2013. okt 22.

Készítsünk szendvicset!

írta: Hajós Ágnes
Készítsünk szendvicset!

Lenmagos bagett halkrémmel, tormával, főtt tojással

Persze, tudom, a zsemle felvágása, meg a belevalók belepakolása nem nagy kunszt. Reggelente több háziasszonytársammal együtt ezzel indul a napunk, félálomban, nem is igazán viszünk bele sok fantáziát, elég, ha megeszi a gyerek/férj.

Még nem mutattam, de kezd egyre jobban menni a kenyérsütés, zsemléket, bagetteket is készítek (nemsoká jönnek!). Őszintén szólva nem egy agysebészet, és ha megnézzük a minőségibb kenyerek, péksütik árát, az a kb. 10 perc munka simán megéri. És akkor még nem említettem az elismerő tekinteteket :)

Szóval a következőekben egy pofonegyszerű minibagettet mutatok, ami azt jelenti, hogy kb. felnőtt szendvicsalap-méretű. Hozzá készítettem egy meglepően finom ízű halas szendvicskrémet, majd összeállítottam egy olyan szendvicset, amihez hasonlót még nagyon régen ettem, valamelyik cég előre csomagolt változatában. Bár szerintem ez jobb lett :)

DSC_4011s

Lenmagos minibagett

    DSC_3990s

Hozzávalók 6 darabhoz:

40 dkg liszt + a nyújtáshoz

10 dkg graham liszt

3 dl tej

1 tk cukor

2, 5 dkg élesztő

2 ek lenmag

 

A langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk. A liszteket a sóval, lenmaggal összekeverjük egy tálban, majd hozzáöntjük az élesztős keveréket, megdagasztjuk. Nedves ruhával letakarva duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán átgyúrjuk, 6 egyenlő részre osztjuk (én le szoktam mérni). 20 cm átmérőjű köröket nyújtunk belőlük, felsodorjuk, sütőpapíros tepsibe tesszük, kellő távolságra egymástól. Ismét duplájára kelesztjük.

DSC_3961s

A sütőt 220 fokra melegítjük, a bagettek tetejét megspricceljük vagy lekenjük vízzel. Kb. 15 perc alatt megsütjük, kivéve ismét lekenjük vízzel.

DSC_3964s

Petrezselymes halkrém

 DSC_3966s

Hozzávalók:

2 doboz tonhal vagy olajos hal

Fél csokor petrezselyem

2-2 ek mustár és majonéz

Só, bors

Pár csepp citromlé

5 dkg vaj

1 kis fej lilahagyma

 

A halat lecsepegtetjük (ha kell, a gerincet eltávolítjuk), az apróra vágott petrezselyemmel és a lilahagymával, a mustárral, majonézzel, puha vajjal összekeverjük. Ízlés szerint adagoljuk a sót, borsot és citromlevet.

Tormás, halkrémes, tojásos szendvics

 DSC_4009s

Hozzávalók 4 darabhoz:

4 lenmagos bagett

4 ek halkrém

3 főtt tojás

4 ek tejszínes torma

4 salátalevél

2 paprika

4 szelet jó minőségű gouda sajt

 

A bagetteket kettévágjuk, a belső felüket száraz serpenyőben kicsit megpirítjuk. Az alsó felüket a halkrémmel, a felsőt a tormakrémmel kenjük meg. A tojásokat és a paprikát felkarikázzuk, a salátát megmossuk, lecsepegtetjük, nagyobb darabokra tépjük, a sajtot felszeleteljük.

Az alsó felére halmozzuk a tojáskarikákat, rá a sajtot, erre a paprikát és salátát. Beborítjuk a tetejével.

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

citrom sajt lilahagyma petrezselyem lenmag halkrém