2013. jún 12.

Tavaszi zöldségtobzódás egy finom levesben

írta: Hajós Ágnes
Tavaszi zöldségtobzódás egy finom levesben

Nem csak a szemet gyönyörködteti, a gyomrot is melengeti :)

Imádom a tavaszt, nyarat. Nemcsak azért, mert végre nem kell fázni (mármint általában), és kaphatóak a friss, zsenge zöldségek. Mikor éppen nincs olyan nagy meleg, személy szerint valami finom, forró levesre vágyom, ami a lelkemet is melengeti. Valamelyik nap a kedvenc zöldségesemnél vettem minden frissből (karalábé, zeller, répa, borsó, fokhagyma), így, mikor megláttam a következő kihívást, nem ért felkészületlenül. Maceszgombócot is régen készítettem, gondoltam ezt is megbolondítom egy kis tavasszal. És ha maceszgombóc, akkor liba, vettem pár szárnyat, főztem egy istenit, és beneveztem. Nektek tetszik?

Gazdag libaleves medvehagymás maceszgombóccal

s 

Hozzávalók:

5 db libaszárnytő

½ idei karalábé

1 idei, kicsi zeller

1 nagy szál újhagyma a zöldjével együtt

1 idei sárgarépa

1 nagy gerezd fokhagyma

10 dkg zsenge zöldborsó

10 dkg laskagomba

Fél csokor (25 dkg) fehér spárga

Só, egész bors

1,2 dl tejföl

1 tojás sárgája

15 csepp citromlé

1 nagy csokor petrezselyem

 

A gombóchoz:

150 g pászka

2 ek libazsír

2 kk medvehagymás olaj (1 csokor medvehagyma volt 1 dl olívaolajjal összeturmixolva, eltéve, szezonon kívül bazsalikommal)

1 fej hagyma

2 tojás

1 mk őrölt gyömbér

1 csokor petrezselyem

 

A libaszárny-töveket hideg vízben, sóval, borssal feltesszük főni. Alacsony lángon, lehabozva addig főzzük, míg a hús leválik a csontról. Kivesszük, kihűtve leszedjük a bőrét, a húst letépkedjük, kis darabokra vágjuk. A levest leszűrjük, zsírját leszedjük.

A maceszgombóchoz a pászkát apróra törjük, felét vízbe áztatjuk. A zsírt elkeverjük a medvehagymás olajjal, a tojással, az apróra vágott, megpirított hagymával, a gyömbérrel és a felaprított petrezselyemmel. Hozzáadjuk a száraz, összetört, valamint a víztől kinyomkodott pászkát is. Jól összekeverjük, fél órára félretesszük. Ezután sós vizet forralunk, vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk, a lobogó vízbe tesszük. Két perc után mérsékeljük a lángot, még öt percig főzzük. Tálalásig melegen tartjuk.

Egy lábasba visszakanalazunk a levesről leszedett zsírból egy ek-nyit, rádobjuk a felkarikázott újhagymát, kis kevergetés után az apróra vágott fokhagymát. Felöntjük a levessel, elkezdjük felvágni a zöldségeket. Ebben a sorrendben: a karalábét, sárgarépát és a zellert meghámozzuk, egycentisre kockázzuk, a laskagombát szintén ekkorára vágjuk. Mikor felforrt a leves, beleszórjuk. 30 percig főzzük. Közben megtisztítjuk a spárgát, 2 cm-esre szeleteljük, a petrezselymet nem túl finomra aprítjuk. A zöldborsót és a spárgát a leveshez adjuk, további 15 percig főzzük.

A tejfölt elkeverjük a tojássárgával. Két-három merőkanálnyi levest hozzáadva összekeverjük, majd a már takarékra vett levesbe keverjük. Egy-két percig alacsony lángon összemelegítjük, majd belecsepegtetjük a citromlét. Elkeverjük, és végleg elzárjuk a lángot. Beleszórjuk a petrezselyem felét. Tálaláskor három-négy gombócot mélytányérba teszünk, rákanalazzuk a levest, megszórjuk a maradék petrezselyemmel.

DSC_2800s

 Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

leves medvehagyma macesz liba