2013. ápr 25.

Sült hal rozéval - nyerő párosítás

írta: Hajós Ágnes
Sült hal rozéval - nyerő párosítás

Rántott hal is lehet ünnepi étel, nézd a körítést!

Volt egyszer egy rozéboros verseny. Annyi lehetőség rejlik a rozéban, hogy egy halas receptet még muszáj volt elkészítenem, adta magát. Szép süllőfilét kaptam és mivel a hal mellé nagyon jól megy rizs és a gomba, ebből indultam ki. De a gombás rizs túl egyszerű lett volna, ezért ezeket is megbonyolítottam kicsit. A magyaros vonalat viszont követni szerettem volna, így a következő fogást alkottam:

Paprikás süllőfilé magyaros rizottóval és kőrözöttel töltött gombával

 DSC_2178s

Hozzávalók 4 főre:

80 dkg süllőfilé

10 dkg rétesliszt

2 ek pirospaprika

Só, fehér bors

3 ek olívaolaj

 

A rizottóhoz:

25 dkg rizottó rizs

1 csokor petrezselyem

1 hagyma

10 dkg füstölt kolozsvári szalonna

10 dkg Pannónia sajt

5 dkg vaj

1,2 l csirkealaplé

1,5 dl száraz rozé

Só, bors

 

8 nagy fej barna csiperke

1 parenyica sajt

Só, bors

1 ek olaj

 

A kőrözötthöz:

15 dkg juhtúró

3-4 ek tejföl

1 kis hagyma

1 mk őrölt kömény

1 ek pirospaprika

Só, bors

 

A kőrözötthöz apróra vágjuk a hagymát és összekeverjük a többi hozzávalóval. Persze ízlés szerint lehet alakítani rajta. Egy éjszakára hűtőbe tesszük összeérni.

A csiperkék tönkjét kivesszük, apróra vágjuk. A hagymát is felaprózzuk, a szalonnát kis kockákra vágjuk. A vaj felét egy lábasban felolvasztjuk, rádobjuk a szalonnát, a hagymát és a gombák tönkjét. Addig kevergetjük, míg a hagyma megfonnyad. Ráöntjük a rizst, ezt is néhányszor megkeverjük, hozzáadjuk a bort. Alacsonyra vesszük a lángot, megvárjuk, míg a rizs magába szívja. Ekkor merőkanalanként elkezdjük hozzáadni az alaplét. Mindig csak akkor öntjük bele a következő kanállal, ha az előzőt már felszívta a rizs. Addig folytatjuk, míg a rizs megpuhul, a rizottó pedig krémes állagú lesz. Ekkor elzárjuk a lángot. Apróra vágjuk a petrezselymet, lereszeljük a sajtot, majd ezeket a maradék vajjal együtt a rizottóhoz adjuk. Addig keverjük egy fakanállal, míg a sajt és a vaj teljesen felolvad. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk és alaposan megborsozzuk. Lefedjük, pár percig állni hagyjuk.

A gombák kalapját belülről megsózzuk, -borsozzuk, majd beletöltjük a kőrözöttet, egy kissé kiolajozott tepsibe tesszük. A parenyicát 8 karikára vágjuk, rátesszük a kőrözött tetejére. 180 fokos sütőbe toljuk, amíg a sajt megolvad.

A halfiléket sózzuk, megszórjuk fehér borssal. A lisztet összekeverjük a pirospaprikával. Egy teflonserpenyőben felhevítjük az olajat. A filéket megforgatjuk a paprikás lisztben, majd a serpenyőben pár perc alatt mindkét oldalukat ropogósra sütjük.

Tálaláskor pár kanál rizottót a tányér közepére teszünk, rá két darab halfilé kerül, az egész tetejére pedig két gombát ültetünk.

 

DSC_2181s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

rozé süllő sajt rizottó szalonna juhtúró petrezselyem kömény parenyica halfilé