2012. nov 04.

Gombaszezon II. - Óriáspöfeteg és őzláb

írta: Hajós Ágnes
Gombaszezon II. - Óriáspöfeteg és őzláb

Rántott gomba és gombakrémleves az erdő kincseiből

Folytatom a gombás recepteket. Ez a jó idő kedvez a növekedésüknek (a fagy persze nem :)), a piacon is egyre jobb viszonyba kerültem a gombaárus családdal, szinte mindent kipróbáltam, ami náluk volt :)

Azért azt megjegyezném, hogy csak szakembertől szabad gombát venni, gondolom, senki nem akar a következő rémhír lenni a médiában...

Ha bővebben is szeretnétek tudni ezekről a gombafajtákról, a képekre kattintva eljuthattok a Wikipedia, vagy más tudományos honlap adott oldalára.

Óriáspöfeteg gomba

orias_pofeteg

 

 Párolt zöldborsó rántott pöfeteggombával

 

 DSC_0789s

Hozzávalók 4 főre:

40 dkg óriás pöfeteggomba

3 tojás

Zsemlemorzsa

Liszt

40 dkg zöldborsó

2 ek vaj

1 csomag rukkola

2 adag citromos majonézkrém

Olaj

 

A zöldborsót megpároljuk a vajon, sózzuk, majd elzárjuk a gázt, hozzákeverjük a rukkolát.

DSC_0781s

A gombát 1,5 cm-es korongokra szeleteljük, héjukat lehúzzuk. Ha túl nagyok, félbe, negyedbe vághatjuk.

DSC_0785s

Megsózzuk mindkét oldalát, pár percig állni hagyjuk, míg kissé gumiszerű lesz a felülete. A szokásos módon bepanírozzuk, bő, forró olajban kisütjük.

DSC_0786s

 

 

 Őzlábgomba

Stara_macrolepiota_procera

 

Mogyorós őzlábgomba-krémleves fokhagymás parenyica chips-szel

 DSC_1030s

Hozzávalók 4 főre:

80 dkg őzlábgomba (a legjobb, ha még nem nyílt ki)

Fél kg mogyoró (héj nélkül)

Fél szerecsendió-virág

Só, bors

1 l kacsahúslé

3 fokhagymás parenyica

 

Az őzlábgombák tönkjét eltávolítjuk, a kalapokat 3-4 cm-es darabokra vágjuk. A mogyorót forró, száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, majd késes robotgépben nagyon finomra aprítjuk. A kacsalevest felforraljuk, beletesszük a gombadarabokat, a mogyorót és a szerecsendió-virágot. Ezt forrástól számított 20 perc után kihalásszuk a levesből és az egészet alaposan összeturmixoljuk. Finom lyukú szűrőn átpasszírozzuk, megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, alaposan megborsozzuk. Nem lesz túl sűrű leves, viszont nagyon intenzív az íze.

A chipshez, ha kapunk, házi fokhagymás parenyicát fél centisre szeletelünk. Ha nem, a sima parenyicát letekerjük, amíg 3-4 cm átmérőjű rudat kapunk, és így szeleteljük fél centisre. Felforrósítunk egy teflonserpenyőt, beletesszük a sajtszeleteket. 4-5 db-nál ne tegyünk bele többet, mert nem szabad, hogy összeérjenek. Mikor látjuk, hogy az alja pirosra sült, lapáttal megfordítjuk, ezt is megsütjük. Lehet, hogy a serpenyőben puha, de egy perc állás után felveszi a chips-keménységet.

A kész leves tetejére tálaljuk.

DSC_1032ss

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

gomba borsó mogyoró őzlábgomba rukkola szerecsendió parenyica óriáspöfeteg