Ételek hét összetevővel
Csirkemell, csirkemáj, cékla, alma, hagyma, és még ketten két ételben
Azért ennek a versenyezgetésnek vannak pozitív hozadékai. Például megismerhetek olyan embereket, akikkel hasonló az érdeklődési köröm és a világhálónak köszönhetően könnyen kapcsolatban is tudok velük maradni. Így történt, hogy egy kedves, főzni szerető és tudó ismerősöm megkért, vegyek részt a Miele főzőiskola HetedHét Íz című játékán. Ennek a lényege, hogy a játék hét résztvevője bedob egy-egy alapanyagot egy virtuális kosárba, majd legalább ötöt kiválasztva főzőcskézik valami finomat. Első alkalommal ezek az alapanyagok jöttek össze: csirkemáj, alma, búzadara, vöröshagyma, citrom, csirkemell, cékla.
Hát én nem fogtam vissza magam, mindjárt két receptet is kidolgoztam. A család szerint jól sikerültek, remélem, nektek is tetszenek:
Csirkemáj ropogós bundában savanyú hagymával, balzsamos céklával és almával
Hozzávalók:
60 dkg csirkemáj
Búzadara a bundához
4 gerezd fokhagyma
2 kk mustár
Só, bors
4 nagy fej vöröshagyma
2 citrom
3 közepes cékla
3 alma
Fél dl balzsamecet
Olívaolaj vagy kacsazsír
A hagymát 2 centis kockákra vágjuk, bő olajban vagy zsírban addig sütjük, míg nem lesz teljesen üveges, egy kicsit roppanós marad. Szűrőkanállal kiszedjük, megöntözzük a citromok levével. Picit megsózzuk.
A céklát vékony csíkokra, az almát egycentis hasábokra vágjuk. A céklacsíkokat a hagyma után maradt zsiradékba dobjuk, alacsony lángon kevergetve megpuhítjuk, mikor már éppen csak ropogós, ráöntjük a balzsamecetet és hozzátesszük az almát. Kevergetjük, míg az alma még roppanós marad, az ecet savanyú szaga eltűnik, sózzuk, borsozzuk.
A májat egy tálba tesszük, belenyomjuk a fokhagymát, a mustárt, megsózzuk, megborsozzuk, kézzel jól összekeverjük. Alaposan megszurkáljuk, beleforgatjuk a búzadarába, és forró olívaolajban vagy kacsazsírban pár perc alatt világosbarnára sütjük. Akkor jó, ha a belseje a rózsaszínnél egy kicsit sötétebb csak.
Fűszeres májjal töltött csirkemell alma-céklatócsnival, paprikás tejfölmártással
Hozzávalók 4 főre:
4 nagyobb csirkemell-filé
15 dkg csirkemáj
4 gerezd fokhagyma
Só, bors, majoranna, kakukkfű
4 közepes cékla
4 kis alma
2 tojás
8 ek búzadara
1 nagy vöröshagyma
1 ek pirospaprika
1 ek darált paprika
1 nagy doboz (450 g) tejföl
Olívaolaj a sütéshez
A csirkemelleket felvágjuk, egycentisre klopfoljuk, hogy minél nagyobb legyen. Mindkét oldalát megsózzuk, borsozzuk. A májakat 3 db-ba vágjuk, szintén sózzuk, borsozzuk, belenyomjuk a két gerezd fokhagymát, meghintjük kakukkfűvel. A mellszeletek hosszabbik szélére halmozunk 5-6 májdarabot, majd feltekerjük, hústűvel rögzítjük. A rudakat megintjük majorannával, majd kevés olívaolajon többször megforgatva pirosra sütjük. Ekkor óvatosan alufóliába csavarjuk, egy tepsibe tesszük, 160 fokos sütőben még 15 percet sütjük. Mikor kész, pár percig pihentetjük.
A hagymát apróra vágjuk, pár kanál olajon üvegesre pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, majd ráöntjük a tejfölt. Beletesszük a darált paprikát, megsózzuk (óvatosan, mert a paprikában is van!), megborsozzuk. Felforraljuk, majd el is zárjuk, tálalásig melegen tartjuk.
A tócsnihoz a céklát és az almát durvára reszeljük vagy késes robotgépben nem túl kicsire aprítjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a búzadarát és a két tojást, alaposan összekeverjük. 20 percet pihentetjük, ezalatt van idő a csirkemellet előkészíteni és elősütni. Ebbe a serpenyőbe még annyi olívaolajat öntünk, hogy kb. 1 ujjnyi legyen, felforrósítjuk. A tócsni tésztából 1-1 evőkanálnyit az olajba teszünk, ellapogatjuk, hogy 1 cm vastag lepényeket kapjunk. Mikor az alja megsült, lapáttal megfordítjuk, amikor ez is megsült, papírtörlőre szedjük.
Tálaláskor a tekercsek két végét levágjuk, majd középen ferdén félbevágjuk. A tányér közepére állítjuk, melléteszünk pár darab tócsnit, a tányér másik felére teszünk a szószból.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!