2013. ápr 23.

Ropogjon a bunda! - rántott hús versenyre

írta: Hajós Ágnes
Ropogjon a bunda! - rántott hús versenyre

Extra ropogós bunda és különleges köret

A Vénusz nemrég hirdetett egy olyan receptversenyt, ahol minél ropogósabb bundájú rántott húsos kompozícióval lehetett nevezni. Szokásomhoz híven csavartam egyet a megszokott recepten, tettem hozzá egy fincsi köretet, és elküldtem.

Egy jó darabig nem volt elérhető az oldal, ezért azt hittem, hogy néhány máshoz hasonlóan csak burkolt receptgyűjtő akció volt az egész. Később ismét megjelent, de nem én nyertem (ismét szavazós verseny volt...). Azért megosztom veletek is, remélem, tetszik:

Extra ropogós csirkefalatok sajtos padlizsánnal és mogyorós szezámmártással

 1649

Hozzávalók 4 főre:

Fél kg csirkemell

2 dl tej

4 vastag szelet fehér kenyér héj nélkül

7 ek mogyoró

2 tojás

Liszt a bundázáshoz

Olaj a sütéshez

1 dl szezámolaj

Só, bors

Fél csokor petrezselyem

2 padlizsán

10 dkg pizza mozzarella

Olívaolaj

 

A csirkemellet nagyobb falatnyi darabokra vágjuk, egy éjszakára a tejbe áztatjuk.

2 ek mogyorót durvára törünk (nejlonzacskóban húsklopfolóval vagy mozsárban), egy csipet sóval együtt száraz serpenyőben illatosra pirítjuk. Mérsékeljük a lángot, hozzáöntjük az olajat, egy perc összemelegítés után elzárjuk a lángot, majd hozzákeverjük az apróra vágott petrezselymet. Fogyasztásig félretesszük, hogy összeérjenek az ízek (nem kell hűteni).

A padlizsánok végeit levágjuk, fél centis karikákra szeleteljük, mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk. Pár perc állás után mindkét oldalukat megkenjük olívaolajjal és egymáshoz hasonló nagyságú szeleteket száraz forró serpenyőbe teszünk. Közben a sajtot lereszeljük. Mikor megsültek a padlizsánszeletek, megfordítjuk, majd egy-egy darabra egy kupac sajtot teszünk, egy másikat pedig sült oldalával ráfordítjuk. Pár perc múlva fordítunk egyet a darabokon, a maradék oldalt is megsütjük. Az összes darabbal így teszünk, majd a hús elkészüléséig melegen tartjuk. Ha nagyon ügyesek vagyunk, a következő művelettel együtt csináljuk :)

A maradék 5 ek mogyorót, majd ezután külön a kenyeret késes robotgépben morzsára aprítjuk, majd összekeverjük. A tojást megsózzuk és felverjük, a panírozáshoz a lisztet is egy tálba tesszük. A csirkedarabkákat letörölgetjük, majd sózzuk, borsozzuk. A liszttel, tojással, mogyorós friss morzsával bepanírozzuk. Közben a bő olajat felforrósítjuk, a falatkákat addig sütjük, míg aranybarnára pirulnak.

1256

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

csirke sajt padlizsán mogyoró csirkemell mozzarella petrezselyem szezámolaj