Almatorta - teával
Krémsajtos, fehér csokis pite karamellizált almával
Egy újabb próbálkozás desszert-téren. Gondolom észrevettétek, hogy nagyon kevés süteményt sütök, és azok is inkább finomak, mint szépek.
A mostani torta alapja az omlós tészta lett, ezzel kombináltam a karamellizált almát, ami újabban nagy kedvencem. Hozzáadtam egy kis fehér csokit, meg a sajttortáknál ismert krémet és majdnem kész is volt. De a teás verseny még mindig foglalkoztat, ezért itt ebből lett a zselés réteg. Tudom, macerásra sikerült, de annyira finom lett...
Ha van időtök és kedvetek, próbáljátok ki!
Almatorta fehér csokoládéval, teazselével
Hozzávalók 26 cm-es formához:
A tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tojássárgája
1 ek tejföl
A krémhez:
25 dkg krémsajt
1 tojás
7 dkg porcukor
A tetejére:
6 alma
2 ek vaj
3 ek cukor
1 mk fahéj
Fél vaníliarúd
Fél citrom héja
2 tábla fehér csokoládé
1 filter almás-vaníliás tea
2 kk zselatin
Szórógyöngy
Először a tésztát állítjuk össze. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját és a tejfölt. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, folpackba csomagolva 20 percig pihentetjük a hűtőben.
Közben 170 fokra előmelegítjük a sütőt. A tésztát kb. 0,5 cm vastagon belenyomkodjuk egy tortaformába, kb. 5 cm pereme is legyen. Az alját alaposan megszurkáljuk villával. Betoljuk a sütőbe, addig sütjük, míg a közepe kicsit megkeményedik, de még nem színeződik el.
Közben összekeverjük a krémhez valókat, mikor a tészta kész, a közepébe öntjük. Levesszük a sütőt 150 fokra, kb. fél óráig sütjük így tovább, míg megszilárdul (tűpróba).
Az almás részhez az almát meghámozzuk, 3-4 cm-es kockákra vágjuk. A vajat felmelegítjük egy serpenyőben, rászórjuk a cukrot, karamellizáljuk. Hozzáadjuk az almadarabokat, a vaníliarúd kikapart magvait, a fahéjat, a citromhéjat, és roppanósra pároljuk. Mikor langyosra hűl, a szintén langyos torta tetején elosztjuk.
1 dl vizet kevergetve felforrósítunk a zselatinnal és a teafilterrel, hagyjuk langyosra hűlni, óvatosan az almára öntjük. Hűtőbe tesszük a tortát a zselatin megkötéséig (esetleg egy éjszakára).
A fehér csokit mikrohullámú sütőben, vagy vízgőz felett felolvasztjuk, elosztjuk a torta tetején, majd szórógyönggyel alaposan megszórjuk. Tálalásig hűtőbe tesszük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!