2013. júl 27.

Kacsa és pesto

írta: Hajós Ágnes
Kacsa és pesto

Kacsacomb pesto-s tésztával, összeillő és hihetetlenül finom

Bizony, nem egy szokványos párosítás. Én mégis ezzel kísérleteztem és mondhatom, érdemes volt.

Nemrég érdekes kihívás elé állítottam magam. Négy héten keresztül, hetente 4-4 alapanyag megadásával kellett valami különlegeset kreálnom. Előbb-utóbb mindet megmutatom, de a - szerintem -  legjobban sikerülttel kezdeném. A felhasználandó alapanyagok szélesmetélt, olajbogyó, aszalt paradicsom és mozzarella volt. Más biztos valami tésztaételt kreált volna, de én most inkább csak köretként gondoltam az olaszul tagliatelle-nek hívott metéltre.

Pont kaptam szépséges kacsacombot (ami az egyik kedvenc húsfélém), az aszalt paradicsomból pedig életemben először (de biztos nem utoljára) vörös pesto-t készítettem. A sima bazsalikomos fajta rég kedvencem volt, de ez.....! Valami isteni, abbahagyhatatlan. 

 

Mediterrán kacsacomb vöröspesto-s szélesmetélttel

DSC_3058s
 

Hozzávalók 4 főre:

 6 db közepes kacsacomb

30 dkg zöld olajbogyó

2 fej hagyma

10 db szardellafilé

3 ek olívaolaj

3 dl száraz vörösbor

1 ág kakukkfű, rozmaring

1 kk oregánó

3 mozzarella golyó

Fél kg tagliatelle (szélesmetélt)

5 db szárított paradicsom

2 ek friss bazsalikom

Fél dl a paradicsom olajából

1 dl passzírrozott paradicsom (passata)

1,5 dl extra szűz olívaolaj

1 ek fenyőmag

1 gerezd fokhagyma

10 g grana padano vagy parmezán

Kevés só, bors

 

A kacsacombokat sózzuk, borsozzuk, bőrös felükkel lefelé egy forró serpenyőbe tesszük. Addig sütjük, míg a zsír nagy kiolvad, a bőr pedig aranybarna lesz. Egy tepsibe tesszük őket, immár bőrös felükkel felfelé.

A hagymákat felszeleteljük, a 3 ek olívaolajon megfonnyasztjuk, rászórjuk az olajbogyót, szardellafilét, az oregánót, felöntjük a borral, beletesszük a kakukkfüvet és a rozmaringot is. Összeforraljuk, majd ráöntjük a combokra. 160 fokos sütőben kb. 2 órát sütjük (akkor jó, ha a hús leomlik a csontról). A sütési idő vége előtt 10 perccel rátépkedjük a mozzarellát a csontokra.

Közben a pesto rosso-hoz a fenyőmagot száraz serpenyőben illatosra pirítjuk. Egy késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a bazsalikomot, szárított paradicsomot, passzírozott paradicsomot, fokhagymát, sajtot, csipet sót, borsot. Felaprítjuk, majd hozzákeverjük a 1,5 dl olívaolajat és a szárított paradicsom olajából fél dl-t.

Kifőzzük a tésztát, beleforgatjuk a pestoba.

Tálalásnál egy nagy adag tésztát teszünk a tányérra, ráültetünk étvágytól függően egy vagy 2 combot.

DSC_3059s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

sajt pesto olajbogyó mozzarella kacsacomb vörös pesto