Tavaszi gyűjtögetés - vaníliás torta ibolyával
Barackos túrótorta a tavasz virágával
Az utóbbi időben sütöttem pár tortát, végre kezdem azt érezni, hogy nekem is sikerülhetnek az édességek (régebben mindig elrontottam rajta valamit). Többféle csokitorta után most egy félig-meddig esküvői tortát készítettem.
Történt ugyanis, hogy egy nagyon kedves barátnőm férjhez ment, én készítettem a hidegtálakat a szertartás utáni vendégfogadásra. Viszont nem készült esküvői tortájuk, mivel ez még nem a hivatalos lagzi volt és gyorsan is kellett szervezni. Szóval az én meglepetésem volt nekik ez a torta. Két nappal előtte egy órán keresztül kandíroztam az ibolyákat és burkoltan megérdeklődtem, hogy milyen legyen az ízvilág.
Végül, azt hiszem, büszke lehetek magamra, azt hallottam, hogy nagyon gyorsan elfogyott :)
De van egy másik dolog, amiért most osztom meg ezt a receptet. Az Olajzöld levelek kéken c. blog szerkesztője meghirdetett egy versenyt, ahol a receptben egy általam a természetben gyűjtött és feldolgozott alapanyagot használok fel. Remélem, az ő tetszésüket is elnyerem ezzel a gyönyörűséggel :)
Barackos, túrós, vaníliás torta kandírozott ibolyával
Hozzávalók:
A piskótához:
5 tojás
5 ek cukor
5 ek liszt
Vaj a formához
A barackos túrókrémhez:
20 dkg túró
1 üveg (házi) őszibarack-befőtt (vagy 4 db őszibarack meghámozva)
2 dl habtejszín
3 ek porcukor
1 citrom héja
1 csomag zselatin
A torta külsejére:
4 dl habtejszín
Fél csomag tortazselé
2 ek porcukor
1 kk vanília aroma
A kandírozott ibolyához:
1-2 marék ibolyavirág
1 tojásfehérje
Porcukor
Arany- és ezüstszínű szórógyöngy a díszítéshez
A tojásfehérjét enyhén felverjük. Az ibolyát a száránál fogva belelógatjuk, majd meghempergetjük az átszitált porcukorban. Tányérra rakjuk, lecsípjük a szárát. 2 nap alatt megszárad szobahőmérsékleten (én a napra is kitettem).
A tojások sárgáját különválasztjuk a fehérjétől. A fehérjét kemény habbá verjük a cukor felével. A másik felét a tojássárgákkal fehéredésig keverjük. Utána hozzáadjuk a lisztet, ezzel is simára keverjük. Végül beleforgatjuk a fehérjét. Egy 26 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát kivajazzuk. Belesimítjuk a masszát, és 170 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.
A sütőből kivéve langyosra hűtjük, kivesszük a formából, lehúzzuk a sütőpapírt és rácson kihűtjük.
A krémhez a barackokról kicsit felitatjuk a lét, nagyon apró kockákra vágjuk. A tejszínt keményre verjük a porcukorral, majd belereszeljük a citromhéjat, elkeverjük benne a villával összetört túrót és a barackdarabokat. Ezután hozzáöntjük a fél dl meleg vízben feloldott zselatint. Ha nem lenne elég kenhető, tegyük kicsit hűtőbe, míg elkezd a zselatin miatt összeállni.
Ha a piskóta kihűlt, 3 lapra vágjuk, elosztjuk közéjük a barackos-túrós krémet.
A külső díszítéshez a tejszínhez tesszük a tortazselét, a porcukrot és a vaníliaaromát, majd kemény habot verünk belőle. Csillagcsöves habzsákba tesszük, kidíszítjük vele a tortát. Végül a tetejére rakosgatjuk a kandírozott ibolyákat, közöttük megszórjuk a cukorgyönggyel.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!