2013. júl 13.

Egy tányér - két saláta

írta: Hajós Ágnes
Egy tányér - két saláta

Különleges saláták szép tálalásban

Mióta bloggerkedek, gyűjtöm a mutatós evőeszközöket, tányérokat, kiegészítőket. Ugyan nem szeretem a nagyon hatásvadász képeket, de az ízléses étvágykeltés nekem is célom. Nemrég egy bolhapiacon szépséges tányérokra akadtam, amik - szerintem - levesnek túl alacsonyak, viszont salátának, rizottónak tökéletesek.

A következő két saláta akkor született, mikor már muszáj volt valamit ennem, de mégsem akartam se nehezet, se sokat. És be kell vallanom, jobban is esett így, hogy ilyen "dizájnos" kivitelben vettem magamhoz, csendben sóhajtoztam evés közben :)

Szezámos-ribizlis csirkemáj frizésalátával, juhsajttal, langyos öntettel

 DSC_2809s

Hozzávalók:

50 dkg csirkemáj

3 ek szezámolaj

5 dkg vaj

1 ek szezámmag

10 dkg ribizli

1 ág kakukkfű

1 ek méz

1 ek gránátalmaecet

1 fej frizésaláta

Só, bors

10 dkg juhsajt

 

A frizésalátát leveleire szedjük, alaposan megmossuk, száradni hagyjuk. A csirkemájakat 2-3 darabba vágjuk, megborsozzuk. Egy serpenyőbe öntjük a szezámolajat és 2 dkg vajat. Mikor felolvadt a vaj, beleszórjuk a szezámmagot, kicsit megpirítjuk. Beleszórjuk a leszárazott ribizlit. A májakat villával megszurkáljuk, ez is mehet a serpenyőbe. Alacsonyra vesszük a lángot, megcsorgatjuk a májakat a mézzel. Addig sütjük, míg mindkét oldaluk megsül, a közepük pedig krémesen lágy marad, tehát csak pár perc. Mikor kész, kiszedjük, kissé megsózzuk, melegen tartjuk.  A serpenyőbe öntjük az ecetet, jól összekeverjük, kissé megsózzuk. Elzárjuk a lángot, majd belekeverjük a szószba a maradék vajat.

Közben a salátát összetépkedjük.

Tányérra szedünk tetszőleges adagot, ráültetünk pár db májat, rászórjuk a sajtforgácsot, majd meglocsoljuk az öntettel.

DSC_2810s

Saláta gorgonzolával, avokádóval, posírozott tojással, tökmagos öntettel

 DSC_2867s

 

Hozzávalók 2 főre:

Fél frizésaláta

20 dkg nem folyós gorgonzola

1 avokádó

2 tojás

1 ek ecet

1 csipet pirospaprika

2 kk tökmagkrém

2 ek olívaolaj

2 kk almaecet

1 csipet só és bors

 

A tökmagkrémet kikeverjük az olívaolajjal, ecettel, sóval, borssal. Fogyasztásig hűtőbe tesszük.

Egy lábasban 1 l vizet forralunk, beletesszük az ecetet. Mikor felforr, óvatosan beleengedjük a tojásokat. 2,5 perc után szűrőkanállal kiszedjük.

A salátát összetépkedjük, elrendezzük 2 tányéron. Rávagdossuk a sajtot és az avokádót, ráültetjük a tojásokat és meglocsoljuk az öntettel. A tojást kevés pirospaprikával díszítjük.

DSC_2862s.jpg

 

Szólj hozzá