2012. nov 11.

Hortobágyi és Felvidéki - palacsinták sósan

írta: Hajós Ágnes
Hortobágyi és Felvidéki - palacsinták sósan

Palacsinta alaprecept és két sós változat

Akik rendszeresen olvassák a blogot, azoknak már biztosan feltűnt, hogy nem vagyok édesszájú. Kevés süteményt sütök (a családom legnagyobb bánatára), sőt a tésztákat is inkább sósan szeretem. Mikor palacsintát sütök, egy-két darabot mindig félreteszek és simán sajttal, tejföllel és sonkával megtöltöm, ez lesz az enyém. A következőkben két egyszerű rakott palacsinta receptet osztanék meg. Az egyikhez felhasználható a maradék csirke- vagy bármely más pörkölt, a másik egyszerűen krumplival és juhtúróval lesz megtöltve.

A receptek után a kezdők kedvéért leírom a palacsinta elkészítési módját. Lehet, hogy nem hiszitek el rólam, de évekig nem tudtam palacsintát sütni. Alacsony lángon, óvatosan próbáltam, elég vicces lett az eredmény... Aztán persze összeszedtem magam, és mostanra egyszerre két serpenyővel sütöm, mert türelmetlen vagyok :)

Hortobágyi húsos palacsinta

DSC_2523s

Hozzávalók 4 főre:

12 db palacsinta

20 dkg maradék hús a pörköltből + 1,5 dl szaft

3 dl tejföl

Vaj a kenéshez

 

A pörköltből a húst kézzel apróra tépkedjük, összekeverjük 2 dl tejföllel. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk. Ezzel a masszával megkenjük a palacsintákat, feltekerjük, egymás mellé fektetjük egy vajjal kikent tűzálló tálba.

A szaftot elkeverjük a maradék 1 dl tejföllel, ráöntjük a palacsintákra. 200 fokos sütőben addig sütjük, míg a szaft megrepedezik a tetején.

DSC_2526s

 

Felvidéki palacsinta

 DSC_4585s

Hozzávalók 4 főre:

12 db palacsinta

30 dkg krumpli

20 dkg juhtúró

4 dl tejföl

Só, bors

1-1 ek aprított snidling és kapor

Vaj a kenéshez

 

A burgonyát héjában megfőzzük, majd a juhtúróval, csipet sóval, borssal késes robotgépben simára dolgozzuk. A palacsintákat megtöltjük ezzel a töltelékkel, felcsavarjuk. Kivajazunk egy akkora jénait, amibe beleférnek a tekercsek, egymás mellé sorakoztatjuk őket.

DSC_4556s

A tejfölt kikeverjük a snidlinggel, kaporral meg egy csipet sóval, ráöntjük a palacsintákra. 200 fokos sütőben addig sütjük, míg a tejföl megrepedezik a tetején (kb. 20 perc)

DSC_4574s

Szeletekre vágva tálaljuk.

 

Palacsinta

 DSC_4560

Hozzávalók 12 darabhoz:

20 dkg liszt

2,5 dl tej

2,5 dl szóda vagy szénsavas ásványvíz

1 tojás

1 mk só

Olaj

Az olajon kívül a többi hozzávalót csomómentesre kikeverjük, 10 percig pihentetjük szobahőmérsékleten. Ezután forró serpenyőbe nagyon kevés olajat öntünk, hőálló ecsettel gyorsan elkenjük. Egy kisebb merőkanálnyi tésztát eloszlatunk benne,

DSC_4546s

megvárjuk, míg a széle kicsit felpöndörödik,

DSC_4549

majd egy hosszúkás lapát segítségével (ügyesebbek feldobva) megfordítjuk és a másik felét is megsütjük.

DSC_4550

Így járunk el a többivel is, vigyázva, hogy mindig enyhén olajos legyen a sütőfelület.

DSC_4562

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

palacsinta tejföl kapor juhtúró snidling metélőhagyma