2013. nov 11.

Jó kedvet mindenkinek! - Sütőtökös rizottó tökmagolajjal és minden jóval

írta: Hajós Ágnes
Jó kedvet mindenkinek! - Sütőtökös rizottó tökmagolajjal és minden jóval

Aranysárga rizottó fügével, camembert-rel, tiszta ízorgia :)

Azt gondolom, ha a következő ételre néztek, nektek is a napfényes jókedv jut eszetekbe.

Én az a fajta ember vagyok, akinek az időjárás nagyon tudja befolyásolni a hangulatát. Semmit nem utálok jobban, mint a mostanában előforduló esős, szeles, hideg időt (ennél jobban csak a telet). Azt hiszem, ez csak lobogó tűz mellett egy pohár borral (kisebbeknek forró kakaóval) elviselhető.

Ilyenkor nagyon vágyok egy kis kényeztetésre, vidám színű, különlegesen finom ízű ételekre. A sütőtök nálunk ősszel-télen mindig megtalálható itthon, és volt még néhány füge is a hűtőben. Magamhoz vettem ezeken kívül néhány kedvencemet, a tökmagolajat és egy kis camembert-t és főztem egy ínyencséget:

Sütőtökös rizottó fügével, camembert-rel és tökmagolajjal

DSC_1833s

Hozzávalók 4 főre:

20 dkg rizottó rizs

1 l húslé

1 dl fehérbor vagy rozé

30 dkg megsült sütőtök hús

15 dkg pancetta (vagy húsos szalonna)

1 nagy újhagyma zölddel együtt

5 dkg vaj

10 dkg ementáli vagy más, markáns ízű, könnyen olvadó sajt

1 nagy ág kakukkfű

1 chili

 

4 ek tökmagolaj (Donum Terrae)

8 füge

2 db camembert

 

Az újhagymát felkarikázzuk, a szalonnát egycentis kockákra vágjuk. Felolvasztjuk a vaj felét, rádobjuk a hagymát és a pancetta-kockákat. Kevergetjük, míg a hagyma kicsit megfonnyad, rászórjuk a rizst. Összekeverjük, majd rászórjuk a kakukkfüvet, ráöntjük a bort, alacsonyra vesszük a lángot, fedő alatt megvárjuk, míg beszívja. Hozzáadjuk a sütőtököt is, fakanállal kicsit szétnyomkodjuk. Ezután merőkanalanként adagoljuk hozzá a levest, mindig várva, hogy a rizs felszívja. Akkor lesz jó, mikor a rizottó állaga krémes, a rizs pedig puhára főtt. Ekkor elzárjuk a lángot, hozzáadjuk a vajat és a reszelt sajtot, addig keverjük, míg teljesen elolvad. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk. Azonnal tálaljuk.

Tálaláskor mélyebb tányérba mérünk egy adagot, a tetejükre teszünk 1-2 fügét négyfelé vágva. A füge közepébe pár camembert-kockát, pár percre forró grillsütőbe toljuk. Fogyasztás előtt megcsorgatjuk tökmagolajjal.

DSC_1834s

 

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

füge rozé bor sütőtök sajt rizottó fehérbor kakukkfű pancetta szalonna újhagyma camembert tökmagolaj ementáli