Érik a ropogóóóós csereeesznye... pitébe vele!
Egyszerű poharas cseresznyés pite, az abbahagyhatatlan
Nálunk beindult a cseresznyeérés, anyukámék fája roskadozik a szinte fekete, óriási, vastag húsú gyümölcstől. Évek óta nem volt ilyen gyönyörű termés, öröm ránézni a fára. A minap bementem a piacra és szívrohamközeli állapotba kerültem, mikor megláttam a 700 Ft körüli kilónkénti árat. Elhatároztam, hogy amennyit csak lehet, leszedek és mindenféle formában elteszem, meg sütök belőle, amennyit csak tudok (esetleg főzök is).
Első és legegyszerűbb alkotás a cseresznyés pite, amihez egy isteni alaptészta receptet találtam és nem mellesleg nagyon finom.
Kezdjük tehát ezzel a gyümölcsszezont, a többi receptet is nemsoká megosztom veletek, persze, miután kitaláltam :D
Poharas cseresznyés pite
Hozzávalók:
1 pohár (2dl) natúr joghurt
2 pohár cukor
3 pohár liszt
4 tojás
2 kk vaníliaaroma (vagy 1 rúd vanília)
1 cs sütőpor
¾ pohár olaj
1 kg cseresznye
5 ek dió
2 kk fahéj
2 ek liszt
2 ek cukor
Kevés vaj és liszt a tepsihez
A tojásokat simára keverjük a cukorral, majd a liszttel, végül hozzákeverjük a vaníliaaromát, sütőport, olajat és joghurtot is.
A diót száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, majd mozsárban durvára törjük.
A cseresznyét kimagozzuk. Megszórjuk a liszttel és a fahéjjal, óvatosan összekeverjük.
Egy 30x40-es tepsit kivajazunk és kilisztezünk, belesimítjuk a tésztát. Elosztjuk a tetején a cseresznyét, megszórjuk a dióval, majd a cukorral.
160 fokos sütőbe toljuk, kb. 45 perc alatt elkészül, tűpróbával ellenőrizzük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!