2013. aug 08.

Három nemzet konyhája egy főételben

írta: Hajós Ágnes
Három nemzet konyhája egy főételben

Különleges töltött csirkecomb, amit a szomszédok is szeretnének

Nemrég egy érdekes kihívás elé kerültem: olyan ételt kellett alkotni, amiben megtalálhatóak a magyar, osztrák és szlovák konyha jellegzetességei is. Nem akarom elhinni, hogy a másik két nemzet ételei olyan szegényesek lennének, mint azt a neten keringő írásokból olvastam, viszont csak ezekből az ismeretekből dolgozhattam. Ráadásul utolsó nap vettem észre a kiírást, így kb. 2 órám volt megfőzni, hogy utána el is tudjam küldeni a receptet. Mivel sorsolás döntött a nyertesről, szinte borítékolhattam, hogy nem leszek eredményes, de agytornának megfelelő volt, élveztem elkészíteni is. Íme:

Szalonnás juhtúróval töltött tanyasi csirke combja kolbászos zöldborsmártással, káposztás gombóccal

 DSC_2716sp

Hozzávalók 4 főre:

4 egész tanyasi csirkecomb

30 dkg juhtúró

2 tojás sárgája

15 dkg füstölt kolozsvári szalonna

Só, bors

 

10 dkg jó minőségű szárazkolbász

1 fej csiperke

5 dkg vaj

2 ek liszt

0,5 l húsalaplé

3 tk zöldbors

2 dl tejföl

 

40 dkg fehér káposzta

2 tojás

1 zsemle

40 dkg liszt

2 dl tej

5 ek olaj

1 tk cukor

1 ek frissen vágott petrezselyem

1 tk só

Frissen őrölt bors

 

A szalonnát egycentisre kockázzuk, zsírját kisütjük, a pörcöket kihűtjük. A sütőt 195 fokra előmelegítjük. A csirkecombokat mindkét oldalukon megborsozzuk. A juhtúrót simára keverjük a tojássárgákkal és a szalonnával, megborsozzuk. Fellazítjuk a combok bőrét, elosztjuk alattuk a juhtúrós masszát. A szalonna kisült sírját egy jénai aljára öntjük, belefektetjük a combokat töltött felükkel felfelé. Betoljuk a sütőbe 45 percre, időnként meglocsoljuk a zsírral, hogy szép ropogósra süljön a bőre.

Közben lereszeljük a káposztát, megszórjuk 1 kk sóval, összekeverjük, 10 percig állni hagyjuk. Közben a zsemlét felkockázzuk, száraz serpenyőben megpirítjuk, kihűtjük. A serpenyőt papírtörlővel kitöröljük, felhevítjük benne az olajat, rádobjuk a kicsavart káposztát. Alacsony lángon megpároljuk, majd rádobjuk a cukrot, megborsozzuk, halvány barnára pirítjuk. Ezt is langyosra hűtjük. Egy lábasban sós vizet forralunk.

Egy tálba tesszük a kenyérkockákat, lisztet, petrezselymet, tojást, kenyérkockákat és káposztát. Sózzuk, kissé megborsozzuk, összekeverjük. Vizes kézzel nagy gombócokat formálunk, a lobogó vízbe engedjük (ha az első esetleg szétfőne, tegyünk még lisztet a masszához). Mikor minden gombóc feljött a víz színére, lejjebb vesszük a lángot, még kb. 10 percig főzzük (vágjunk egyet ketté, hogy ellenőrizzük, megfőtt-e). Kivesszük, tálalásig melegen tartjuk.

A mártáshoz a kolbász héját lehúzzuk, 1,5 cm-esre kockázzuk. A gombát felszeleteljük. Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, kiolvasztjuk benne a kolbász zsírjának egy részét. Kivesszük a kolbászdarabkákat, rászórjuk a vajra a lisztet, kevergetve 1 percet pirítjuk. Lassan felöntjük a meleg húslével, majd beletesszük a gombát és a mozsárban megtört zöldborsot, 5 percig főzzük. Összeturmixoljuk, visszaöntjük az edénybe, hozzákeverjük a tejfölt, visszatesszük a kolbászt. Így már nem forraljuk, csak átmelegítjük.

Tálaláskor a combokat a forgóknál óvatosan kettévágjuk, az alsó combot a felső mellé állítjuk. A káposztagombócokat kettévágjuk, a hús köré rendezzük, meglocsoljuk a mártással.

DSC_2718s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

káposzta csirkecomb szalonna zöldbors juhtúró