Húsos pite csirkével, batátával
Az angol klasszikus az én kedvenceimmel
Az angolok egyik nemzeti eledele a shepherd's pie, vagyis pásztorpite. A lényege, hogy egy tál aljára marhahúsos ragu kerül, rá krumplipüré, majd sütőben összesütik. Nagyon finom, mikor Angliában éltem, többször is ettem, a halas változat volt a kedvencem.
Nemrég a főzős csatornán volt egy műsor, ahol különböző angol háziasszonyok mutatták meg a saját változatukat valami tradicionális ételre. Ekkor láttam, ahogy valaki egy kicsit megvariált pásztorpitét készít, zöldborsóval, krémesen. Eszembe jutottak a rég nem érzett ízek... Természetesen nem sikerült követnem a receptet, de annyira megkívántam ezt a krémes-húsos egytálételt, hogy azonnal elkészítettem a saját csirkés-édesburgonyás változatomat. Jó étvágyat hozzá nektek is!
Csirkés pite édesburgonyával
Hozzávalók 4 főre:
5 egész csirkecomb
1 adag sültcsirke-fűszer
6 édesburgonya
1,5 dl tejszín
5 dkg vaj
Só, bors
2 cső kukorica levágott szemei
20 dkg zöldborsó
1 nagy hagyma
5 dkg vaj
Kb. 2 dl tej
2 ek liszt
Só, bors
A csirkét bedörzsöljük a fűszersóval és 190 fokon 45-50 perc alatt megsütjük. Kihűtjük, letépkedjük a húst a csontról (én a bőrt félretettem).
Az édesburgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, megfőzzük. Tejszínnel, vajjal, sóval, borssal krumplipürét készítünk.
A hagymát akkora kockákra vágjuk, mint a kukorica és a borsó. A vajat felolvasztjuk, rádobjuk a zöldségeket. Addig pirítjuk, míg a hagyma kicsit megfonnyad, rászórjuk a lisztet és összekeverjük. Felöntjük a tejjel, akkor jó a tej mennyisége, ha krémesre besűrűsödik. Közben sózzuk, borsozzuk.
200 fokosra előmelegítjük a sütőt. Egy jénai aljára tesszük a húsdarabokat, rá a zöldséges masszát, végül befedjük az édesburgonya-pürével, eloszlatjuk, esetleg villával kidíszítjük.
Kb. fél óra kell neki a sütőben, míg a püré itt-ott megbarnul, tálalhatjuk is.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!