Nagykörű cseresznyetortája 2013
Kétféle cseresznyetorta Nagykörű versenyére
Mint már említettem, anyukámnál van egy hatalmas, szinte velem egyidős cseresznyefa. Idén gyönyörű termése volt, rengeteget ettünk belőle, sőt, jutott a fagyasztóba, de még pálinkának is. Amennyi pitét csak tudtam, annyit sütöttem, lekvárt is tettem el, kétféle ízesítéssel.
Van Magyarországon, Jász-Nagykun-Szolnok megyében egy község, Nagykörű, idén ismét meghirdették a Nagykörű Cseresznyetortája versenyt. Tavaly még csak sóvárogva nézegettem a szebbnél szebb sütiket, de túl kevésnek tartottam magam a nevezéshez, mivel egy egyszerű piskótát sem tudtam megsütni. Azóta fejlődtem (a család szerint is!), és idén egyenesen két pályaművet küldtem be.
Sajnos a fotózás terén még vannak hiányosságaim (bár a véleményem most is az, hogy az íz a lényeg), a közeli családtagjaim és főleg a fiúkáim véleménye szerint a tortáim istenire sikerültek :)
Íme:
Megj.: A habcsóktortával megnyertem a különdíjat egy borkóstolást :)
Cseresznyés habcsóktorta mandulával
Hozzávalók:
A habcsókrétegekhez:
6 tojás fehérje
24 ek cukor
1 ek gyümölcsecet (nálam gránátalmaecet, Donum Terrae)
1 ek cseresznyepálinka
3 kk kukoricaliszt
A krémhez:
4 dl tej
6 tojás sárgája
1 púpos ek étk. keményítő
2 ek mandulakrém (Donum Terrae)
10 dkg vaj
2 ek cukor
30 dkg cseresznye
A külsejére:
2 dl habtejszín
1 ek cukor
Fél csomag tortazselé
3 púpozott ek házi cseresznyelekvár (enyém apró darabos, hidegen nem folyékony, nem nagyon édes)
1 ek-nyi apróra vágott citromfű
Fél mk levendulavirág
1 ek cseresznyepálinka
Mandulalapok a díszítéshez
A habcsókrétegekhez a tojásfehérjét majdnem keményre verjük. Hozzáadjuk folyamatosan a cukrot, gyümölcsecetet és a pálinkát, majd teljesen keményre, fényesre verjük. Hozzáforgatjuk a kukoricalisztet. Sütőpapírra három 20 cm átmérőjű kört rajzolunk, elosztjuk, elsimítjuk rajtuk a masszát. 180 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük. Akkor jó, ha a külseje enyhén megbarnul. A sütőből kivéve rácson kihűtjük, közben óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt.
Utána jön a krém: a cseresznyén és a vajon kívül a többi hozzávalót egy habüstben simára keverjük. Egy lábasban vizet forralunk. Az üstöt a gőz fölé téve, a krémet állandó keverés közben besűrítjük. A tűzről levéve belekeverjük a felkockázott vajat. Teljesen kihűtjük.
Mikor a lapok és a krém is kihűltek, elkezdjük rétegezni. Egy hablapot a tortatálra tesszük, elosztjuk rajta a krém felét, rászórjuk, belenyomkodjuk a cseresznye felét. Jön rá egy réteg hab, majd megismételjük az előző műveletet. Végül rátesszük a harmadik habcsókot.
A habtejszínt keményre verjük a tortazselével és a cukorral, a torta tetejére és oldalára kenjük.
A mandulalapokat száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, kihűtve a torta oldalára nyomkodjuk.
A cseresznyelekvárt összeforraljuk az apróra tört levendulával, citromfűvel és pálinkával. Langyosra hűlve a torta tetején elosztjuk, fél órára hűtőbe tesszük, míg a teteje megdermed.
Rögtön fogyasztjuk.
Cseresznyés pite torta háromcitromos krémmel
Hozzávalók:
40 dkg cseresznye
2 dl joghurt
30 dkg cukor
40 dkg liszt
1 vaníliarúd
1,7 dl olaj
4 tojás
Kevés vaj a formához
A krémhez:
0,75 kg tejszínes krémsajt
4 nagy ek apróra vágott citromfű
1 citrom
1 zöldcitrom
6 ek cukor
A joghurtot simára keverjük a liszttel, cukorral, tojásokkal, a vaníliarúd kikapart magvaival és az olajjal. Lemérjük a masszát (kb. 1,2 kg). Egy 26 cm-es forma aljára sütőpapírt teszünk, az oldalát kivajazzuk. A tészta egyharmadát belesimítjuk, megszórjuk a cseresznye egyharmadával. 160 fokos sütőben készre sütjük. Mikor langyosra hűlt, kivesszük a formából, lehúzzuk a sütőpapírt, rácson kihűtjük.
Így teszünk még kétszer, míg el nem fogy a tészta és a cseresznye.
Mikor mindhárom lap teljesen kihűlt, összeállítjuk a krémet. A krémsajtot összekeverjük a citromfűvel és a cukorral. Belereszeljük a lime és a citrom héját, belecsorgatjuk a levét, ezzel is alaposan elkeverjük.
A krémet szintén háromfelé osztjuk, elosztjuk a lapok között és a torta oldalán. Kicsit behűtjük, hogy az ízek összeérjenek, de nem kell sokáig.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!