Csokitorta háromszor
Epres, karamellás, madártejes csokoládétorta (nem csak) gyerekek örömére
Igen, igen. Mivel minden gyerekem, de főleg Zolika csokimániás, ha tortáról van szó, csak ez jöhet. A közelmúltig úgy gondoltam, az én tortáim nagyon finomak, szívvel készülnek, de nem szépek. Zolika szülinapjakor azonban megtört a jég. Egymás után háromszor egész mutatós édességeket sikerült kreálnom. az elsőt egy rokon kislány keresztelőjére, eperrel és rózsaszín belsővel. A másodikat Zotya szülinapjára itthonra egy kicsit, amit két evésre Somával elfalatozgattak. A harmadikat a szülinapi bulijára madártejkrémmel, mivel a madártejtorta is tetszett neki, de a csokitól sem akart elszakadni.
Egyik sem nehéz, szerintem a legkétbalkezesebbek is össze tudják dobni, egy probléma azért mégis van. Egyiket se tudtam úgy lefotózni, hogy a szelet látszott volna, mire észbe kaptam, elfogytak. Így most próbáljátok meg elképzelni, kívülről azért megmutatom :)
Epres csokitorta
Hozzávalók:
6 tojás
6 ek cukor
6 ek liszt
3 ek cukrozatlan kakaópor
4 dl habtejszín
2 ek porcukor
Fél csomag tortazselé
3 ek cukrozatlan kakaópor
3 ek cukrozott kakaópor
15 dkg eper
1,5 dl eperszörp
Fél csomag zselatin
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük a cukor felével. A sárgájához tesszük a cukor másik felét, fehéredésig keverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a lisztet és a kakaóport is. Végül beleforgatjuk a tojásfehérje-habot. Egy 26-28 cm-es tortaforma aljára sütőpapírt teszünk, oldalát kivajazzuk. Beleöntjük a masszát, 170 fokon készre sütjük. Kivesszük, ha a formában langyosra hűlt, rácson teljesen kihűtjük.
A krémhez keményre verjük a tejszínhabot. Közben hozzáadjuk a tortazselét, majd ha elég kemény, belekeverjük a kakaóporokat is.
A piskótát vízszintesen kettőbe vágjuk, majd rákenjük a krém felét. A többivel kidíszítjük a tortát úgy, hogy a tetejére nem teszünk, de csillagos végű habzsákkal körben 2-3 csíkot húzunk, hogy felül rá lehessen tenni az epret.
Ehhez a gyümölcsöket nagyobb darabokra vágjuk, elosztjuk a torta tetején. A szörpöt felmelegítjük, feloldjuk benne a zselatint., majd ha langyos lett, ráöntjük az eperdarabokra. Hűtőben pár óra alatt hagyjuk megkötni.
Kicsi csokitorta karamellel
Hozzávalók:
3 tojás
3 ek cukor
3 ek liszt
2 ek cukrozatlan kakaópor
Kevés vaj a formához
4 dl habtejszín
Fél csomag tortazselé
2 ek porcukor
2 ek cukrozatlan kakaópor
2 ek cukrozott kakaópor
2 ek cukor
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét keményre verjük a cukor felével. A cukor másik felét a tojássárgákkal fehéredésig keverjük, majd a lisztet is belekeverjük. Ezután a kakaópor is mehet bele, majd fakanállal összeforgatjuk a tojásfehérjével. Egy kb. 18 cm-es kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt teszünk, majd beleillesztjük a kapcsos részbe. Körben levágjuk a sütőpapírt, az oldalát kivajazzuk. Beleöntjük a masszát, elegyengetjük a tetejét, 170 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Kivéve a formában langyosra, majd rácson, a sütőpapírt is lehúzva teljesen kihűtjük.
Amíg hűl, jöhet a krém. A tejszínt keményre verjük, közben hozzáöntjük a tortazselét, a cukrot és a kakaóporokat. Ezek mennyiségét ízlés szerint változtathatjuk, mi nem szeretjük nagyon édesen.
A piskótát vízszintesen 3 részre vágjuk, megkenjük a szinteket a csokikrém felével. A másik felét nyomózsákba töltjük és kidíszítjük vele a torta külsejét.
Végül megolvasztjuk a cukrot és megcsorgatjuk vele a torta tetejét.
Madártejkrémes csokitorta
Hozzávalók:
A piskótához:
8 tojás
8 ek liszt
8 ek cukor
4 ek cukrozatlan kakaópor
Vaj a forma kikenéséhez
A krémhez:
4 tojássárgája
1 cs vaníliás pudingpor
1 ek liszt
1 kk vaníliakivonat
10 dkg porcukor
4 dl tej
12 dkg vaj
A csokikrémhez:
4 dl habtejszín
1 csomag tortazselé
4 ek cukrozatlan kakaópor
4 ek cukor
Először a piskótát sütjük meg. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat fehéredésig keverjük a cukor felével, majd hozzákeverjük a lisztet és a kakaóport. A fehérjéket a többi cukorral kemény habbá verjük, óvatosan összeforgatjuk a sárgája-krémmel. Egy 30 cm átmérőjű formát alul kibélelünk sütőpapírral, oldalt pedig kivajazzuk. Belesimítjuk a masszát, 170 fokos sütőben kb. fél órát sütjük (tűpróba). Mikor langyos, rácson kihűtjük (akár előző nap is elkészíthető, csak le kell takarni, nehogy kiszáradjon).
A madártejkrémhez a tejet felforraljuk. Közben a pudingport a liszttel, a tojássárgákkal és kevés, még nem forró tejjel simára keverjük. Hozzáöntjük a forró tejhez, addig kevergetjük, míg besűrűsödik. Mikor kész, levesszük a gázról. A vajat simára keverjük a porcukorral, és a már majdnem kihűlt krémmel simára keverjük. Hűtőben megdermesztjük.
A tortát három részre vágjuk, megkenjük a madártejkrémmel. Kikeverjük a csokikrémet. A hozzávalókat kemény habbá keverjük, csillagcsővel kidíszítjük vele a tortát.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!