2013. jún 05.

Még egy cseresznyés süti

írta: Hajós Ágnes
Még egy cseresznyés süti

Galette cseresznyével, fahéjjal

A következő süti is pofonegyszerű és cseresznyés, de a neve különleges: galette (ejtve e nélkül). Alapvetően ez egy kerek, lapos sütemény. A tésztát vékony kör alakúra kell nyújtani, közepére halmozni a tölteléket, a széleit pedig felhajtogatni és így megsütni.

Ja, és egy megjegyzés: a tésztát 2 napra előre is el lehet készíteni, hűtőben simán eláll. Aztán a vendéglátás előtt 1 órával elővenni, a langyosra hűlt sütivel pedig óriási sikert aratni :)

Cseresznyés-fahéjas galette

 DSC_2683s

Hozzávalók:

20 dkg liszt

10 dkg vaj

5 dkg cukor

1 csipet só

1 ek víz

1 ek joghurt

Liszt a nyújtáshoz

6 ek tejföl

40 dkg cseresznye

2 kk fahéj

4 ek cukor

 

A lisztet a vajjal, sóval és az 5 dkg cukorral elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a vizet és a joghurtot, lazán összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk, min. 1 órára hűtőbe tesszük.

Kivéve kettévesszük a tésztát. Egy vágódeszkán, jól alálisztezve 4 mm vastagra, kerekre, 20 cm-esre nyújtjuk. Közben bizonyosodjunk meg, hogy simán mozog a tészta, különben nem fogjuk tudni átrakni a tepsire. A középső 10 cm-es részre 3-3 ek tejfölt oszlatunk el, megszórjuk 1-1 ek cukorral. Elosztjuk rajtuk a kimagozott cseresznyét, megszórjuk 1-1 kk fahéjjal, majd ismét 1-1 ek cukorral. Felhajtogatjuk a széleit (próbáljuk valami rendszer szerint:) ), majd lisztezett tepsire csúsztatjuk. 190 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a széle megbarnul. Langyosan a legfinomabb.

 

DSC_2689s

Szólj hozzá

cseresznye süti