2013. ápr 13.

Gyors piték vendégvárónak (vagy csak nekem)

írta: Hajós Ágnes
Gyors piték vendégvárónak (vagy csak nekem)

Édes-sós nassolnivalók és kétféle hagymalekvár

Nekem mindig van otthon a mélyhűtőben (vagy a hűtőben) leveles tészta. Azzal biztos soha nem fogok vesződni, hogy magam gyúrjam, tökéletesen megfelel a bolti is (az ára meg főleg). Tudom, hogy nem éppen fogyókúrás, de imádom az ízét, akár édes, akár sós változatban készítem el.

A következőkben két olyan receptet mutatok be, ahol az édes és sós ízek egyaránt megtalálhatók. Ki ne szeretné a hagymalekvárt vagy a camembert sajtot valamilyen gyümölccsel? Én nagyon, így múltkor ezeket nassoltam:

 

Gyümölcsös – camembert-es pite

 DSC_1382s

Hozzávalók:

 

1 csomag (0,5 kg) leveles tészta

3 kerek camembert

20 dkg áfonya

20 dkg aszalt datolya

1 tojás

 

A camembert-t fél centis csíkokra vágjuk, a datolyát kimagozzuk, felkarikázzuk. A leveles tésztát kettévesszük, egyenként 3 mm vastag négyzetekre nyújtjuk. A szélüktől 1,5 cm vastagon peremet karcolunk bele, de ne vágjuk át. A négyzetek közepét alaposan megszurkáljuk villával, elosztjuk rajtuk a gyümölcsöket, majd a sajtcsíkokat.

DSC_1369s

A tészta széleit vékonyan megkenjük a tojással, majd 200 fokos sütőbe toljuk. Addig sütjük, míg a sajt megolvad, a tészta széle pedig megemelkedik és megbarnul.

DSC_1381s

 

Hagymalekváros pite

 DSC_1377s

Hozzávalók:

Fél-fél adag lila- és vöröshagymalekvár (recept lejjebb)

1 csomag leveles tészta

1 tojás

 

A leveles tésztát elfelezzük, egyenként 3 mm vastag téglalapokat nyújtunk belőle. A szélétől 2 cm-re peremet karcolunk bele egy kés hegyével, a közepét villával megszurkáljuk. A kétféle hagymalekvárt felváltva elosztjuk a pitékben, a széleit megkenjük a tojással.

DSC_1370s 

200 fokos sütőben addig sütjük, míg aranybarna lesz a széle.

DSC_1373s

Lilahagymalekvár

 DSC_1358s

Hozzávalók:

6 fej lilahagyma

3 ek vaj

4 ek cukor

1 ág kakukkfű

1 ek balzsamecet

 

A vajat megolvasztjuk, rászórjuk a cukrot, alacsony lángon karamellizálni kezdjük. Erre tesszük a vékony félkarikákra vágott lilahagymát, kissé megsózzuk. Rácsipegetjük a kakukkfű leveleit, majd addig kevergetjük, míg a hagyma megpuhul. Ekkor ráöntjük a balzsamecetet, megvárjuk, hogy az ereje elpárologjon, lehűtve üvegbe töltjük.

Aki nem szereti darabosan, összeturmixolhatja a végén. A vöröshagyma-lekvárral is el lehet így járni.

 

Vöröshagymalekvár

 DSC_1364s

Hozzávalók:

6 fej vöröshagyma

3 ek vaj

4 ek cukor

1 ág rozmaring

1 dl édes fehérbor

 

A vajat megolvasztjuk, rászórjuk a cukrot, alacsony lángon karamellizálni kezdjük. Erre tesszük a vékonyan felszeletelt hagymát, apróra vágott rozmaringot és egy kis csipet sót, addig sütjük kevergetve, míg összeesik, enyhén megbarnul. Borsozzuk, felöntjük a borral, mikor elpárolog, üvegbe töltve lehűtjük.

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

hagyma áfonya kakukkfű lekvár datolya camembert leveles tészta