Ropogós rántott vajtök, kukoricás környezetben
Ha utálod a tökfőzeléket, ez akkor is ízleni fog!
Ez a fogás akkor keletkezett, mikor a piacon nem bírtam ellenállni a szép friss vajtöknek és annak ellenére, hogy a párom nem igazán van oda érte, megvettem. Bár nála ez a viszolygás a menzai tökfőzelék miatt van, bárminek, amiben tök és kapor van, csak némi rábeszélés után fog neki.
Szerintem a rántott dolgokat mindenki szereti (sajnos én is), így ezen a vonalon indultam el. Hogy egy kicsit egészségesebb legyen, sütőben sütöttem meg, zabpelyhes bundában, és a szokásos krumplipüré helyett polentát kínáltam mellé. Mind elfogyott.
Ropogós sült tök sajtos polentával
Hozzávalók 4 főre:
2 kisebb, zsenge tök
30 dkg zabpehely
3 tojás
5 ek kukoricaliszt
Só, bors
Kevés olaj
Fél l tej
10 ek kukoricadara
10 dk reszelt, könnyen olvadó sajt
2 dkg vaj
A fél liter tejet fél liter vízzel felforrósítjuk, beleszórjuk a darát, sózzuk, borsozzuk. Kevergetjük, míg besűrűsödik, a lángot elzárva beletesszük a sajtot és a darab vajat, olvadásig keverjük. Kihűtjük.
A tököt kétcentis szeletekre vágjuk, a héját levágjuk, magvait kivágjuk, sózzuk, borsozzuk. A karikákat először kukoricalisztbe, majd felvert tojásba mártjuk, végül jól rányomkodjuk a zabpelyhet. Sütőpapíros tepsibe fektetjük, tetejüket megspricceljük vagy vékonyan megkenjük olajjal. 30 percre 180 fokos sütőbe toljuk, félidőben megfordítjuk, kissé megspricceljük ismét az olajjal.
A polentát két kanállal megformázzuk, a sült tökkel kínáljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!