2013. júl 30.

Majonézes saláták maradékokból

írta: Hajós Ágnes
Majonézes saláták maradékokból

Laktató saláták sok zöldséggel, hússal

A maradékok felhasználása számomra mindennapos feladat. Mivel szinte mindennap főzök, a mennyiségeket pedig a legritkább esetben sikerül eltalálnom, valamennyi maradékkal mindig kell számolnom. A legsűrűbben valamilyen salátát készítek, nagyon szeretem a majonézes változatokat. Legszívesebben saját magam keverem a majonézt, kb. 5 perc pluszban, így olyan finomra és krémesre alakíthatom, amilyen a boltban a legdrágább fajta. Másrészt pedig nem lesz tele cukorral meg adalékanyagokkal, az egyetlen hátránya, hogy 1-2 napnál tovább nem eltartható, akkor is szigorúan hűtőben.

Csirkés saláta

DSC_1855s
 

Hozzávalók:

4 db főtt csirkecomb

10 dkg szalonna

Negyed jégsaláta

1 avokádó

10 db koktélparadicsom

10 dkg kékpenészes sajt

1 tojás sárgája

Fél dl olívaolaj

Fél dl vörösborecet

Só, bors

 

Az öntethez a tojássárgáját kikeverjük az olívaolajjal, vörösborecettel, sóval, borssal. A szalonnát felkockázzuk, zsírját kiolvasztjuk, a pörcöket félretesszük. Ebbe a zsírba tépkedjük a combok húsát, kicsit lepirítjuk. A jégsalátát felcsíkozzuk, összekeverjük a húsokkal, félbevágott paradicsomokkal, felkockázott avokádóval, belemorzsoljuk a sajtot. Végül összeforgatjuk az öntettel. Azonnal is tálalhatjuk, de egy kis hűtőben pihentetés sem árt neki.

Csülöksaláta

 DSC_1681s

Hozzávalók 4 főre:

70 dkg-os füstölt (első) csülök

20 dkg ecetes uborka

2 alma

20 dkg sajt

Só, fehér bors

6 ek majonéz

3-4 gerezd fokhagyma

3 ek kechup

40 dkg krumpli

Ízlés szerint kenyér

 

A csülköt annyi vízben, ami bőven ellepi, puhára főzzük (4-4,5 óra). Ha elpárolog a víz, pótoljuk, majd kiemeljük, hagyjuk langyosra hűlni (a főzőlevet leszűrve fagyasztóban eltehetjük levesekhez, főzelékekhez). Eltávolítjuk a csontot és a bőrt, csak a hús maradjon meg, csíkokra vágjuk vagy tépkedjük, egy nagyobb tálba tesszük.

A krumplit héjában megfőzzük, langyosra hűtjük. Hámozás után 2 cm-es kockákra vágjuk, a húshoz adjuk. Az almákat meghámozzuk, először nyolcadokba, majd kis szeletekbe, a sajtot kis kockákra, az uborkát vékony csíkokra szeljük. A fokhagymát átnyomjuk, összekeverjük a majonézzel, kechuppal, beleforgatjuk a salátába. Az egészet megsózzuk, megszórjuk alaposan a fehér borssal és még egyszer óvatosan megkeverjük, majd legalább fél órára a hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.

Pirítóssal tálaljuk.

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá