2013. már 29.

Nevezetes francia levesek

írta: Hajós Ágnes
Nevezetes francia levesek

Gomba és hagyma - egyszerű hozzávalókból ellenállhatatlan fogások

A mostani időjárás még mindig arra késztet, hogy bebújjunk a takaró alá egy csésze forró levest kortyolgatva - kanalazgatva.

A mostani két szereplő tökéletesen alkalmas erre. Klasszikusokat mutatnék be, a franciák gyöngyszemeit, amiket szintén a vizsgámra kellett elsajátítanom. Viszont annyira megtetszettek, hogy azóta többször elkészítettem. Mindkét esetben az eredmény egy olyan bársonyos valami, ami ebben a zord időben  megmelengeti a gyomrunkat és a lelkünket.

 

Gombakrémleves francia módra

 DSC_1428s

Hozzávalók 4 főre:

 

Fél póréhagyma

30 dkg gomba

1 húslé

1 babérlevél

1 kis szál zeller levéllel

1 ek petrezselyem

1 kis ág kakukkfű és rozmaring

1,5 dl tejszín

0,5 dl fehérbor

1 kk liszt

Só, fehér bors

2 ek olívaolaj

1 kk vaj

 

Egy ek olívaolajon megfonnyasztjuk a karikákra vágott póréhagymát, majd rádobjuk a felszeletelt gomba 90%-át. Ráöntjük a húslét, majd beledobjuk a zöldfűszereket. Míg a leves fő, a maradék gombát megpirítjuk a vajon, melegen tartjuk. A levesből kivesszük a fűszereket, a többit simára turmixoljuk. A másik ek olívaolajjal és a liszttel rántást készítünk, felengedjük a tejszínnel, majd besűrítjük vele a levest. Sózzuk, fehér borssal fűszerezzük, majd felöntjük a borral. A megfelelő sűrűségűre főzzük.

 

Francia hagymaleves sajtos pirítóssal

 sxdtrjd

Hozzávalók 4 főre:

8 fej vöröshagyma

1 ek vaj

1 kk liszt (elhagyható)

1,2 l csirkealaplé

Féltenyérnyi szalonnabőrke

Só, fehérbors, kakukkfűág, babérlevél

1 dl fehérbor

4 szelet kenyér

8 dkg sajt

 

A hagymát vékonyan felszeleteljük, a vajon pirítani kezdjük. Mikor megpuhult és összeesett, megszórjuk a liszttel (elhagyható), felengedjük az alaplével. Beletesszük a szalonnabőrkét, a fűszereket (a sót ráér a végén), hozzáadjuk a bort. Lassan, gyakran kevergetve, besűrítve készre főzzük. Kivesszük a fűszereket.

Közben a kenyérszeletekből leveses csésze-méretű korongokat vágunk ki, pirítóst készítünk belőle. A levest csészékbe töltjük, rátesszük a pirítóst, elosztjuk rajtuk a reszelt sajtot, forró (grill) sütőben rápirítjuk.

DSC_1468s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

hagyma gomba sajt