2013. nov 24.

Forró halas leves hideg napokra

írta: Hajós Ágnes
Forró halas leves hideg napokra

Gyors, gyomormelengető, tartalmas halleves csicseriborsóval

Elkerülhetetlenül jön a tél, legnagyobb sajnálatomra. Ha hideg van, kimozdulni sincs kedvem. Nem érdekel, hogy milyen szép a havas táj, bennem csak az marad meg, hogy havat kell lapátolni, csúszós az út és rengeteget kell fűteni.

Gyomormelengetésre jöjjön egy nagyszerű, forró leves. Nem igazán munkaigényes (ha leszámítjuk az alaplevek elkészítését, de ezek előre megfőzhetők, lefagyaszthatók, alkalomadtán csak melegíteni kell), különleges és kellemesen csípős. Próbáljátok ki!

 

Csípős halleves

DSC_2005s

Hozzávalók 4 főre:

1 l halalaplé (halcsontot, fejet leveszöldségekkel, babérlevéllel 2 órát főzünk, leszűrjük)

0,5 l ízes húslé

2 szelet tengeri halfilé

1 konzerv csicseriborsó

2 ek liszt

1 kis tojás

1 csokor petrezselyem

1 ek étkezési keményítő

1 chili

2 ek olívaolaj

 

A hús- és halalaplevet összeöntjük, felforraljuk. A halfiléket kétcentis kockákra vágjuk, a chilit vékonyan felkarikázzuk, a csicseriborsót szűrőben lecsepegtetjük, átmossuk.

Az olívaolajat egy lábasban felhevítjük, rádobjuk a halkockákat és a chilit, egy perc alatt körbepirítjuk. Ráöntjük az alaplevet, mikor ismét felforrt, beleöntjük a csicseriborsót. A lisztet kikeverjük kevés vízzel és 2 ek-lal a felaprított petrezselyemből, sózzuk. Galuskatésztánál sűrűbbet kapjunk, beleszaggatjuk a levesbe. Mikor feljöttek, az étkezési keményítőt kikeverjük 2 ek hideg vízzel, a levesbe öntjük. Ha besűrűsödött, megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk és fogyaszthatjuk is. Petrezselyemmel díszítjük.

DSC_2007s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

chili petrezselyem tengeri hal