2013. jún 27.

Nagykörű cseresznyetortája 2013

írta: Hajós Ágnes
Nagykörű cseresznyetortája 2013

Kétféle cseresznyetorta Nagykörű versenyére

Mint már említettem, anyukámnál van egy hatalmas, szinte velem egyidős cseresznyefa. Idén gyönyörű termése volt, rengeteget ettünk belőle, sőt, jutott a fagyasztóba, de még pálinkának is. Amennyi pitét csak tudtam, annyit sütöttem, lekvárt is tettem el, kétféle ízesítéssel.

Van Magyarországon, Jász-Nagykun-Szolnok megyében egy község, Nagykörű, idén ismét meghirdették a Nagykörű Cseresznyetortája versenyt. Tavaly még csak sóvárogva nézegettem a szebbnél szebb sütiket, de túl kevésnek tartottam magam a nevezéshez, mivel egy egyszerű piskótát sem tudtam megsütni. Azóta fejlődtem (a család szerint is!), és idén egyenesen két pályaművet küldtem be.

Sajnos a fotózás terén még vannak hiányosságaim (bár a véleményem most is az, hogy az íz a lényeg), a közeli családtagjaim és főleg a fiúkáim véleménye szerint a tortáim istenire sikerültek :)

Íme:

Megj.: A habcsóktortával megnyertem a különdíjat egy borkóstolást :)

Cseresznyés habcsóktorta mandulával

 DSC_2777s

Hozzávalók:

 

A habcsókrétegekhez:

6 tojás fehérje

24 ek cukor

1 ek gyümölcsecet (nálam gránátalmaecet, Donum Terrae)

1 ek cseresznyepálinka

3 kk kukoricaliszt

 

A krémhez:

4 dl tej

6 tojás sárgája

1 púpos ek étk. keményítő

2 ek mandulakrém (Donum Terrae)

10 dkg vaj

2 ek cukor

30 dkg cseresznye

 

A külsejére:

2 dl habtejszín

1 ek cukor

Fél csomag tortazselé

3 púpozott ek házi cseresznyelekvár (enyém apró darabos, hidegen nem folyékony, nem nagyon édes)

1 ek-nyi apróra vágott citromfű

Fél mk levendulavirág

1 ek cseresznyepálinka

Mandulalapok a díszítéshez

 

A habcsókrétegekhez a tojásfehérjét majdnem keményre verjük. Hozzáadjuk folyamatosan a cukrot, gyümölcsecetet és a pálinkát, majd teljesen keményre, fényesre verjük. Hozzáforgatjuk a kukoricalisztet. Sütőpapírra három 20 cm átmérőjű kört rajzolunk, elosztjuk, elsimítjuk rajtuk a masszát. 180 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük. Akkor jó, ha a külseje enyhén megbarnul. A sütőből kivéve rácson kihűtjük, közben óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt.

Utána jön a krém: a cseresznyén és a vajon kívül a többi hozzávalót egy habüstben simára keverjük. Egy lábasban vizet forralunk. Az üstöt a gőz fölé téve, a krémet állandó keverés közben besűrítjük. A tűzről levéve belekeverjük a felkockázott vajat. Teljesen kihűtjük.

Mikor a lapok és a krém is kihűltek, elkezdjük rétegezni. Egy hablapot a tortatálra tesszük, elosztjuk rajta a krém felét, rászórjuk, belenyomkodjuk a cseresznye felét. Jön rá egy réteg hab, majd megismételjük az előző műveletet. Végül rátesszük a harmadik habcsókot.

A habtejszínt keményre verjük a tortazselével és a cukorral, a torta tetejére és oldalára kenjük.

A mandulalapokat száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, kihűtve a torta oldalára nyomkodjuk.

A cseresznyelekvárt összeforraljuk az apróra tört levendulával, citromfűvel és pálinkával. Langyosra hűlve a torta tetején elosztjuk, fél órára hűtőbe tesszük, míg a teteje megdermed.

Rögtön fogyasztjuk.

DSC_2779s

 

Cseresznyés pite torta háromcitromos krémmel

 DSC_2973s

Hozzávalók:

40 dkg cseresznye

2 dl joghurt

30 dkg cukor

40 dkg liszt

1 vaníliarúd

1,7 dl olaj

4 tojás

Kevés vaj a formához

 

A krémhez:

0,75 kg tejszínes krémsajt

4 nagy ek apróra vágott citromfű

1 citrom

1 zöldcitrom

6 ek cukor

 

A joghurtot simára keverjük a liszttel, cukorral, tojásokkal, a vaníliarúd kikapart magvaival és az olajjal. Lemérjük a masszát (kb. 1,2 kg). Egy 26 cm-es forma aljára sütőpapírt teszünk, az oldalát kivajazzuk. A tészta egyharmadát belesimítjuk, megszórjuk a cseresznye egyharmadával. 160 fokos sütőben készre sütjük. Mikor langyosra hűlt, kivesszük a formából, lehúzzuk a sütőpapírt, rácson kihűtjük.

Így teszünk még kétszer, míg el nem fogy a tészta és a cseresznye.

Mikor mindhárom lap teljesen kihűlt, összeállítjuk a krémet. A krémsajtot összekeverjük a citromfűvel és a cukorral. Belereszeljük a lime és a citrom héját, belecsorgatjuk a levét, ezzel is alaposan elkeverjük.

A krémet szintén háromfelé osztjuk, elosztjuk a lapok között és a torta oldalán. Kicsit behűtjük, hogy az ízek összeérjenek, de nem kell sokáig.

DSC_2987s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

torta csereszenye