Nyári emlék és egy színes tésztaétel
Karfiol, spenót, gnocchi egy csajos fogásban
Többen tudjátok, hogy nyáron volt szerencsém másfél hónapot a egy első osztályú étteremben dolgozni. Rengeteget tanultam, sok ötletet kaptam és persze nagyon sokat dolgoztam. Többen mondták, hogy a főzés szeretete és egy étteremben dolgozni nem ugyanazt jelenti, de én összességében jól éreztem magam :)
A most bemutatásra kerülő fogásról annyit, hogy a szószokat ebben a formában az étterem étlapján is meg lehetett találni, nem kis sikerrel. Gnocchi is szerepelt az menükártyán, persze nem rózsaszínben, sőt, a formáját is autentikusra vettem. Összességében egy isteni finom étel kerekedett, amit Zolika is nagy kedvvel lapátolt be :)
Rózsaszín gnocchi színes mártásokkal
Hozzávalók 4 főre:
2 nagy krumpli
1 nagy vagy 2 kicsi tojás
1 cékla
Só, bors
2 ek olívaolaj
2 maréknyi koktélparadicsom
Kb. 30 dkg liszt + a gyúráshoz
A zöld szószhoz:
50 dkg spenót
2 dl zsíros tejszín
2 gerezd fokhagyma
A fehér szószhoz:
1 kis fej karfiol
2 ek vaj
Kb. 2 dl tejszín
A krumplit és a céklát héjában megfőzzük, meghámozzuk, felkockázzuk. Késes robotgépben teljesen simára mixeljük. Hozzáadjuk a tojást, sót, borsot és annyi lisztet, hogy jól gyúrható massza legyen. Lisztezett deszkán 1,5 cm átmérőjű rudakat sodrunk, 2 cm-es darabokat vágunk belőle. Egy villát lisztbe mártunk, a gnocchik hátát megsodorjuk. Lobogó, sós vízbe dobáljuk, miután feljöttek, még 2 percig főzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük. Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, rádobjuk a gnocchikat és a koktélparadicsomot, összemelegítjük, sózzuk, borsozzuk.
A zöld mártáshoz a spenótot egy lábasba tesszük, víz nélkül megforgatjuk, míg összeesik. Ekkor ráreszeljük a fokhagymát, felöntjük a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk. Összefőzzük, majd összeturmixoljuk.
A karfiolt rózsáira szedjük, lobogó sós vízben puhára főzzük (de ne szét!). A vajat felmelegítjük, megfuttatjuk rajta a karfiolt, felöntjük a tejszínnel. Felforraljuk, alacsony lángon kis ideig főzzük, majd ezt is összeturmixoljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!