszük, oldalanként kb. 4 perc alatt aranybarnára sütjük a halakat. Azonnal tálaljuk.

DSC_1023s

DSC_1027s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

méz citrom joghurt tejszín tonhal grapefruit fehérbor csicsóka torma szezámmag napraforgómag tökmag lenmag