Gombaszezon II. - Óriáspöfeteg és őzláb
Rántott gomba és gombakrémleves az erdő kincseiből
Folytatom a gombás recepteket. Ez a jó idő kedvez a növekedésüknek (a fagy persze nem :)), a piacon is egyre jobb viszonyba kerültem a gombaárus családdal, szinte mindent kipróbáltam, ami náluk volt :)
Azért azt megjegyezném, hogy csak szakembertől szabad gombát venni, gondolom, senki nem akar a következő rémhír lenni a médiában...
Ha bővebben is szeretnétek tudni ezekről a gombafajtákról, a képekre kattintva eljuthattok a Wikipedia, vagy más tudományos honlap adott oldalára.
Óriáspöfeteg gomba
Párolt zöldborsó rántott pöfeteggombával
Hozzávalók 4 főre:
40 dkg óriás pöfeteggomba
Só
3 tojás
Zsemlemorzsa
Liszt
40 dkg zöldborsó
2 ek vaj
1 csomag rukkola
Só
2 adag citromos majonézkrém
Olaj
A zöldborsót megpároljuk a vajon, sózzuk, majd elzárjuk a gázt, hozzákeverjük a rukkolát.
A gombát 1,5 cm-es korongokra szeleteljük, héjukat lehúzzuk. Ha túl nagyok, félbe, negyedbe vághatjuk.
Megsózzuk mindkét oldalát, pár percig állni hagyjuk, míg kissé gumiszerű lesz a felülete. A szokásos módon bepanírozzuk, bő, forró olajban kisütjük.
Őzlábgomba
Mogyorós őzlábgomba-krémleves fokhagymás parenyica chips-szel
Hozzávalók 4 főre:
80 dkg őzlábgomba (a legjobb, ha még nem nyílt ki)
Fél kg mogyoró (héj nélkül)
Fél szerecsendió-virág
Só, bors
1 l kacsahúslé
3 fokhagymás parenyica
Az őzlábgombák tönkjét eltávolítjuk, a kalapokat 3-4 cm-es darabokra vágjuk. A mogyorót forró, száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, majd késes robotgépben nagyon finomra aprítjuk. A kacsalevest felforraljuk, beletesszük a gombadarabokat, a mogyorót és a szerecsendió-virágot. Ezt forrástól számított 20 perc után kihalásszuk a levesből és az egészet alaposan összeturmixoljuk. Finom lyukú szűrőn átpasszírozzuk, megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, alaposan megborsozzuk. Nem lesz túl sűrű leves, viszont nagyon intenzív az íze.
A chipshez, ha kapunk, házi fokhagymás parenyicát fél centisre szeletelünk. Ha nem, a sima parenyicát letekerjük, amíg 3-4 cm átmérőjű rudat kapunk, és így szeleteljük fél centisre. Felforrósítunk egy teflonserpenyőt, beletesszük a sajtszeleteket. 4-5 db-nál ne tegyünk bele többet, mert nem szabad, hogy összeérjenek. Mikor látjuk, hogy az alja pirosra sült, lapáttal megfordítjuk, ezt is megsütjük. Lehet, hogy a serpenyőben puha, de egy perc állás után felveszi a chips-keménységet.
A kész leves tetejére tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!