Még egy cseresznyés süti
Galette cseresznyével, fahéjjal
A következő süti is pofonegyszerű és cseresznyés, de a neve különleges: galette (ejtve e nélkül). Alapvetően ez egy kerek, lapos sütemény. A tésztát vékony kör alakúra kell nyújtani, közepére halmozni a tölteléket, a széleit pedig felhajtogatni és így megsütni.
Ja, és egy megjegyzés: a tésztát 2 napra előre is el lehet készíteni, hűtőben simán eláll. Aztán a vendéglátás előtt 1 órával elővenni, a langyosra hűlt sütivel pedig óriási sikert aratni :)
Cseresznyés-fahéjas galette
Hozzávalók:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg cukor
1 csipet só
1 ek víz
1 ek joghurt
Liszt a nyújtáshoz
6 ek tejföl
40 dkg cseresznye
2 kk fahéj
4 ek cukor
A lisztet a vajjal, sóval és az 5 dkg cukorral elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a vizet és a joghurtot, lazán összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk, min. 1 órára hűtőbe tesszük.
Kivéve kettévesszük a tésztát. Egy vágódeszkán, jól alálisztezve 4 mm vastagra, kerekre, 20 cm-esre nyújtjuk. Közben bizonyosodjunk meg, hogy simán mozog a tészta, különben nem fogjuk tudni átrakni a tepsire. A középső 10 cm-es részre 3-3 ek tejfölt oszlatunk el, megszórjuk 1-1 ek cukorral. Elosztjuk rajtuk a kimagozott cseresznyét, megszórjuk 1-1 kk fahéjjal, majd ismét 1-1 ek cukorral. Felhajtogatjuk a széleit (próbáljuk valami rendszer szerint:) ), majd lisztezett tepsire csúsztatjuk. 190 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a széle megbarnul. Langyosan a legfinomabb.