Sült oldalas párolt káposztával, hagyományosan
Szokásos vasárnapi ebéd, ahogy én szoktam
Tudok ilyet is :)
Másoktól sokszor hallom, hogy mennyi különleges dolgot főzök, itthon a párom is szereti a változatosságot. Azért néha látom a szemében, hogy jól esne egy sima túrós csusza, vagy valami nagyon is megszokott... Így nemrég egy "egyszerű" sült oldalast készítettem párolt káposztával.
Nagy meglepődésemre a gyerekek is simán megették, úgyhogy az én örömöm is teljes volt :)
A képen van egy kis sült krumpli is, a sütés utolsó 20 percében dobjunk a hús mellé egy kevés félig főtt burgonyát, ha kész, sózzuk meg.
Sült oldalas párolt káposztával
Hozzávalók 4 főre:
1 kg oldalas
3 gerezd fokhagyma
2 ág rozmaring
1 kk só
1,5 dl olaj
Frissen őrölt bors
1 közepes fej lilakáposzta
1 ek cukor
1 kis ág rozmaring
1 mk őrölt kömény
Só, bors
Az oldalast a csontok között nagyobb darabokra vágjuk. Az olajat egy tálba öntjük, belenyomjuk a fokhagymát, tekerünk bele alaposan borsot, beleszórjuk a sót, belecsipkedjük a rozmaring leveleit. Összekeverjük, beleforgatjuk az oldalas-darabokat. Egy tepsibe tesszük, 1 cm-nyi vizet öntünk alá. Lefedjük, 160 fokos sütőbe toljuk, puhára sütjük (1,5-2 óra). A végén levesszük a fóliát, és nagy lángon, időnként megforgatva ropogósra sütjük. Mondjuk én ezt a lépést ki szoktam hagyni, úgy szeretem, ha simán csak omlós :)
Közben elkészítjük a párolt káposztát. Egy lábosban 1 dl vízbe beleszórjuk a cukrot, karamellizáljuk. A káposztát félbe vágjuk, torzsáját kivágjuk. Vékonyan felszeleteljük, a megolvasztott cukorra tesszük. Összekeverjük, megszórjuk a köménnyel és a rozmaring durvára vágott leveleivel, sózzuk, borsozzuk. Alacsony lángon, időnként megkeverve puhára pároljuk.
Tálaláskor ízlés szerint szedünk a húsból és a káposztából, meglocsoljuk a pecsenyeszafttal.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!