Majonézes saláták maradékokból
Laktató saláták sok zöldséggel, hússal
A maradékok felhasználása számomra mindennapos feladat. Mivel szinte mindennap főzök, a mennyiségeket pedig a legritkább esetben sikerül eltalálnom, valamennyi maradékkal mindig kell számolnom. A legsűrűbben valamilyen salátát készítek, nagyon szeretem a majonézes változatokat. Legszívesebben saját magam keverem a majonézt, kb. 5 perc pluszban, így olyan finomra és krémesre alakíthatom, amilyen a boltban a legdrágább fajta. Másrészt pedig nem lesz tele cukorral meg adalékanyagokkal, az egyetlen hátránya, hogy 1-2 napnál tovább nem eltartható, akkor is szigorúan hűtőben.
Csirkés saláta
Hozzávalók:
4 db főtt csirkecomb
10 dkg szalonna
Negyed jégsaláta
1 avokádó
10 db koktélparadicsom
10 dkg kékpenészes sajt
1 tojás sárgája
Fél dl olívaolaj
Fél dl vörösborecet
Só, bors
Az öntethez a tojássárgáját kikeverjük az olívaolajjal, vörösborecettel, sóval, borssal. A szalonnát felkockázzuk, zsírját kiolvasztjuk, a pörcöket félretesszük. Ebbe a zsírba tépkedjük a combok húsát, kicsit lepirítjuk. A jégsalátát felcsíkozzuk, összekeverjük a húsokkal, félbevágott paradicsomokkal, felkockázott avokádóval, belemorzsoljuk a sajtot. Végül összeforgatjuk az öntettel. Azonnal is tálalhatjuk, de egy kis hűtőben pihentetés sem árt neki.
Csülöksaláta
Hozzávalók 4 főre:
70 dkg-os füstölt (első) csülök
20 dkg ecetes uborka
2 alma
20 dkg sajt
Só, fehér bors
6 ek majonéz
3-4 gerezd fokhagyma
3 ek kechup
40 dkg krumpli
Ízlés szerint kenyér
A csülköt annyi vízben, ami bőven ellepi, puhára főzzük (4-4,5 óra). Ha elpárolog a víz, pótoljuk, majd kiemeljük, hagyjuk langyosra hűlni (a főzőlevet leszűrve fagyasztóban eltehetjük levesekhez, főzelékekhez). Eltávolítjuk a csontot és a bőrt, csak a hús maradjon meg, csíkokra vágjuk vagy tépkedjük, egy nagyobb tálba tesszük.
A krumplit héjában megfőzzük, langyosra hűtjük. Hámozás után 2 cm-es kockákra vágjuk, a húshoz adjuk. Az almákat meghámozzuk, először nyolcadokba, majd kis szeletekbe, a sajtot kis kockákra, az uborkát vékony csíkokra szeljük. A fokhagymát átnyomjuk, összekeverjük a majonézzel, kechuppal, beleforgatjuk a salátába. Az egészet megsózzuk, megszórjuk alaposan a fehér borssal és még egyszer óvatosan megkeverjük, majd legalább fél órára a hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
Pirítóssal tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!