2012. nov 18.

Gombaszezon III. - Vargányák

írta: Hajós Ágnes
Gombaszezon III. - Vargányák

Királyi krémleves és gomba-tortilla

A most következő gomba sokak kedvence. Szégyenszemre bevallom, idén ősszel készítettem először. Viszont abban biztos vagyok, hogy nekem is kedvencemmé vált. Szezonban, mikor már nem volt olyan horror az ára, vettem belőle nagyobb adagot és a gombaárus tanácsára különbözőképpen felszeletelve fagyasztottam le. Így még egy-két hónapig élvezhetem a vargánya fantasztikus ízét.

Egyszer sikerült királyvargányához is jutnom. Sárgább a húsa, mint a simának és vicces módon, mikor felszeleteljük, a vágási felület elkékül. Persze sütés közben visszanyeri sárgaságát, nem kell senkit sokkolni az étel színével :)

Mindkét fajtával találhattok most itt egy-egy fogást. A sima vargányával egy különleges, ünnepi krémlevest, a királyi felséggel pedig spanyol tortillát, ahol krumpli helyett használtam (A komolyabb dolgokat ismét a gombák képére kattintva tudhatjátok meg).

Jó étvágyat hozzájuk!

Vargánya

 varganya_hirip

 

 

Camembert-es vargányakrémleves sonkachips-szel

 

 DSC_0921s1

Hozzávalók 4 főre:

40 dkg vargánya

4 gerezd fokhagyma

Só, bors

0,7 l húsleves

15 dkg érett camembert

Majoranna

10 dkg érlelt (pl. feketeerdei) sonka

Olívaolaj

 

A gombát vékonyra szeleteljük, 2 ek felhevített olívaolajra tesszük. Belenyomjuk a fokhagymákat, borsozzuk, megszórjuk 1 kk majorannával. 5 percig kevergetjük, majd felöntjük a húslevessel. Felforraljuk, beledaraboljuk a camembert-t. 5 perc forralás után összeturmixoljuk. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk.

A sonkát 4 cm-es darabokra vágjuk, majd egy ek olívaolajon megpirítjuk. A chipseket a leves tetejére szórjuk tálaláskor.

Királyvargánya

33htlap__boletusregius_525

Tortilla királyvargányával

 DSC_08932

Hozzávalók:

15 dkg királyvargánya

5 db tojás

5 dkg sajt

Fél csokor petrezselyem

Só, bors

1 nagy gerezd fokhagyma

1 dkg vaj

Olívaolaj

 

A vajat megolvasztjuk, rádobjuk a vékonyra szeletelt vargányát, az átnyomott fokhagymát, majd 1 dl víz segítségével puhára pároljuk. A végén a levet elforraljuk, langyosra hűtjük. A tojást felverjük, belekeverjük a sót, borsot, apróra vágott petrezselymet, a reszelt sajtot és a puha gombát. Egy serpenyőben felforrósítunk 2 ek olívaolajat, majd beleöntjük a tojásos masszát. Mérsékeljük a lángot, addig sütjük a tortillát, míg a teteje is már szinte dermedt lesz. Ekkor tányérra csúsztatjuk, majd megfordítva visszatesszük a serpenyőbe. Készre sütjük, kihűlve rombusz alakban szeleteljük, hidegen tálaljuk.

DSC_08922

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

gomba sonka sajt fokhagyma vargánya majoranna camembert petrezselyem királyvargánya