Kacsa és pesto
Kacsacomb pesto-s tésztával, összeillő és hihetetlenül finom
Bizony, nem egy szokványos párosítás. Én mégis ezzel kísérleteztem és mondhatom, érdemes volt.
Nemrég érdekes kihívás elé állítottam magam. Négy héten keresztül, hetente 4-4 alapanyag megadásával kellett valami különlegeset kreálnom. Előbb-utóbb mindet megmutatom, de a - szerintem - legjobban sikerülttel kezdeném. A felhasználandó alapanyagok szélesmetélt, olajbogyó, aszalt paradicsom és mozzarella volt. Más biztos valami tésztaételt kreált volna, de én most inkább csak köretként gondoltam az olaszul tagliatelle-nek hívott metéltre.
Pont kaptam szépséges kacsacombot (ami az egyik kedvenc húsfélém), az aszalt paradicsomból pedig életemben először (de biztos nem utoljára) vörös pesto-t készítettem. A sima bazsalikomos fajta rég kedvencem volt, de ez.....! Valami isteni, abbahagyhatatlan.
Mediterrán kacsacomb vöröspesto-s szélesmetélttel
Hozzávalók 4 főre:
6 db közepes kacsacomb
30 dkg zöld olajbogyó
2 fej hagyma
10 db szardellafilé
3 ek olívaolaj
3 dl száraz vörösbor
1 ág kakukkfű, rozmaring
1 kk oregánó
3 mozzarella golyó
Fél kg tagliatelle (szélesmetélt)
5 db szárított paradicsom
2 ek friss bazsalikom
Fél dl a paradicsom olajából
1 dl passzírrozott paradicsom (passata)
1,5 dl extra szűz olívaolaj
1 ek fenyőmag
1 gerezd fokhagyma
10 g grana padano vagy parmezán
Kevés só, bors
A kacsacombokat sózzuk, borsozzuk, bőrös felükkel lefelé egy forró serpenyőbe tesszük. Addig sütjük, míg a zsír nagy kiolvad, a bőr pedig aranybarna lesz. Egy tepsibe tesszük őket, immár bőrös felükkel felfelé.
A hagymákat felszeleteljük, a 3 ek olívaolajon megfonnyasztjuk, rászórjuk az olajbogyót, szardellafilét, az oregánót, felöntjük a borral, beletesszük a kakukkfüvet és a rozmaringot is. Összeforraljuk, majd ráöntjük a combokra. 160 fokos sütőben kb. 2 órát sütjük (akkor jó, ha a hús leomlik a csontról). A sütési idő vége előtt 10 perccel rátépkedjük a mozzarellát a csontokra.
Közben a pesto rosso-hoz a fenyőmagot száraz serpenyőben illatosra pirítjuk. Egy késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a bazsalikomot, szárított paradicsomot, passzírozott paradicsomot, fokhagymát, sajtot, csipet sót, borsot. Felaprítjuk, majd hozzákeverjük a 1,5 dl olívaolajat és a szárított paradicsom olajából fél dl-t.
Kifőzzük a tésztát, beleforgatjuk a pestoba.
Tálalásnál egy nagy adag tésztát teszünk a tányérra, ráültetünk étvágytól függően egy vagy 2 combot.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!