Sült hal rozéval - nyerő párosítás
Rántott hal is lehet ünnepi étel, nézd a körítést!
Volt egyszer egy rozéboros verseny. Annyi lehetőség rejlik a rozéban, hogy egy halas receptet még muszáj volt elkészítenem, adta magát. Szép süllőfilét kaptam és mivel a hal mellé nagyon jól megy rizs és a gomba, ebből indultam ki. De a gombás rizs túl egyszerű lett volna, ezért ezeket is megbonyolítottam kicsit. A magyaros vonalat viszont követni szerettem volna, így a következő fogást alkottam:
Paprikás süllőfilé magyaros rizottóval és kőrözöttel töltött gombával
Hozzávalók 4 főre:
80 dkg süllőfilé
10 dkg rétesliszt
2 ek pirospaprika
Só, fehér bors
3 ek olívaolaj
A rizottóhoz:
25 dkg rizottó rizs
1 csokor petrezselyem
1 hagyma
10 dkg füstölt kolozsvári szalonna
10 dkg Pannónia sajt
5 dkg vaj
1,2 l csirkealaplé
1,5 dl száraz rozé
Só, bors
8 nagy fej barna csiperke
1 parenyica sajt
Só, bors
1 ek olaj
A kőrözötthöz:
15 dkg juhtúró
3-4 ek tejföl
1 kis hagyma
1 mk őrölt kömény
1 ek pirospaprika
Só, bors
A kőrözötthöz apróra vágjuk a hagymát és összekeverjük a többi hozzávalóval. Persze ízlés szerint lehet alakítani rajta. Egy éjszakára hűtőbe tesszük összeérni.
A csiperkék tönkjét kivesszük, apróra vágjuk. A hagymát is felaprózzuk, a szalonnát kis kockákra vágjuk. A vaj felét egy lábasban felolvasztjuk, rádobjuk a szalonnát, a hagymát és a gombák tönkjét. Addig kevergetjük, míg a hagyma megfonnyad. Ráöntjük a rizst, ezt is néhányszor megkeverjük, hozzáadjuk a bort. Alacsonyra vesszük a lángot, megvárjuk, míg a rizs magába szívja. Ekkor merőkanalanként elkezdjük hozzáadni az alaplét. Mindig csak akkor öntjük bele a következő kanállal, ha az előzőt már felszívta a rizs. Addig folytatjuk, míg a rizs megpuhul, a rizottó pedig krémes állagú lesz. Ekkor elzárjuk a lángot. Apróra vágjuk a petrezselymet, lereszeljük a sajtot, majd ezeket a maradék vajjal együtt a rizottóhoz adjuk. Addig keverjük egy fakanállal, míg a sajt és a vaj teljesen felolvad. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk és alaposan megborsozzuk. Lefedjük, pár percig állni hagyjuk.
A gombák kalapját belülről megsózzuk, -borsozzuk, majd beletöltjük a kőrözöttet, egy kissé kiolajozott tepsibe tesszük. A parenyicát 8 karikára vágjuk, rátesszük a kőrözött tetejére. 180 fokos sütőbe toljuk, amíg a sajt megolvad.
A halfiléket sózzuk, megszórjuk fehér borssal. A lisztet összekeverjük a pirospaprikával. Egy teflonserpenyőben felhevítjük az olajat. A filéket megforgatjuk a paprikás lisztben, majd a serpenyőben pár perc alatt mindkét oldalukat ropogósra sütjük.
Tálaláskor pár kanál rizottót a tányér közepére teszünk, rá két darab halfilé kerül, az egész tetejére pedig két gombát ültetünk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!