2013. máj 21.

Torta (nem csak) férfiaknak

írta: Hajós Ágnes
Torta (nem csak) férfiaknak

Szülinapi torta mindenkinek jár - még akkor is, ha nem édesszájú, készítsünk szendvicstortát!

Nemrég rámjött a kenyérsüthetnék, jó pár napig itthon készítettem a szendvicsnekvalót. Az egyik legjobban sikerült alkotásom a vöröshagymás, sajtos kenyér, aminek az ötletét Boldog Kuktánál találtam itt. Csak kicsit változtattam rajta, és elkészítettem. Szokásos fogyókúrámat pillanatra félretéve megkóstoltam, aztán több nem is jutott, a fiúk elpusztították.

Május 14-én volt apukám születésnapja. Róla tudni kell, hogy étkezésben mindent imád, ami a magyar konyhában megtalálható, egyedül a tökfőzelékkel lehet kikergetni a világból. Nem nagyon volt ajándékötletem, az édességért nem rajong túlságosan, kolbászos, felvágottas tálat meg csak nem készíthettem, abban nincs semmi extra.

És akkor jutott eszembe, hogy egy torta lehet sós is. A hagymás, sajtos kenyér lett az alap, kevertem egy kolbászkrémet meg egy kőrözöttet aztán megraktam minden jóval:)

Apukám magyaros tortája

 DSC_2506s

Hozzávalók:

1 adag hagymás-sajtos kenyértészta

Kevés vaj a formához

 

A kőrözötthöz:

20 dkg juhtúró

2 ek jó minőségű pirospaprika

1 ek piros arany

4 tekerésnyi bors

1 mk őrölt kömény

4 ek tejföl

1 fej hagyma

Kevés só

 

A kolbászkrémhez:

20 dkg kolbász

6-8 ek tejföl (a kolbász szárazságától függően)

10-15 dkg vaj (szintén)

3 tekerésnyi bors

1 közepes lilahagyma

2 tojás

 

A díszítéshez:

5 dkg kolbász

1 zöld erőspaprika

1 paradicsom

1 újhagyma fehér része

 

 

A kenyértésztát előkészítjük, csak a cipóforma helyett egy 16 cm-es kapcsos formát használunk. A második kelesztés előtt az alját kibéleljük sütőpapírral, oldalát kivajazzuk. Beletesszük a tésztát, fél órát kelesztjük, majd 180 fokos sütőben készre sütjük. Eredetileg vízzel kéne kenni a tetejét, de mivel ez esetben krémmel lesz fedve, erre nincs szükség.

A kőrözötthöz a hagymát nagyon apróra vágjuk, a többi összetevővel simára keverjük (persze, ízlés szerint alakítható).

A kolbászkrémhez a tejföl és a fűszerek kivételével mindent késes robotgépbe teszünk, a tejfölt szükség szerint adagolva krémesre mixeljük. Ennek hiányában mindent apróra vágunk, villával összetörjük.

Ha kész a kenyér és langyos, rácson teljesen kihűtjük. Három részre vágjuk, a szétvágott részek között elosztjuk a kőrözöttet, egymásra helyezzük a tortarétegeket. A tetejét és az oldalát megkenjük a kolbászkrémmel.

A díszítéshez valókat vékony karikákra vágjuk, kirakjuk vele a tortát.

DSC_2502s

DSC_2495s

 

Hagymás-sajtos kenyér

 DSC_1945ss

Hozzávalók:

 

35 dkg liszt (BL80)

2 dl víz

1 tk. cukor

2 kk. só

Frissen őrölt bors

2 dkg élesztő

10 dkg vöröshagyma

1 ek kacsazsír

10 dkg könnyen olvadó sajt

 

A hagymát apróra vágjuk, a zsíron megpirítjuk, félretesszük hűlni. Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral elkevert langyos vízben. A sajtot fél centis kockákra vágjuk.

Egy tálban összekeverjük a lisztet az élesztős vízzel, a langyos zsíros hagymával, sóval, borssal és a sajtkockákkal. Jól összegyúrjuk, nedves konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

Egy cipóformát kilisztezünk. A megkelt tésztát a tálban újból átdagasztjuk, majd a cipóformába tesszük. Ismét letakarjuk, és fél órát kelesztjük.

Vízzel lekenjük a tetejét, 200 fokos (légkeverésesben 180) sütőbe toljuk. Kb. 25 perc alatt megsül, közben 3-4x lekenjük.

Mikor langyosra hűl, kivehetjük a formából, rácson kihűtjük.

DSC_1939ss

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

kenyér torta hagyma krém kolbász szendvics töpörtyű szendvicstorta