2013. ápr 27.

Kucsmagomba és medvehagyma

írta: Hajós Ágnes
Kucsmagomba és medvehagyma

A két tavaszi kedvenc együtt két főételben

Aki olvas gasztronómiával foglalkozó oldalakat, az mostanában elég sűrűn találkozott ezzel a két alapanyaggal. Én sem bírtam nekik ellenállni a piacon. Nagyon jól tettem, hiszen pont azért használják olyan sokan ezeket a zöldségeket, mert isteni finomak.

A medvehagymába szinte szerelmes vagyok, szezonban naponta fogyasztom. Készítettem már medvehagymás olívaolajat (csak össze kell turmixolni, kicsit megsózni, nagyon sokáig eláll). Most fagyasztani is fogok le belőle, így nem csak így tavasszal élvezhetem.

A kucsmagombát idén kóstoltam először. A vargánya után most ez lett a nagy gombakedvenc, szintén fagyasztottam le belőle a későbbiekre.

A következő fogásokban mindkét zöldség megtalálható, ajánlom, hogy próbáljátok ki őket, biztos, hogy nagyon fog nektek is tetszeni és megértitek a rajongásomat:

Sült báránygerinc kucsmagomba-mártással és medvehagymás galuskával

DSC_1967s
 

Hozzávalók 4 főre:

1,2 kg csontos báránygerinc egyben

2 dl olívaolaj

3 ág rozmaring

3 ág menta

Só, bors

 

20 dkg kucsmagomba

3 paradicsom

3 szál újhagyma

4 dl húslé

1 ek liszt

10 dkg füstölt sajt

2 dkg vaj

1 ek olívaolaj

 

Fél kg liszt

2 tojás

10 dkg medvehagyma

2 ek olívaolaj

 

Az olívaolajat nagy csipet sóval és borssal, valamint a menta és a rozmaring leveleivel összeturmixoljuk. A bárányt egy műanyag edénybe tesszük, leöntjük a zöldfűszeres olajjal, majd a tetejét rátéve alaposan összerázzuk. Két napig hűtőben érleljük, időnként kivesszük, megforgatjuk, rázogatjuk.

Fogyasztás előtt 2,5 órával kivesszük a hűtőből, egy órát szobahőmérsékleten pihentetjük. Közben felforrósítjuk a grillt (ennek hiányában egy serpenyőt), a sütőt pedig 150 fokra előmelegítjük. A grillen a hús minden oldalát elősütjük (kb. 3 perc oldalanként) majd egy tűzálló tálba téve, letakarva további 25 percig sütjük a sütőben. Végül kivéve 10 percig pihentetjük.

A mártáshoz a paradicsomok héját lehúzzuk (alján keresztet vágunk, csumáját kivágjuk, majd először lobogó vízbe tesszük, utána hideg vizet ráöntve könnyen lejön a héja), nagyobb kockákra vágjuk. A gombákat felcsíkozzuk, az újhagymát felkarikázzuk, a sajtot lereszeljük. A vajat az olívaolajjal felforrósítjuk, rádobjuk a hagymát. 2 perc után mehet hozzá a gomba és a paradicsom. Megszórjuk a lisztet, átkeverjük, majd felöntjük a húslével. Mikor felforrt, hozzáadjuk a füstölt sajtot, kevergetve megvárjuk, míg felolvad. Végül mártás sűrűségűre főzzük. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk.

A galuskához nagyon apróra vágjuk a medvehagymát. Összekeverjük a liszttel, a tojásokkal, sóval, borssal és annyi vízzel, hogy nokedlitészta állaga legyen. Forró, lobogó sós vízbe szaggatjuk, 3 perc főzés után leszűrjük, hideg vízzel átöblítjük, végül az olívaolajba forgatjuk.

Tálaláskor a húst levágjuk a csontról, érmékre szeleteljük, megforgatjuk a visszamaradt szaftban. Egy adag galuskát tányérra teszünk, a hússzeletekkel és a mártással körítjük.

DSC_1967s

 

Medvehagymás-kucsmagombás rizottó

 DSC_2097s

Hozzávalók 4 főre:

 30 dkg rizottó rizs

10 dkg vaj

1,2 l húslé

2 kisebb szál újhagyma

5 dkg medvehagyma + pár levél a díszítéshez

30 dkg kucsmagomba

10 dkg füstölt szalonna

15 dkg könnyen olvadó sajt

 

A szalonnát egycentisre kockázzuk, az újhagymát felkarikázzuk, a medvehagymát felcsíkozzuk, a kucsmagombát mérettől függően 2-3 darabba vágjuk. 5 dkg vajon kiolvasztjuk a szalonnát, rádobjuk az újhagymát és megfonnyasztjuk. Ráöntjük a rizst, párszor megkeverjük, majd felöntjük 2 ek alaplével. Lefedjük, kis lángon megvárjuk, míg a rizs felszívja a nedvességet. Ezzel így teszünk, míg a rizs megpuhul, a rizottó állaga pedig krémessé válik. Mikor háromnegyed arányban kész, hozzáadjuk a gombát és a medvehagymát.

A megfelelő állag elérésekor belereszeljük a sajtot és beledobjuk a maradék vajat, elzárjuk a lángot. Addig kevergetjük, míg felolvadnak, majd 5-10 percet pihentetjük fedő alatt.

DSC_2100s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

sajt medvehagyma báránygerinc szalonna újhagyma kucsmagomba