2013. feb 26.

Almatorta - teával

írta: Hajós Ágnes
Almatorta - teával

Krémsajtos, fehér csokis pite karamellizált almával

Egy újabb próbálkozás desszert-téren. Gondolom észrevettétek, hogy nagyon kevés süteményt sütök, és azok is inkább finomak, mint szépek.

A mostani torta alapja az omlós tészta lett, ezzel kombináltam a karamellizált almát, ami újabban nagy kedvencem. Hozzáadtam egy kis fehér csokit, meg a sajttortáknál ismert krémet és majdnem kész is volt. De a teás verseny még mindig foglalkoztat, ezért itt ebből lett a zselés réteg. Tudom, macerásra sikerült, de annyira finom lett...

Ha van időtök és kedvetek, próbáljátok ki!

Almatorta fehér csokoládéval, teazselével

 DSC_1640s

Hozzávalók 26 cm-es formához:

A tésztához:

30 dkg liszt

20 dkg vaj

10 dkg porcukor

1 tojássárgája

1 ek tejföl

 

A krémhez:

25 dkg krémsajt

1 tojás

7 dkg porcukor

 

A tetejére:

6 alma

2 ek vaj

3 ek cukor

1 mk fahéj

Fél vaníliarúd

Fél citrom héja

2 tábla fehér csokoládé

1 filter almás-vaníliás tea

2 kk zselatin

Szórógyöngy

 

Először a tésztát állítjuk össze. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját és a tejfölt. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, folpackba csomagolva 20 percig pihentetjük a hűtőben.

Közben 170 fokra előmelegítjük a sütőt. A tésztát kb. 0,5 cm vastagon belenyomkodjuk egy tortaformába, kb. 5 cm pereme is legyen. Az alját alaposan megszurkáljuk villával. Betoljuk a sütőbe, addig sütjük, míg a közepe kicsit megkeményedik, de még nem színeződik el.

Közben összekeverjük a krémhez valókat, mikor a tészta kész, a közepébe öntjük. Levesszük a sütőt 150 fokra, kb. fél óráig sütjük így tovább, míg megszilárdul (tűpróba).

Az almás részhez az almát meghámozzuk, 3-4 cm-es kockákra vágjuk. A vajat felmelegítjük egy serpenyőben, rászórjuk a cukrot, karamellizáljuk. Hozzáadjuk az almadarabokat, a vaníliarúd kikapart magvait, a fahéjat, a citromhéjat, és roppanósra pároljuk. Mikor langyosra hűl, a szintén langyos torta tetején elosztjuk.

1 dl vizet kevergetve felforrósítunk a zselatinnal és a teafilterrel, hagyjuk langyosra hűlni, óvatosan az almára öntjük. Hűtőbe tesszük a tortát a zselatin megkötéséig (esetleg egy éjszakára).

A fehér csokit mikrohullámú sütőben, vagy vízgőz felett felolvasztjuk, elosztjuk a torta tetején, majd szórógyönggyel alaposan megszórjuk. Tálalásig hűtőbe tesszük.

DSC_1655sp

 Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

alma tea fehér csokoládé