Gombaszezon III. - Vargányák
Királyi krémleves és gomba-tortilla
A most következő gomba sokak kedvence. Szégyenszemre bevallom, idén ősszel készítettem először. Viszont abban biztos vagyok, hogy nekem is kedvencemmé vált. Szezonban, mikor már nem volt olyan horror az ára, vettem belőle nagyobb adagot és a gombaárus tanácsára különbözőképpen felszeletelve fagyasztottam le. Így még egy-két hónapig élvezhetem a vargánya fantasztikus ízét.
Egyszer sikerült királyvargányához is jutnom. Sárgább a húsa, mint a simának és vicces módon, mikor felszeleteljük, a vágási felület elkékül. Persze sütés közben visszanyeri sárgaságát, nem kell senkit sokkolni az étel színével :)
Mindkét fajtával találhattok most itt egy-egy fogást. A sima vargányával egy különleges, ünnepi krémlevest, a királyi felséggel pedig spanyol tortillát, ahol krumpli helyett használtam (A komolyabb dolgokat ismét a gombák képére kattintva tudhatjátok meg).
Jó étvágyat hozzájuk!
Vargánya
Camembert-es vargányakrémleves sonkachips-szel
Hozzávalók 4 főre:
40 dkg vargánya
4 gerezd fokhagyma
Só, bors
0,7 l húsleves
15 dkg érett camembert
Majoranna
10 dkg érlelt (pl. feketeerdei) sonka
Olívaolaj
A gombát vékonyra szeleteljük, 2 ek felhevített olívaolajra tesszük. Belenyomjuk a fokhagymákat, borsozzuk, megszórjuk 1 kk majorannával. 5 percig kevergetjük, majd felöntjük a húslevessel. Felforraljuk, beledaraboljuk a camembert-t. 5 perc forralás után összeturmixoljuk. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk.
A sonkát 4 cm-es darabokra vágjuk, majd egy ek olívaolajon megpirítjuk. A chipseket a leves tetejére szórjuk tálaláskor.
Királyvargánya
Tortilla királyvargányával
Hozzávalók:
15 dkg királyvargánya
5 db tojás
5 dkg sajt
Fél csokor petrezselyem
Só, bors
1 nagy gerezd fokhagyma
1 dkg vaj
Olívaolaj
A vajat megolvasztjuk, rádobjuk a vékonyra szeletelt vargányát, az átnyomott fokhagymát, majd 1 dl víz segítségével puhára pároljuk. A végén a levet elforraljuk, langyosra hűtjük. A tojást felverjük, belekeverjük a sót, borsot, apróra vágott petrezselymet, a reszelt sajtot és a puha gombát. Egy serpenyőben felforrósítunk 2 ek olívaolajat, majd beleöntjük a tojásos masszát. Mérsékeljük a lángot, addig sütjük a tortillát, míg a teteje is már szinte dermedt lesz. Ekkor tányérra csúsztatjuk, majd megfordítva visszatesszük a serpenyőbe. Készre sütjük, kihűlve rombusz alakban szeleteljük, hidegen tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!