2013. okt 06.

Nyári emlék és egy színes tésztaétel

írta: Hajós Ágnes
Nyári emlék és egy színes tésztaétel

Karfiol, spenót, gnocchi egy csajos fogásban

Többen tudjátok, hogy nyáron volt szerencsém másfél hónapot a egy első osztályú étteremben dolgozni. Rengeteget tanultam, sok ötletet kaptam és persze nagyon sokat dolgoztam. Többen mondták, hogy a főzés szeretete és egy étteremben dolgozni nem ugyanazt jelenti, de én összességében jól éreztem magam :)

A most bemutatásra kerülő fogásról annyit, hogy a szószokat ebben a formában az étterem étlapján is meg lehetett találni, nem kis sikerrel. Gnocchi is szerepelt az menükártyán, persze nem rózsaszínben, sőt, a formáját is autentikusra vettem. Összességében egy isteni finom étel kerekedett, amit Zolika is nagy kedvvel lapátolt be :)

Rózsaszín gnocchi színes mártásokkal

 DSC_3308s

Hozzávalók 4 főre:

2 nagy krumpli

1 nagy vagy 2 kicsi tojás

1 cékla

Só, bors

2 ek olívaolaj

2 maréknyi koktélparadicsom

Kb. 30 dkg liszt + a gyúráshoz

 

A zöld szószhoz:

50 dkg spenót

2 dl zsíros tejszín

2 gerezd fokhagyma

 

A fehér szószhoz:

1 kis fej karfiol

2 ek vaj

Kb. 2 dl tejszín

 

A krumplit és a céklát héjában megfőzzük, meghámozzuk, felkockázzuk. Késes robotgépben teljesen simára mixeljük. Hozzáadjuk a tojást, sót, borsot és annyi lisztet, hogy jól gyúrható massza legyen. Lisztezett deszkán 1,5 cm átmérőjű rudakat sodrunk, 2 cm-es darabokat vágunk belőle. Egy villát lisztbe mártunk, a gnocchik hátát megsodorjuk. Lobogó, sós vízbe dobáljuk, miután feljöttek, még 2 percig főzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük. Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, rádobjuk a gnocchikat és a koktélparadicsomot, összemelegítjük, sózzuk, borsozzuk.

A zöld mártáshoz a spenótot egy lábasba tesszük, víz nélkül megforgatjuk, míg összeesik. Ekkor ráreszeljük a fokhagymát, felöntjük a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk. Összefőzzük, majd összeturmixoljuk.

A karfiolt rózsáira szedjük, lobogó sós vízben puhára főzzük (de ne szét!). A vajat felmelegítjük, megfuttatjuk rajta a karfiolt, felöntjük a tejszínnel. Felforraljuk, alacsony lángon kis ideig főzzük, majd ezt is összeturmixoljuk.

DSC_3310s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

spenót vanília karfiol cékla gnocchi