Sütőtökös süti gesztenyével, dióval
Habos-csokis szelet sütőtökkel
A hétvégén egy hirtelen ötlettől vezérelve úgy gondoltam, a sütőtökpüré van olyan édes (pláne ha egy kis mézzel megbolondítjuk), hogy süteményre édes krémként kenjük. Ezzel egyidejűleg találtam egy receptversenyt, ahol mézet felhasználva kellett valami finomat alkotni. Így összekötöttem a kellemest a hasznossal, kezembe kaptam a nemrég alkotott balzsamecetkrémet és elengedtem a fantáziámat.
Most is sikerült az őszi gyümölcsöket, magokat felhasználni, ez lett belőle:
Sütőtökös-gesztenyés szelet dióval
Hozzávalók:
4 tojás
4 ek cukor
5 ek darált dió
4 ek liszt
1 nagy körte formájú sütőtök
4 ek méz
2 csomag zselatin
20 dkg tisztított, főtt gesztenye vagy natúr gesztenyemassza
2 dl tejszín
5 ek méz
1 csomag habfixáló
1 ek rum
Balzsamecetkrém a díszítéshez
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat fehéredésig keverjük a cukorral, majd kanalanként hozzákeverjük a diót és a lisztet. A fehérjéket kemény habbá verjük, hozzáforgatjuk a másik masszához. Óvatosan, nagy mozdulatokkal, hogy megmaradjon a habos állag. Egy 20 x 30-as tepsibe sütőpapírt terítünk, belesimítjuk a masszát. 170 fokos sütőben készre sütjük (kb. 30 perc).
Kivéve óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt, rácson kihűtjük, egy akkora vágódeszkára tesszük, amin befér a hűtőbe.
A sütőtököt megsütjük, botmixerrel pürésítjük, a mézzel ízesítjük, kihűtjük. A zselatint kevés langyos vízben feloldjuk (ha kell, kicsit felmelegítjük), a sütőtökpürével elkeverjük. A diós piskóta tetejére simítjuk, hűtőbe tesszük.
A tejszínt a habfixálóval felverjük, hozzákeverjük a mézet, a pürésített gesztenyét és a rumot. Ezt a már kicsit keményebb sütőtökpürére kenjük, pár órára hűtőbe tesszük. Kivéve szeleteljük, a balzsamecetkrémmel díszítjük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!