Gyors piték vendégvárónak (vagy csak nekem)
Édes-sós nassolnivalók és kétféle hagymalekvár
Nekem mindig van otthon a mélyhűtőben (vagy a hűtőben) leveles tészta. Azzal biztos soha nem fogok vesződni, hogy magam gyúrjam, tökéletesen megfelel a bolti is (az ára meg főleg). Tudom, hogy nem éppen fogyókúrás, de imádom az ízét, akár édes, akár sós változatban készítem el.
A következőkben két olyan receptet mutatok be, ahol az édes és sós ízek egyaránt megtalálhatók. Ki ne szeretné a hagymalekvárt vagy a camembert sajtot valamilyen gyümölccsel? Én nagyon, így múltkor ezeket nassoltam:
Gyümölcsös – camembert-es pite
Hozzávalók:
1 csomag (0,5 kg) leveles tészta
3 kerek camembert
20 dkg áfonya
20 dkg aszalt datolya
1 tojás
A camembert-t fél centis csíkokra vágjuk, a datolyát kimagozzuk, felkarikázzuk. A leveles tésztát kettévesszük, egyenként 3 mm vastag négyzetekre nyújtjuk. A szélüktől 1,5 cm vastagon peremet karcolunk bele, de ne vágjuk át. A négyzetek közepét alaposan megszurkáljuk villával, elosztjuk rajtuk a gyümölcsöket, majd a sajtcsíkokat.
A tészta széleit vékonyan megkenjük a tojással, majd 200 fokos sütőbe toljuk. Addig sütjük, míg a sajt megolvad, a tészta széle pedig megemelkedik és megbarnul.
Hagymalekváros pite
Hozzávalók:
Fél-fél adag lila- és vöröshagymalekvár (recept lejjebb)
1 csomag leveles tészta
1 tojás
A leveles tésztát elfelezzük, egyenként 3 mm vastag téglalapokat nyújtunk belőle. A szélétől 2 cm-re peremet karcolunk bele egy kés hegyével, a közepét villával megszurkáljuk. A kétféle hagymalekvárt felváltva elosztjuk a pitékben, a széleit megkenjük a tojással.
200 fokos sütőben addig sütjük, míg aranybarna lesz a széle.
Lilahagymalekvár
Hozzávalók:
6 fej lilahagyma
3 ek vaj
4 ek cukor
1 ág kakukkfű
1 ek balzsamecet
só
A vajat megolvasztjuk, rászórjuk a cukrot, alacsony lángon karamellizálni kezdjük. Erre tesszük a vékony félkarikákra vágott lilahagymát, kissé megsózzuk. Rácsipegetjük a kakukkfű leveleit, majd addig kevergetjük, míg a hagyma megpuhul. Ekkor ráöntjük a balzsamecetet, megvárjuk, hogy az ereje elpárologjon, lehűtve üvegbe töltjük.
Aki nem szereti darabosan, összeturmixolhatja a végén. A vöröshagyma-lekvárral is el lehet így járni.
Vöröshagymalekvár
Hozzávalók:
6 fej vöröshagyma
3 ek vaj
4 ek cukor
1 ág rozmaring
1 dl édes fehérbor
só
A vajat megolvasztjuk, rászórjuk a cukrot, alacsony lángon karamellizálni kezdjük. Erre tesszük a vékonyan felszeletelt hagymát, apróra vágott rozmaringot és egy kis csipet sót, addig sütjük kevergetve, míg összeesik, enyhén megbarnul. Borsozzuk, felöntjük a borral, mikor elpárolog, üvegbe töltve lehűtjük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!