Nevezetes francia levesek
Gomba és hagyma - egyszerű hozzávalókból ellenállhatatlan fogások
A mostani időjárás még mindig arra késztet, hogy bebújjunk a takaró alá egy csésze forró levest kortyolgatva - kanalazgatva.
A mostani két szereplő tökéletesen alkalmas erre. Klasszikusokat mutatnék be, a franciák gyöngyszemeit, amiket szintén a vizsgámra kellett elsajátítanom. Viszont annyira megtetszettek, hogy azóta többször elkészítettem. Mindkét esetben az eredmény egy olyan bársonyos valami, ami ebben a zord időben megmelengeti a gyomrunkat és a lelkünket.
Gombakrémleves francia módra
Hozzávalók 4 főre:
Fél póréhagyma
30 dkg gomba
1 húslé
1 babérlevél
1 kis szál zeller levéllel
1 ek petrezselyem
1 kis ág kakukkfű és rozmaring
1,5 dl tejszín
0,5 dl fehérbor
1 kk liszt
Só, fehér bors
2 ek olívaolaj
1 kk vaj
Egy ek olívaolajon megfonnyasztjuk a karikákra vágott póréhagymát, majd rádobjuk a felszeletelt gomba 90%-át. Ráöntjük a húslét, majd beledobjuk a zöldfűszereket. Míg a leves fő, a maradék gombát megpirítjuk a vajon, melegen tartjuk. A levesből kivesszük a fűszereket, a többit simára turmixoljuk. A másik ek olívaolajjal és a liszttel rántást készítünk, felengedjük a tejszínnel, majd besűrítjük vele a levest. Sózzuk, fehér borssal fűszerezzük, majd felöntjük a borral. A megfelelő sűrűségűre főzzük.
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Hozzávalók 4 főre:
8 fej vöröshagyma
1 ek vaj
1 kk liszt (elhagyható)
1,2 l csirkealaplé
Féltenyérnyi szalonnabőrke
Só, fehérbors, kakukkfűág, babérlevél
1 dl fehérbor
4 szelet kenyér
8 dkg sajt
A hagymát vékonyan felszeleteljük, a vajon pirítani kezdjük. Mikor megpuhult és összeesett, megszórjuk a liszttel (elhagyható), felengedjük az alaplével. Beletesszük a szalonnabőrkét, a fűszereket (a sót ráér a végén), hozzáadjuk a bort. Lassan, gyakran kevergetve, besűrítve készre főzzük. Kivesszük a fűszereket.
Közben a kenyérszeletekből leveses csésze-méretű korongokat vágunk ki, pirítóst készítünk belőle. A levest csészékbe töltjük, rátesszük a pirítóst, elosztjuk rajtuk a reszelt sajtot, forró (grill) sütőben rápirítjuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!