Kevert stílusban
Keleties hangulatú étel csirkemellel, őzlábgombával
Ez a gyönyörű őszi idő kedvez a gombák növekedésének, a pöfeteg mellett őzlábgomba is akad tömegével. Az ára kifejezetten olcsó a többi erdei gombához képest és mégis valami különlegességet tudunk az asztalra tenni.
Most egy igazán gyors ételt mutatnék, amit a gombán kívül két, keleti boltokban kapható hozzávaló tesz különlegessé. Az egész kész van fél óra alatt, és ügyesebbeknek ebbe a hús szeletelése és az elpakolás is beletartozik. Köretnek én rizst fogyasztottam, de rizstésztával vagy köret nélkül, pitával tökéletes lehet.
Szezámos, keleties csirke őzlábgombával
Hozzávalók 4 főre:
60 dkg csirkemell filé
30 dkg őzlábgomba
1 chili
3 ek ketjap kental (melasz)
3 ek osztrigaszósz
10 dkg gyöngyhagyma
1 nagy gerezd fokhagyma
2 ek szezámmag
2 ek dióolaj (Donum Terrae)
1 csokor petrezselyem
Só
20 dkg basmati rizs
A gyöngyhagymát megtisztítjuk, ha túl nagy, kettévágjuk. Az őzlábgombák szárát letörjük, félretesszük, a kalapot kétcentis kockákra vágjuk. A csirkemellet felcsíkozzuk, a fokhagymát apróra vágjuk. A dióolajat egy wokban felforrósítjuk, rádobjuk a gyöngyhagymát, megpirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, szezámmagot és az apróra vágott chilit (aki nem szereti csípősen, magozza ki). Mikor megérezzük a fokhagyma illatát, adjuk hozzá a csirkemellet. Beleöntjük a ketjap-ot és az osztrigaszószt. Pár perc keverés után mehet bele a gomba. Ismét néhány percig kevergetve sütjük, majd kóstolás után ízlés szerint sózzuk. A petrezselymet apróra vágjuk, miután elzártuk a lángot, belekeverjük az ételbe. Rizzsel tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!