2013. nov 20.

Sütőtökös süti gesztenyével, dióval

írta: Hajós Ágnes
Sütőtökös süti gesztenyével, dióval

Habos-csokis szelet sütőtökkel

A hétvégén egy hirtelen ötlettől vezérelve úgy gondoltam, a sütőtökpüré van olyan édes (pláne ha egy kis mézzel megbolondítjuk), hogy süteményre édes krémként kenjük. Ezzel egyidejűleg találtam egy receptversenyt, ahol mézet felhasználva kellett valami finomat alkotni. Így összekötöttem a kellemest a hasznossal, kezembe kaptam a nemrég alkotott balzsamecetkrémet és elengedtem a fantáziámat.

Most is sikerült az őszi gyümölcsöket, magokat felhasználni, ez lett belőle:

Sütőtökös-gesztenyés szelet dióval

 DSC_4632s

Hozzávalók:

4 tojás

4 ek cukor

5 ek darált dió

4 ek liszt

1 nagy körte formájú sütőtök

4 ek méz

2 csomag zselatin

20 dkg tisztított, főtt gesztenye vagy natúr gesztenyemassza

2 dl tejszín

5 ek méz

1 csomag habfixáló

1 ek rum

Balzsamecetkrém a díszítéshez

 

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat fehéredésig keverjük a cukorral, majd kanalanként hozzákeverjük a diót és a lisztet. A fehérjéket kemény habbá verjük, hozzáforgatjuk a másik masszához. Óvatosan, nagy mozdulatokkal, hogy megmaradjon a habos állag. Egy 20 x 30-as tepsibe sütőpapírt terítünk, belesimítjuk a masszát. 170 fokos sütőben készre sütjük (kb. 30 perc).

Kivéve óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt, rácson kihűtjük, egy akkora vágódeszkára tesszük, amin befér a hűtőbe.

A sütőtököt megsütjük, botmixerrel pürésítjük, a mézzel ízesítjük, kihűtjük. A zselatint kevés langyos vízben feloldjuk (ha kell, kicsit felmelegítjük), a sütőtökpürével elkeverjük. A diós piskóta tetejére simítjuk, hűtőbe tesszük.

A tejszínt a habfixálóval felverjük, hozzákeverjük a mézet, a pürésített gesztenyét és a rumot. Ezt a már kicsit keményebb sütőtökpürére kenjük, pár órára hűtőbe tesszük. Kivéve szeleteljük, a balzsamecetkrémmel díszítjük.

DSC_4629s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

dió sütőtök gesztenye