Hortobágyi és Felvidéki - palacsinták sósan
Palacsinta alaprecept és két sós változat
Akik rendszeresen olvassák a blogot, azoknak már biztosan feltűnt, hogy nem vagyok édesszájú. Kevés süteményt sütök (a családom legnagyobb bánatára), sőt a tésztákat is inkább sósan szeretem. Mikor palacsintát sütök, egy-két darabot mindig félreteszek és simán sajttal, tejföllel és sonkával megtöltöm, ez lesz az enyém. A következőkben két egyszerű rakott palacsinta receptet osztanék meg. Az egyikhez felhasználható a maradék csirke- vagy bármely más pörkölt, a másik egyszerűen krumplival és juhtúróval lesz megtöltve.
A receptek után a kezdők kedvéért leírom a palacsinta elkészítési módját. Lehet, hogy nem hiszitek el rólam, de évekig nem tudtam palacsintát sütni. Alacsony lángon, óvatosan próbáltam, elég vicces lett az eredmény... Aztán persze összeszedtem magam, és mostanra egyszerre két serpenyővel sütöm, mert türelmetlen vagyok :)
Hortobágyi húsos palacsinta
Hozzávalók 4 főre:
12 db palacsinta
20 dkg maradék hús a pörköltből + 1,5 dl szaft
3 dl tejföl
Vaj a kenéshez
A pörköltből a húst kézzel apróra tépkedjük, összekeverjük 2 dl tejföllel. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk. Ezzel a masszával megkenjük a palacsintákat, feltekerjük, egymás mellé fektetjük egy vajjal kikent tűzálló tálba.
A szaftot elkeverjük a maradék 1 dl tejföllel, ráöntjük a palacsintákra. 200 fokos sütőben addig sütjük, míg a szaft megrepedezik a tetején.
Felvidéki palacsinta
Hozzávalók 4 főre:
12 db palacsinta
30 dkg krumpli
20 dkg juhtúró
4 dl tejföl
Só, bors
1-1 ek aprított snidling és kapor
Vaj a kenéshez
A burgonyát héjában megfőzzük, majd a juhtúróval, csipet sóval, borssal késes robotgépben simára dolgozzuk. A palacsintákat megtöltjük ezzel a töltelékkel, felcsavarjuk. Kivajazunk egy akkora jénait, amibe beleférnek a tekercsek, egymás mellé sorakoztatjuk őket.
A tejfölt kikeverjük a snidlinggel, kaporral meg egy csipet sóval, ráöntjük a palacsintákra. 200 fokos sütőben addig sütjük, míg a tejföl megrepedezik a tetején (kb. 20 perc)
Szeletekre vágva tálaljuk.
Palacsinta
Hozzávalók 12 darabhoz:
20 dkg liszt
2,5 dl tej
2,5 dl szóda vagy szénsavas ásványvíz
1 tojás
1 mk só
Olaj
Az olajon kívül a többi hozzávalót csomómentesre kikeverjük, 10 percig pihentetjük szobahőmérsékleten. Ezután forró serpenyőbe nagyon kevés olajat öntünk, hőálló ecsettel gyorsan elkenjük. Egy kisebb merőkanálnyi tésztát eloszlatunk benne,
megvárjuk, míg a széle kicsit felpöndörödik,
majd egy hosszúkás lapát segítségével (ügyesebbek feldobva) megfordítjuk és a másik felét is megsütjük.
Így járunk el a többivel is, vigyázva, hogy mindig enyhén olajos legyen a sütőfelület.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!