2013. jún 01.

Csokitorta háromszor

írta: Hajós Ágnes
Csokitorta háromszor

Epres, karamellás, madártejes csokoládétorta (nem csak) gyerekek örömére

Igen, igen. Mivel minden gyerekem, de főleg Zolika csokimániás, ha tortáról van szó, csak ez jöhet. A közelmúltig úgy gondoltam, az én tortáim nagyon finomak, szívvel készülnek, de nem szépek. Zolika szülinapjakor azonban megtört a jég. Egymás után háromszor egész mutatós édességeket sikerült kreálnom. az elsőt egy rokon kislány keresztelőjére, eperrel és rózsaszín belsővel. A másodikat Zotya szülinapjára itthonra egy kicsit, amit két evésre Somával elfalatozgattak. A harmadikat a szülinapi bulijára madártejkrémmel, mivel a madártejtorta is tetszett neki, de a csokitól sem akart elszakadni.

Egyik sem nehéz, szerintem a legkétbalkezesebbek is össze tudják dobni, egy probléma azért mégis van. Egyiket se tudtam úgy lefotózni, hogy a szelet látszott volna, mire észbe kaptam, elfogytak. Így most próbáljátok meg elképzelni, kívülről azért megmutatom :)

Epres csokitorta

 DSC_1982s

Hozzávalók:

6 tojás

6 ek cukor

6 ek liszt

3 ek cukrozatlan kakaópor

 

4 dl habtejszín

2 ek porcukor

Fél csomag tortazselé

3 ek cukrozatlan kakaópor

3 ek cukrozott kakaópor

 

15 dkg eper

1,5 dl eperszörp

Fél csomag zselatin

 

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük a cukor felével. A sárgájához tesszük a cukor másik felét, fehéredésig keverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a lisztet és a kakaóport is. Végül beleforgatjuk a tojásfehérje-habot. Egy 26-28 cm-es tortaforma aljára sütőpapírt teszünk, oldalát kivajazzuk. Beleöntjük a masszát, 170 fokon készre sütjük. Kivesszük, ha a formában langyosra hűlt, rácson teljesen kihűtjük.

A krémhez keményre verjük a tejszínhabot. Közben hozzáadjuk a tortazselét, majd ha elég kemény, belekeverjük a kakaóporokat is.

A piskótát vízszintesen kettőbe vágjuk, majd rákenjük a krém felét. A többivel kidíszítjük a tortát úgy, hogy a tetejére nem teszünk, de csillagos végű habzsákkal körben 2-3 csíkot húzunk, hogy felül rá lehessen tenni az epret.

Ehhez a gyümölcsöket nagyobb darabokra vágjuk, elosztjuk a torta tetején. A szörpöt felmelegítjük, feloldjuk benne a zselatint., majd ha langyos lett, ráöntjük az eperdarabokra. Hűtőben pár óra alatt hagyjuk megkötni.

DSC_1984s

Kicsi csokitorta karamellel

 DSC_2010s

Hozzávalók:

3 tojás

3 ek cukor

3 ek liszt

2 ek cukrozatlan kakaópor

Kevés vaj a formához

 

4 dl habtejszín

Fél csomag tortazselé

2 ek porcukor

2 ek cukrozatlan kakaópor

2 ek cukrozott kakaópor

 

2 ek cukor

 

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét keményre verjük a cukor felével. A cukor másik felét a tojássárgákkal fehéredésig keverjük, majd a lisztet is belekeverjük. Ezután a kakaópor is mehet bele, majd fakanállal összeforgatjuk a tojásfehérjével. Egy kb. 18 cm-es kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt teszünk, majd beleillesztjük a kapcsos részbe. Körben levágjuk a sütőpapírt, az oldalát kivajazzuk. Beleöntjük a masszát, elegyengetjük a tetejét, 170 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Kivéve a formában langyosra, majd rácson, a sütőpapírt is lehúzva teljesen kihűtjük.

Amíg hűl, jöhet a krém. A tejszínt keményre verjük, közben hozzáöntjük a tortazselét, a cukrot és a kakaóporokat. Ezek mennyiségét ízlés szerint változtathatjuk, mi nem szeretjük nagyon édesen.

A piskótát vízszintesen 3 részre vágjuk, megkenjük a szinteket a csokikrém felével. A másik felét nyomózsákba töltjük és kidíszítjük vele a torta külsejét.

Végül megolvasztjuk a cukrot és megcsorgatjuk vele a torta tetejét.

 

Madártejkrémes csokitorta

 DSC_2075s

Hozzávalók:

A piskótához:

8 tojás

8 ek liszt

8 ek cukor

4 ek cukrozatlan kakaópor

Vaj a forma kikenéséhez

 

A krémhez:

4 tojássárgája

1 cs vaníliás pudingpor

1 ek liszt

1 kk vaníliakivonat

10 dkg porcukor

4 dl tej

12 dkg vaj

 

A csokikrémhez:

4 dl habtejszín

1 csomag tortazselé

4 ek cukrozatlan kakaópor

4 ek cukor

 

Először a piskótát sütjük meg. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat fehéredésig keverjük a cukor felével, majd hozzákeverjük a lisztet és a kakaóport. A fehérjéket a többi cukorral kemény habbá verjük, óvatosan összeforgatjuk a sárgája-krémmel. Egy 30 cm átmérőjű formát alul kibélelünk sütőpapírral, oldalt pedig kivajazzuk. Belesimítjuk a masszát, 170 fokos sütőben kb. fél órát sütjük (tűpróba). Mikor langyos, rácson kihűtjük (akár előző nap is elkészíthető, csak le kell takarni, nehogy kiszáradjon).

A madártejkrémhez a tejet felforraljuk. Közben a pudingport a liszttel, a tojássárgákkal és kevés, még nem forró tejjel simára keverjük. Hozzáöntjük a forró tejhez, addig kevergetjük, míg besűrűsödik. Mikor kész, levesszük a gázról. A vajat simára keverjük a porcukorral, és a már majdnem kihűlt krémmel simára keverjük. Hűtőben megdermesztjük.

A tortát három részre vágjuk, megkenjük a madártejkrémmel. Kikeverjük a csokikrémet. A hozzávalókat kemény habbá keverjük, csillagcsővel kidíszítjük vele a tortát.

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

csokoládé torta csoki eper karamell